Mi-am dat întâlnire cu Costion Nicolescu într-un sat din Ardeal, unde domnia să se afla în vacanță. Un sat pierdut pe dealurile din preajma Sebeșului, în curtea unei case străvechi, umbrită de un nuc uriaș. În răstimpul dialogului nostru, pe drumurile așezării treceau pelerini cântând pricesne. Se îndreptau spre mânăstirile zonei care adăpostesc icoane ale Fecioarei Maria, cunoscute drept făcătoare de minuni. În Transilvania, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului e celebrată într-un fel minunat. Așa cum se întâmplă an de an la Nicula, de praznicul Adormirii, când sute de mii de oameni își înalță glasul spre cer: „Am venit Măicuță, să te mai vedem/ Să-ți spunem necazul, care-l mai avem…”. Duioasa melodie a pricesnei de la care a și pornit prima mea întrebare:
„Pricesnele – o formă de credință extraordinară!”
– Domnule Costion Nicolescu, pelerinajele ardelene de Adormirea Maicii Domnului sunt un prilej de unitate spirituală impresionantă a satului. Țăranii care pleacă în pelerinaj merg cântând, cu toții, pricesne. E o formă de rugăciune despre care se știe prea puțin. Ce puteți să îmi spuneți despre ele – când și cum au apărut?

– Multe dintre pricesne au luat naștere în pelerinaje. Iar în spațiul acesta, dintre satul din care pleacă și mânăstire, se petrece însoțirea lor cu Dumnezeu, într-un mod duios, tandru și, totodată, cu o forță a credinței extraordinară. O credință excepțională care se cere exprimată. Ştim că poporul ȋşi exprimă multe din trăirile sale prin poezie, dar mai ales prin cântare. Cântarea face ca lucrurile să fie mai ușor de memorat și de însoțit. Pricesnele sunt, cum le numesc unii – liturghia de după liturghie – sunt o prelungire a slujbelor bisericii în cântări simple ca versificație, foarte puternice și duioase ca exprimare. N-aș putea să vă spun când anume au apărut în timp, dar e limpede că sunt cântate și în biserică, dar și în afara ei, nu doar în pelerinaje, ci și când se întâlnesc țăranii la momente importante, la sărbători. Și e impresionant să le auzi, fie în pelerinaje, fie în biserică, atunci când se cântă la strană. E ceva extraordinar să auzi cântarea țăranilor în strană! Nu toți sunt mari maeştri ai cântării, dar la toți este o vibrație de o mare autenticitate a trăirii, a gândirii. Când îi asculți, înțelegi că ei nu sunt interpreți ai unor texte scrise, așa cum sunt corurile de la oraș. Ei nu sunt doar niște intermediari, priceasna e chiar cântarea lor și, prin cântare, comunicarea lor cu Dumnezeu este ușurată. E o comunicare directă, mai sinceră, mai liberă cu Dumnezeu și cu Maica Domnului, ȋn principal. De aceea, pricesnele sunt extraordinare când sunt originale, cântate din toată inima ȋn biserică sau ȋn prelungirea bisericii, în pelerinaj. Când ajung pe scenă, când sunt prelucrate, nu mai au suflu, pentru că sunt jucate. Așa se întâmplă cu multe alte lucruri din spațiul țărănesc: când ajung pe scenă, își pierd din originalitate, cumva, din simțul primar, din sinceritatea primară și din iubirea pe care o exprimă cel mai adesea. După părerea mea, ele au forță de expresie, mai ales atunci când sunt adresate Maicii Domnului, pentru că ea este principalul destinatar al pricesnelor. Este în versurile lor o însoțire cu Măicuța, căreia țăranii îi spuneau toate necazurile lor. E în ele şi tristețe, și bucurie, dar, ȋn toate, nota principală, fundamentală, este cea de nădejde în căpătarea ajutorului Maicii Domnului.
„Poporul simte foarte bine puterea Maicii Domnului de a ajuta”
– Evlavia față de Maica Domnului, ne caracterizează atât pe noi, ortodocșii, cât și pe creștinii catolici. De ce credeți că țăranii români îi cântă ei, chiar mai mult decât îi cântă Domnului Iisus, deși, mai ales în evanghelii, Maica Domnului e arareori pomenită. De unde a izvorât iubirea aceasta duioasă, plină de tandrețe?
– Eu cred că poporul simte foarte bine puterea ei de a te ajuta, și atunci, rugăciunile vin mai mult către Maica Domnului decât către Domnul Hristos, pentru că, însoțindu-se cu Măicuța, cum îi spun țăranii, pe urmă pot să fie cu mai mult curaj și cu mai multă curăție și în rugăciunile către Iisus. Rugându-te la Maica Domnului, ceva se purifică în tine şi te apropii pe urmă şi de Hristos, cu mai mult curaj și cu mai multă pregătire a sufletului. Știu că se spune că omul are un contact direct cu Hristos, că acest contact nu este intermediat, dar, ȋn acest contact direct cu Dumnezeu, pe care orice om îl are, e ȋntotdeauna prezentă şi Maica Domnului. Creștinul simte acest lucru, de aceea, când se adresează Maicii, nu are sentimentul că, ducându-se la Maica Domnului, se duce la un interpus la care te duci ȋn audienţă, iar el ȋţi mijloceşte întâlnirea cu cel mai mare. Nu. Când te duci la Maica Domnului, te rogi ei deplin, dar ştii că e şi Hristos acolo, împreună cu ea. Și, de asemenea, când te rogi lui Hristos, ai conştiinţa că e şi Maica Domnului tot timpul împreună cu El, poate nu chiar aşa de puternică precum este El. La final, ai această conștiință – că atunci când te rogi unuia, te adresezi și celuilalt, pentru că cei doi sunt, de fapt, nedespărțiți.
Asta putem vedea și din evanghelii, chiar dacă acolo Maica Domnului nu e prezentă de foarte multe ori – apare la nașterea lui Iisus și în încă două-trei momente. E tulburătoare această existenţă a Maicii Domnului împreună cu Iisus, e o minune. Tot ce s-a ȋntâmplat cu ei doi e extraordinar, chiar şi felul discret ȋn care trece ea prin Evanghelii este minunat – se spune, în Tradiție, că ea le-a cerut evangheliştilor să fie mai discreţi cu prezența ei, e o discreţie sfântă. Maica a fost minunată, pentru că L-a primit pe Hristos la Bunavestire, a fost apoi minunată la Nunta din Cana Galileii, când ne-a arătat această putere a ei de a-L mişca pe Fiul ei spre ajutorul oamenilor. A fost, apoi, lângă Fiul ei în momentele esențiale – lângă cruce, la răstignire, la Învierea Lui, la Înălţare, apoi, când s-a pogorât Sfântul Duh, de asemenea. Dar, dincolo de aceste momente esențiale, consemnate în evanghelii, eu o simt citind Scriptura, prezentă mereu, tot timpul, alături de Hristos, chiar dacă nu fizic. Eu știu că ea și-a însoțit Fiul clipă de clipă, dacă nu cu trupul, atunci cu gândul, cu rugăciunea. Gândul are o putere extraordinară, mai ales când devine rugăciune. Apoi, la Adormire, sufletul Maicii Domnului este luat de Hristos şi avem această icoană a Adormirii, în care Iisus ține sufletul Fecioarei Maria în brațe în chip de prunc. Îl strânge lângă inima Lui. Sufletul Maicii devine prunc, un prunc din care va crește Fecioara Maria cea cu puteri absolute. După mutarea ei la cer, tot ce are Sfânta Treime are şi ea la dispoziţie, ca să dăruiască oamenilor. Singura deosebire este că Maica e creată şi nu poate să genereze lumină necreată. Din acest moment, al Adormirii ei, adică al sălășluirii ei în adâncul Sfintei Treimi, putem spune că, unde e Maica Domnului, acolo e şi Hristos, unde e Hristos e şi Maica Domnului. De aceea, imensa majoritate a icoanelor sunt cu ei doi ȋmpreună. Icoanele care fac minuni, icoanele care atrag cel mai mult credincioșii, care sunt cele mai vestite și la care se fac acum pelerinaje sunt cele ale Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. În Moldova sunt puse icoane destul de mari ȋn biserică şi este lăsat loc să treci pe sub ele. Când faci acest mic ritual simţi ceva… te simţi mai bine, mai curat, mai uşurat. Te ȋnchini la Maica Domnului şi treci pe sub ea. Nu ştiu icoane cu Domnul Iisus Hristos pe sub care să treci, în afară de Vinerea Mare, când treci pe sub Epitaf.
„A fost o bătălie, să i se spună «Maica lui Dumnezeu»”
– Trecând de la cântarea satului românesc la cântarea bisericii, în cinstea Maicii Domnului, două cuvinte mă impresionează enorm, faptul că ortodoxia o numește pe Maica Domului – „Maica Luminii”! O lumină aparte, care înconjoară orice femeie atunci când devine mamă. E înconjurată de o aură, iradiază ceva aparte. În taina aceasta a maternității este cuprinsă și taina extraordinară a Maicii Domnului.

– Da, așa este. Îmi amintesc că venisem cu soţia mea la mânăstire la Bistriţa, unde era părintele Ioanichie Bălan, pe vremea aceea, şi el tot ȋi spunea soţiei mele „maică”, deși ea nu născuse, ȋncă nu aveam copii. Îi spunea așa, pentru că o femeie este maică, prin firea ei. Că unele, din diverse motive, nasc, că alte nu nasc, cine ştie din ce motive, dar toate femeile sunt maici şi trebuie să ne raportăm aşa la ele. De asta le spunem „maici” călugărițelor din mânăstiri, pentru că, neavând copii, raportarea lor e tot de maică, au o anumită duioşie şi căldură. Și tot de aceea, mediul de mânăstire de maici e mai prietenos, cumva, mai deschis, mai duios. Iar când o femeie naște, se schimbă și mai mult, această potență se actualizează. Am văzut multe femei care au născut. Se schimbă, devin și mai frumoase decât erau. De altfel, mulți pictori au fost sensibilizați de această stare a femeii însărcinate și au pictat-o. E ceva care pogoară pe ele dincolo de voința sau gândirea lor. Unele sunt mai conștiente de faptul că nașterea are ceva sacru în ea, reflectă mai mult, altele sunt mai instinctive, dar, indiferent de asta, însuși darul maternității pe care îl primesc e sfânt – orice prunc trebuie privit ca un dar. Acel sâmbure-embrion ȋncepe să-și schimbe la faţă mama. E o schimbare la faţă involuntară, pentru că şi aceasta este un dar. Un dar care mă duce cu gândul că acest praznic al Adormirii Maicii Domnului este pus în apropierea unui alt mare praznic, unul extraordinar prin ȋnsemnătatea lui: acela al Schimbării la Față a lui Hristos. Într-un fel, se poate spune că Maica Domnului este prima care s-a schimbat la față, din momentul Buneivestiri. După Bunavestire, Maica Domnului e numită de biserică – Maică a Luminii. Noi știm că Dumnezeu e lumină din lumină, se revelează ca lumină pe Tabor. Hristos a spus singur că el este Lumina lumii. El e Lumină din Lumină, în cântările bisericii ni se spune despre Tată că e Tată al luminii. Or, e frumos că, prin Întrupare, Maica Domnului devine, și ea, Maica Luminii. Maica luminii necreate, nu maica unei lumini oarecare. În fond, toate momentele importante din istoria mântuirii sunt schimbări la față și chemare la schimbarea la față, pentru că omul e chemat să se schimbe la față, să ajungă la un chip al lui Dumnezeu care este în noi. Teologic, se poate scrie infinit despre Maica Domnului ca Maică a Luminii, Maică a lui Dumnezeu, din care izvorăsc aceste energii necreate. A fost o bătălie la sfinţii părinţi, să i se spună Maica lui Dumnezeu. Părintele Stăniloae explică mult această atribuire către ea a tuturor puterilor lui Dumnezeu, de aceea şi putem să ne rugăm: Maica Domnului, mântuieşte-ne pre noi! Părintele Stăniloae era supărat că, ȋn unele texte liturgice, fusese ȋnlocuit „mântuieşte-ne” cu „miluieşte-ne”. Lui i se părea incorect, mie mi se părea atunci corect, pentru că mă întrebam – cum să mântuiască Maica Domnului? Numai Dumnezeu ne mântuieşte. Cum să mă mântuiască un om? Apoi am ȋnţeles că Maica Domnului, mântuieşte-ne pre noi e corect, pentru că ea are de la Dumnezeu şi această putere, desigur, nu singură, niciodată singură, ci ȋnsoţită mereu cu Hristos, care e împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh ȋn această lucrare. E ataşată, să zic, e ataşată cu totul.
„Deşi este o adormire, adică o moarte, este o sărbătoare a bucuriei”
– Noi, cei de astăzi, oameni superficiali și grăbiţi, nu mai avem răbdarea să ne apropiem de Adormirea Maicii Domnului așa cum o fac țăranii, care pleacă în pelerinaje, zile în șir. Cum să facem, totuși, ca să ne împărtășim din lumina acestei mari sărbători? Dumneavoastră cum faceți, cum vă pregătiți?

