Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Efectele râsului pe harta corpului nostru

– Există un medicament salvator pe care ni-l putem pre­scrie și administra singuri: când râdem din toată inima, tru­pul și su­fle­tul profită din plin. În corpul nostru se petrec lucruri uimi­toare –

Stimularea sistemului imunitar

Foto: Shutterstock

După ce râdem cu poftă, măsurătorile arată că în sânge se înmulțesc anticorpii, care au rolul de a identifica și neutraliza bacteriile și virusurile. Crește semnificativ și numărul imunoglobulinelor, precum și al citokinelor (acestea din urmă fiind pro­teine ce transmit informații între celulele imu­nitare). Imunoglobulinele sunt anti­corpi generați de sistemul imu­nitar, ca răspuns la o amenințare, și aduc o contribuție importantă la con­solidarea capacității de autoa­pă­rare a organismului. Ele au mai ales o acțiune de combatere a infla­ma­țiilor.

Masajul abdomenului inferior

Hohotele de râs stimulează pu­ternic sistemul cardiovascular, dia­frag­ma, corzile vocale, dar și mus­culatura feței și a abdomenului, ceea ce duce la o creștere instantanee a tensiunii arteriale, o concen­trație mai mare a oxigenului în sânge și la un masaj intern al regiunii abdomenului inferior. Se propagă în corp o senzație de destindere și relaxare pe care se bazează, în ultimă instanță, efectele terapeutice ale râsului.

Producție sporită de hormoni ai fericirii

În timp ce râdem, respirăm mai profund: celulele primesc o cantitate mai consistentă de oxigen, fluxul de aer circulă mai liber prin bronhii. Totodată, râsul susține procesele de vindecare. Creierul blochează producția de hormoni ai stresului, iar în consecință, se reduc tensiunea nervoasă și nivelul de stres. În schimb, este se­cretat un volum mai mare de serotonină, hormonul stării de bine. În concluzie: cine râde mult este mai echilibrat și se simte excelent.

Protecție pentru plămâni și inimă

Râsul îmbunătățește și func­­ționarea plămânilor. Da­to­rită respirației accele­rate, plămânii transferă în sânge de trei sau patru ori mai mult oxigen decât în mod normal. Pulsul de­vine și el mai rapid, irigația sangvină este activată și favorizează arderea colesterolului. Ulterior, frec­vența bătăilor inimii se va reduce și tensiunea arterială va scădea. Râsul întărește și sistemul cardiovascular: în 20 de secunde de hohotit, de­punem un efort fizic aproximativ egal cu cel pe care ni l-ar solicita trei minute de vâslit în forță. De asemenea, dacă ne veselim des, reușim să mic­șorăm și riscul de infarct.

Modificarea sensibilității la durere

Cercetătorii au descoperit că doar 15 minute de râs sunt suficiente pentru a atenua cu 10% sen­sibilitatea la durere. Un râs dezlănțuit, molipsitor, determină eliberarea de endorfine, acei neuro­trans­mițători care inhibă transmiterea senzației de durere și induc o stare de fericire, prin aceasta plasând mai sus pragul durerii. Rezultatul: ne vom simți imediat mai bine.

Micșorarea riscului de cancer

Studiile clinice au furnizat dovezi care îi în­dreptățesc pe specialiști să afirme că veselia activează așa-numitele limfocite T, cărora le revine un rol important în prevenția și combaterea bolilor maligne. În același timp, râsul trimite inter­feronului gamma semnalul că a sosit momentul să intre în acțiune. Această substanță din categoria citokinelor are capacitatea de a stopa proliferarea formațiunilor tumorale.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian