– Trăiesc într-o zi, cât un om într-o viață. Și de cum se nasc, se pregătesc de nuntit. Dar nu oricum. Pregătirea fluturelui pentru rolul de mire și furatul miresei sunt un spectacol demn de Hollywood –
Veșminte de gală
Una dintre principalele arme ale seducției la fluturi este eleganța. Nu-i bate nimeni la „stil”. Când pornesc la pețit, își pun cele mai bune haine pe care le au: ținute în culori ce variază de la nuanțe pastel, delicate, la albastru electric. Aripile colorate sunt un semnal important pentru fluturi. Ele ajută insectele să-și recunoască specia într-un habitat complicat dar, și mai important de atât, culorile fac distincție între masculi și femele, un lucru esențial atunci când își caută un partener. Unele specii de fluturi au aripi alcătuite din milioane de mici solzișori ce reflectă undele de lumină, strălucind în soare ca niște bijuterii, pietre prețioase unduitoare ce par să se miște odată cu fluturii.
Efluvii de parfum
Noaptea, pe întuneric, fluturii nocturni se dau cu parfum, pentru a-și ademeni partenerele, când culorile nu se văd. Atât masculii, cât și femelele, emană miresme pentru a comunica între ei, eliberând feromoni specifici pentru a atrage perechea potrivită. În primele etape ale inflamării erotice, masculii urmăresc pătimași orice mișcă în preajma lor: frunze, albine, fluturi de orice specie și de orice sex. Abia când se apropie mai mult de obiectul dorinței, încep să-și dea seama dacă ce au găsit este și potrivit, mai ales cu ajutorul feromonilor, parfumul lor fluturesc. Câteodată se întâmplă să fie atât de puternic, încât un fluture mascul îi poate simți prezența de la 10 kilometri distanță!
Coruri și serenade
Nu e frumos, dar e eficient: fluturii masculi știu să fluiere, să emită semnale acustice, pentru a le indica femelelor că sunt în căutarea unui partener, dar aceste chemări au beneficiul suplimentar de a suna amenințător pentru alți concurenți, deoarece imită zgomotele pe care liliecii le fac atunci când vânează fluturii. La unii fluturi, aceste semnale acustice se transformă în adevărate serenade, prin care încearcă să o seducă pe viitoarea mireasă. La anumite specii, masculii cântă cu toții în cor, iar femela este liberă să aleagă pe cine dorește dintre cântăreți.
Dansul mirelui
Odată ce o pereche de potențiali îndrăgostiți s-a găsit, poate începe curtarea. Unele specii de fluturi fac un dans înainte de împerechere, așa cum și oamenii au „dansul mirilor”. În cazul fluturilor, deși când pleacă la agățat folosesc culoarea și sunetul, în clipa supremă a îmbrățișării, ce contează sunt feromonii, parfumul pe care fluturii îl emană. La multe specii, mireasa îi cere mirelui să facă un dans înainte ca ea să îl lase să se apropie. El zboară în jurul ei, etalându-și splendoarea strălucitoare a aripilor, sperând să o seducă definitiv cu parfumul. Dacă duduia fluturoaică este suficient de impresionată de oferta curtezanului ei, în semn de acceptare, își va schimba poziția trupului, lăsându-și abdomenul să iasă dintre aripile rochioarei de mireasă.
Fii perseverent
Dar fluturoaicele nu se lasă cu una, cu două. Doar fluturii cei mai norocoși au succes din prima încercare. Ba, și mai rău, la unele specii, femelele așteaptă câteva zile după împerechere, pentru a căuta un alt partener, în caz de insatisfacție. Ar putea părea că șansele sunt împotriva fluturilor, deoarece o cucerire de succes se bazează pe găsirea echilibrului potrivit între văz, auz, miros, noroc și dispoziție. Din fericire pentru majoritatea masculilor, puține lucruri contează mai mult decât iubirea pe durata scurtei lor vieți, așa că nu obosesc să caute și insistă până ce își găsesc jumătatea, după care mor fericiți.
Ospăț cu… picioarele
Dar în lumea delicată a fluturilor nu doar ritualul iubirii este complex și misterios. Viața lor, poate pentru că ține așa de puțin, este plină de ciudățenii și lucruri uimitoare. Unul dintre ele este faptul că fluturii gustă mâncarea… cu picioarele. O femelă fluture aterizează pe diferite plante, bătând frunzele cu picioarele, până când planta eliberează nectar. Perișorii de pe spatele picioarelor au chemoreceptori care detectează combinația potrivită de substanțe chimice. Când identifică planta potrivită, femela depune ouăle. Așa se întâmplă și cu hrana, pentru care un fluture va călca încetișor pe o floare sau un fruct și, folosindu-și piciorușele, va absorbi zaharurile dizolvate. Numai că fluturii nu mănâncă, ei doar beau, folosesc doar hrană lichidă, de obicei nectar. O trompă, numită științific proboscidă, funcționează ca un pai de băut, ce rămâne înfășurat sub bărbia fluturelui până când găsește o hrană lichidă. Trompa lungă, tubulară, se desfășoară apoi și bea hrana. Un fluture care nu poate bea nectar este condamnat la moarte. Ciudățenia pare să fie însă alta: fluturele se naște cu această trompă lângă el și trebuie să și-o monteze singur, cât mai repede și cât mai bine. Un fluture nou-născut poate fi observat cum își tot răsucește și își potrivește trompa, până ea se va lipi corect, la locul potrivit.
Alimentație sănătoasă
Odată montată trompa, fluturii pot merge la masă. Însă ei nu pot trăi doar cu nectar, cu zahăr, au nevoie și de minerale, așa că… se hrănesc cu apă din bălțile de noroi! Acest obicei apare mai des la fluturii masculi, care integrează mineralele în sperma lor. Acești nutrienți sunt apoi transferați femelei, în timpul împerecherii, și ajută la îmbunătățirea ouălor ei. Un videoclip incredibil cu fluturi din Amazonul peruvian arată cum aceștia beau lacrimile de la broaștele țestoase. Deși sună ca ceva dintr-un basm, fluturii au de fapt un motiv practic pentru acest comportament: sodiul. Pentru că nu-l pot obține din mâncarea lor clasică, nectarul de flori, trebuie să caute sodiu în altă parte: în noroi, dar și în… lacrimile de broască țestoasă.
17.000 de ochi
Ca să își găsească hrana potrivită, fluturii își folosesc cei aproximativ 17.000 de ochi miniaturali. Spre deosebire de oameni, fluturii au ochi compuși. Aceasta înseamnă că au un singur ochi mare, care cuprinde până la 17.000 de ochi mici. În plus, fiecare dintre acești ochi poate vedea până la nouă culori, în timp ce oamenii pot vedea numai trei. Acest lucru le permite să detecteze lumina ultravioletă, astfel încât să vadă modelul ultraviolet de pe flori, ceea ce îi ajută să găsească mai eficient polenul! Către floarea cu nectarul preferat, dar și către iubita de care s-a îndrăgostit, fluturele poate zbura cu până la 60 de kilometri pe oră. Singura problemă este atunci când afară este prea frig. Fluturii au nevoie de o temperatură ideală a corpului de aproximativ 29 de grade Celsius pentru a zbura. Deoarece sunt animale cu sânge rece, nu își pot regla singuri temperatura corpului. Ca urmare, temperatura aerului din jurul lor are un impact mare asupra capacității lor de a funcționa. Dacă temperatura aerului scade sub 13 grade Celsius, fluturii sunt imobilizați – incapabili să fugă de prădători sau să se hrănească. În zilele mai răcoroase, un fluture trebuie să își încălzească mușchii de zbor fie prin tremur (un fel de gimnastică), fie stând la soare.
Lungul drum către viață
Ce frumoși sunt fluturii și ce mult ne încântă cu zborul lor jucăuș, plutind din floare în floare, sub bolta luminoasă a verii! O imagine potrivită cu bucuria vieții, pe care o plătesc cu un drum lung și greu. Drumul fluturilor spre existență trece prin patru etape: oul, omida, pupa și abia la final fluturele cel liber și strălucitor. Mai întâi femelele depun ouă pe frunze sau pe tulpini de plante. Din aceste ouă ies omizile, frunzele și tulpinile pe care se nasc devenind prima lor hrană. Omida va continua să mănânce până când crește și își schimbă pielea, de până la cinci ori. În funcție de condițiile din jur, omida poate rămâne în această etapă timp de două până la cinci săptămâni. Când se dezvoltă complet, încetează să mănânce și trece la următoarea etapă, devenind „pupă” sau „crisalidă”, țăranii români numind-o și gogoașă. În această etapă, ea rămâne suspendată sub crengile sau frunzele plantelor vreme de câteva săptămâni, timp în care omida se topește, devenind un lichid. Miracol! Lichidul se reorganizează în mod minunat, devenind… fluture. Un fluture viu, cu picioare și antene, ochi compuși și chiar aripi. În interiorul crisalidei, fluturele stă cu aripile strânse în jurul corpului. Când rupe coconul, iese în lume cu aripi șifonate și mici, ca o cămășuță de noapte. Ca să le întindă, pompează în ele lichid. Odată ce aripile ajung la dimensiunea completă, fluturele trebuie să se odihnească câteva ore pentru a-și usca și întări corpul, înainte de a putea face primul său zbor. Atât chin, pentru o zi sau doar două până la patru săptămâni de viață, în care se concentrează pe două ținte: hrănirea și împerecherea. Unii dintre cei mai mici fluturi pot supraviețui doar câteva zile, în timp ce alții, mai mari, pot trăi până la nouă luni. Ai zice la fel ca înțelepții: „Nimic, în comparație cu infinitul, enorm, în comparație cu nimic”. Oare cine să fie mai fericit, fluturele sau omul? Viața trăită scurt și intens, sau viața lungită ca siropul cu apă? În cartea „Facerii”, Dumnezeu a zămislit fluturii înainte de a-l face pe om. Materie primă mai curată și mai concentrată. Poate de asta un fluture trăiește în șapte zile, cât un om în șapte vieți!
Cum să atragi fluturii în grădina ta
La fel ca albinele, fluturii sunt amenințați de agricultura industrială, plină de pesticide. Iubitorii naturii din toată lumea fac apel pentru ocrotirea lor. Vă puteți număra și dvs. printre salvatori. Iată câteva sfaturi menite să atragă permanent fluturii în grădina, pe terasa sau pe pervazul ferestrei dvs.
1. Asigură-le hrana
Transformarea grădinii într-un spațiu atractiv pentru fluturi începe cu hrana. Cultivați flori bogate în nectar, în lunile de primăvară și vară, pentru a-i încuraja (plante diferite, care înfloresc pe tot parcursul anului). Asigură-te că le-ai udat permanent, deoarece aprovizionarea cu nectar scade dacă plantele au probleme cu apa. Fluturii adulți se bucură de clopoței, gălbenele, trifoi, mentă, mure, lavandă (printre altele).
2. Căldură și spațiu
Fluturii se bucură de căldură. Încearcă să alegi locuri unde soarele atinge plantele, pentru a le cultiva. Fluturii au nevoie și de spațiu pentru a zbura, deci creează un pat de flori lângă o zonă deschisă de terasă sau gazon. Primăvara și vara sunt perioade cruciale pentru a sprijini fluturii.
3. Lasă fructele căzute pe jos
Fluturilor le trebuie hrană disponibilă din primăvară până în vară, târziu. În august, unele specii se hrănesc cu zahărul din fructele căzute din pom. Perele, merele și fructele de pădure sunt o masă delicioasă pentru fluturi, chiar dacă sunt un pic stricate.
4. Tunde iarba mai puțin
Nu poți avea fluturi fără omizi. Sprijină dezvoltarea lor, permițând grădinii tale să fie sălbatică, măcar pe la margini. Omizile preferă să se hrănească cu urzici, ciulini, buruieni, amestecuri de ierburi, afine, măceșe și iederă, ceea ce înseamnă că grădinarii ar trebui să primească cu brațele deschise unele dintre florile sălbatice mai puțin populare.
5. Evită pesticidele
Pesticidele le sunt dăunătoare fluturilor și altor insecte polenizatoare. Evită să le folosești în apropierea plantelor tale cu flori și fii atent la plantele cumpărate din centrul de grădinărit, care ar putea fi tratate anterior. Dacă nu ești sigur, cumpără plante bio sau crește-le pe ale tale.