– Eu mă ajut cu postul, iar la Adormirea Maicii Domnului e acest post de două săptămâni, un post care te ţine atent la ea. Cei care ȋl ţin – la femei am văzut asta foarte mult – ȋl ţin cu mai mult ataşament, adică, e o tandreţe în el, o duioşie pentru gândul la Maica Domnului. Postul Crăciunului e puţin mai vesel, mai relaxat, la fel postul Sfinților Apostoli, dar postul Adormirii Maicii Domnului e un post aspru, rupt din postul Patimilor. Pe urmă avem, în acest post, în biserici, dar și acasă, această slujbă a Paraclisului Maicii Domnului, o slujbă care atrage atenţia şi asupra ta, pentru că spune puţin despre slăbiciunea firii omului şi multele greşeli pe care le poate face. Apoi vine sărbătoarea, cu liturghia de praznic, iar impactul acestui eveniment, Adormirea Maicii Domnului, este extraordinar. Deşi este o adormire, adică o moarte, este o sărbătoare a bucuriei. La fel ca Paştele, care vin ȋn urma unor patimi – o ȋnviere, după o săptămână de patimi. Adormirea Maicii Domnului nu vine ȋn urma unor patimi, dar impactul ei este foarte puternic – plecarea ei la cer răspândeşte căldură, o căldură umană. Sigur, căldură umană a avut și are şi Hristos, dar e puţin mai aspră. Maica Domnului e cea mai blândă dintre maici, cea mai apropiată. O ştim cât de mare e prin felul cum a trăit, prin apropierea de Hristos, prin felul cum a plecat dintre noi dar, totuşi, te apropii cu atâta curaj de ea! Dacă te uiţi ȋn biserică, toţi ceilalţi sfinţi au o anumită seriozitate, care poate să te descurajeze un pic, pe când Maica Domnului e duioasă ȋntotdeauna. Şi atunci, curajul cel mai mare ȋl ai spre Maica Domnului, deşi ea este mai mare decât toți sfinții. În viaţa de toate zilele, eşti cu atât mai temător, cu cât un om e mai sus. Or, la ea e invers: ea e foarte sus şi ȋţi lasă un curaj, o libertate de adresare totală. La Maica Domnului avem un sân matern pe care să ȋţi pui capul, la care să-ți spui rugăciunile. Pe Născătoarea de Dumnezeu poți să ți-o iei ca pe o maică a ta, nu ca pe o personalitate din cer, depărtată, care are putere doar să te asculte şi să ȋţi dăruiască. Este o maică de care poţi să te lipeşti. Ce e mai tămăduitor pentru anumite suferinţe, decât să pui capul ȋn poala mamei tale? Or, asta ar trebui să fie clar, că lumea poate să ȋşi pună capul în poala ei, să ȋşi spună durerea. Maica Domnului este mama noastră! Fiecare dintre noi a avut sau are o mamă şi ştie ce ȋnseamnă legătura cu o mamă (când e o legătură normală). Deci, cine a avut o legătură cu mama lui ştie ce ȋnseamnă asta, cât de mult se dăruieşte mama şi se jertfeşte pentru tine, cât de liber te simţi faţă de mama ta, faci toate ştrengăriile, deşi ţi se spune să nu le faci, dar ştii că ea ţi le iartă, te şi dojeneşte, dar niciodată nu capeţi o spaimă de mama ta, o frică. La un moment dat, ȋncepi să te maturizezi şi simţi o datorie să nu o mai superi şi să o ȋngrijeşti pe cât poţi, pentru că aşa e mersul vieţii. Dar raportul mamă-copil nu se stinge odată cu trecerea copilăriei. Ei, bine, Maica Domnului tot aşa trebuie luată, ca o maică care se uită cu duioşie la tot, chiar dacă ai făcut năzdrăvănii şi te dojeneşte, ea tot te strânge, în cele din urmă, la pieptul ei, că are şi ea nevoie de iubirea ta. Maica Domnului nu numai dă, te ajută, dar are nevoie şi ea de duioşia ta. Când capeţi duioşia asta şi te raportezi ȋn felul ăsta, de dragul ei te faci şi mai bun – aşa cum de dragul mamei tale faci unele lucruri. Ea, dacă simte lipsa ta de iubire, tot te ajută. Chiar şi pentru fiul cel mai ticălos, mama tot mamă rămâne, chiar dacă ea respinge faptele lui, totuși nu se leapădă de copilul ei. Maica rămâne aceeaşi pentru toţi, pentru fiecare e disponibilă şi binefăcătoare, dar când e un raport de reciprocă iubire, o simţi luându-te ȋn braţe, mângâindu-te şi consolându-te şi suferind cu tine, făcându-L şi pe Hristos mai prezent în inima ta.