Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

De ce e bine să tragem un pui de somn

– Un somn scurt după masa de prânz este de ajuns pentru a ameliora și a preveni o mulțime de boli    –

Susține sănătatea mintală

Foto: Shutterstock

Potrivit unui studiu care aprofundează pro­blematica demenței, siesta îmbunătățește activita­tea cerebrală, în special după vârsta de 65 de ani. Un pui de somn după prânz ajută creierul „să se curețe”: sunt șterse informațiile inutile, astfel încât va fi mai mult spațiu la dispoziție pentru memoria de lungă durată. De asemenea, crește capacitatea de concentrare și învățare.

Ne ține treji și alerți în cursul zilei

Picoteala de după-amia­ză reduce cu până la 10% starea de oboseală de peste zi. Și iată un mic secret: cine bea mai înainte o ceașcă de cafea sau un espresso se va simți de două ori mai odihnit după aceea. Căci intervalul de repaus creează condiții favorabile pentru acțiunea cofeinei, care începe să-și producă efec­tele abia la 30 de minute după inge­rare.

Protejează inima

Medicii specializați în somnologie afirmă că persoanele care dorm în timpul zilei câte 30 de minute în trei zile din săptămână își micșorează cu până la 40% riscul de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară. O serie de studii confirmă că aceasta este, într-adevăr, o modalitate de scădere a tensiunii arteriale. Specialiștii sunt de părere că așa se explică și faptul că în țările sudice, unde oamenii au obiceiul de a se odihni după prânz, cazurile de infarct sunt cu mult mai rare.

Îmbunătățește calitatea somnului

Dacă ațipim puțin după-masă, putem ameliora tulburările de somn care ne chinuie noaptea. În­cercând să descifreze resorturile fenomenului, cer­cetătorii presupun că, întrucât suntem mai odih­niți, o parte dintre impresiile transmise creierului poate fi prelucrată deja în cursul zilei, pri­lej cu care se construiesc și strategii de soluționare a pro­blemelor. Astfel, nu va mai fi nevoie să despicăm firul în patru în minutele lungi (sau chiar orele) când stăm cu capul pe pernă, în speranța că vom adormi. În plus, somnul de la mijlocul zilei con­tribuie la eliberarea de hormoni ai fericirii, care fac grijile să dispară ca prin farmec.

Dezvoltă creativitatea

Studiile științifice atestă faptul că, după un pui de somn, emisfera cerebrală dreaptă devine mai activă, comparativ cu modul de func­ționare a creierului la cei ce nu se odihnesc după-amiază. Vorbim despre acea emisferă care este respon­sabilă pentru gândirea creativă, intuiție, emoții, spontaneitate, precum și pentru limbajul corporal și imagistic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian