Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Peștele de la cap se împute

La aproape 8 ani de la tragedia „Co­lec­tiv”, accidentul cumplit petrecut zilele aces­tea la Crevedia, soldat cu morți și cu multe zeci de ră­niți, arată că în România nu se schimbă nimic. Mai țineți minte? Premierul din vremea primului accident, dat jos la presiunea protes­tatarilor, toc­mai ce ajunsese din nou pe cai mari, con­silier la Palatul Victoria; primarul Secto­rului 5, închis după neregulile cu auto­­ri­za­rea clu­bului care a luat foc se află bine-mer­si pe funcție, făcut scăpat de jus­tiție; marele „co­mandant al acțiunii”, Raed Arafat, se află în continuare în guvern, după atâtea și atâtea scandaluri care au zguduit țara! În ce-l pri­vește pe preșe­din­tele Klaus Io­hannis, e la fel de inert ca-n prima zi de man­dat, deranjat din rutina de vacanță eter­nă, doar de câte o catastrofă națională, iar autoritățile statului la fel de împiedicate în a lua măsuri îm­potriva afa­ce­rilor „la ne­gru”, a păcălelilor care nasc tragedii. Peș­tele de la cap se îm­pute. Când nimic nu se schimbă la vârf, singura ur­ma­re e dezastrul.

Și totuși, ceva s-a schimbat față de acum 8 ani. Pe măsură ce apatia a cuprins socie­tatea civilă, uzată în atâtea bătălii fără niciun rezultat, grosolănia mai-marilor zilei a atins cote inimaginabile. „E problema lor!”, a zis primarul din Caracal, al cărui fiu era impli­cat în afacerile criminale cu GPL, despre pompierii răniți de suflul exploziei. „Spita­le­le din străinătate se ocu­pă doar de pa­cienții români care sunt în stare bună. Cei de afară vor doar să tri­mi­tă facturi uria­șe către statul român, acesta este inte­re­sul lor”, a comentat cu cinism fostul premier din vremea „Colectiv”-ului, în loc să incri­mineze realitatea că România nu are un spital pentru „marii arși” și pen­tru că până și unitățile de top colcăie de no­so­­comiale! Când a venit la guvernare, liderul PSD, Mar­cel Ciolacu, vorbea des­pre „pa­triotism economic”. Se vede acum cine sunt marii „pa­trioți economici”, pe care trebuie să îi în­curajeze consumul ro­mâ­­nu­lui de rând: pri­mari, precum cel din Cara­cal, co­nectați la banul public prin afa­ceri du­bi­oa­se, care funcționează în ilega­li­tate, chiar sub ochii unor organe ale sta­tului. Adevăra­tul „patri­otism economic” însemna ca, în atâția în ani în care au fost la gu­ver­nare, PSD și PNL să facă măcar câteva spi­tale de elită în țara asta, să nu ajun­gem, când dăm de-un necaz, la mâna mult-hu­­li­tei Uniuni Europene! Țara arșilor. Și la obraz, și la buzunare.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian