Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru SIMONA – Vaslui, F. AS nr. 1561: „Am diverticuloză sigmoidiană”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Diverticuloza este denumirea consacrată pentru formarea unor săculețe de mici dimensiuni (diver­ticuli), la nivelul peretelui colonic. Majoritatea celor cu diverticuloză nu prezintă semne sau simptome, de mul­te ori, afecțiunea rămânând ne­des­coperită, sau se evidențiază în urma unor teste diagnostice efectuate pentru alte motive. Când apare infla­mația la nivelul unuia sau mai multor săculețe, afecțiunea capătă denu­mi­rea de diverticulită. Diverticulita este mai probabil să apară la nivelul porțiunii inferioare a colonului (sig­moidul) și poate fi cauzată de alimentele nedi­ge­rate și de acumularea bacteriilor la nivelul diver­ti­culilor. Inflamarea poate altera alimentarea cu sânge a acestor săculețe, făcându-le susceptibile de invazia bacteriană. Efectul poate varia de la un ab­ces de dimensiuni reduse, până la infecția masivă sau perforație. Procesul seamănă cu apendicita, cu excepția faptului că se pro­duce la nivelul părții stângi infe­rioa­re a colonului. Durerea, sensi­bi­litatea abdominală, febra, sângera­rea, constipația și diareea sunt tot atâtea semne și simptome ale diver­ticulozei, a cărei cauză este necunos­cută, fapt ca­re a condus la concluzia că aportul re­dus de fibre, caracte­ris­tic dietei bogată în carne, poate fi un factor determinant. Riscul de boală diverticulară crește cu vârsta, deoare­ce peretele muscular ex­tern al colo­nului se îngroașă în timp, îngustând lumenul colonic și crescând astfel presiunea intracolonică. Presiu­nea asupra peretelui colonic poate fi crescută și de efortul efectuat în timpul expulziei unor ma­terii fecale dure, care pot fi, și ele, con­se­cința unui aport redus de fibre ali­men­tare. Creșterea presiunii poate face ca punctele slabe de la nivelul peretelui colonic să formeze săculețe. Pentru di­ver­ticuloză fără semne și simp­to­me, tra­tamentul nu este de obi­cei necesar. O ali­mentație bogată în fibre și con­su­mul de lichide în cantitate suficientă pot reduce riscul complica­ții­lor. De asemenea, admi­nis­trarea de antibiotice pe cale orală se poate folosi în cazul în care inflamația este ușoară și diverti­cu­lul nu s-a rupt. În caz de ruptură sau de infecție larg răs­pândită, poate fi nece­sar tratamentul intravenos cu antibio­tice efectuat în spi­tal. Deși nu cred că este cazul în situația dvs., trebuie știut că tratamentul chi­rurgical poate fi ne­cesar pentru a îndepărta seg­mentul a­fec­­tat al colo­nu­lui. În cazul semnelor și simptomelor severe, o co­lostomie temporară poa­­te fi necesară până la vin­decarea colonului. Ul­te­rior, după ce vindecarea s-a produs, este efec­tuată o altă intervenție chirur­gi­cală (elongație), pentru a repune colonul în circuit.

Tratament naturist

În primul rând, trebuie să înțelegeți că simp­to­mul principal al diverticulozei este constipația, datorată mișcării prea lente a materiilor fecale prin tubul intestinal spre rect (segmentul de expulzie). În acest sens, prima recomandare se referă la sin­gu­rele laxative admise în caz de diverticuloză, și anu­me metilceluloza și lactuloza, ultima dintre ele găsindu-se în farmacii sub denumirea de Duphalac. În al doilea rând, vă recomand să luați produsul Masa Lax, care conține fibre de Psyllium în con­cen­trația necesară și corectă, pentru a avea efecte și a regla tranzitul intestinal.

În continuare, vă prezint câteva soluții terapeu­tice naturiste, pentru combaterea diverticulozei: – Carbo Chitosan și Carbo Zeolit. – Colon suport, Aloe vera, Noni, Complex B forte, ceai de Mușețel și Gheara-mâței. – Jarro Dophilus, MSM 750 mg, Colon Fiber Perfect, Saccharomyces Boulardi, Super Enzymes sau Dygenzim forte și Bromelaina 500 mg.

Toate remediile enumerate se vor lua conform prospectului însoțitor.

Atenție! Nu folosiți alte laxative pentru comba­te­rea constipației, decât cele pe care vi le-am reco­mandat și care sunt singurele laxative permise în patologia diverticulară colonică.

Ar mai fi de spus că simptomele acestei boli se atenuează substanțial, dacă efectuați zilnic exerciții fizice, precum mersul pe bicicletă, alergare ușoară, înot și chiar mersul pe jos, 2-3 km.

Pentru informații suplimentare, contactați-mă telefonic!

Să auzim numai de bine!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897 Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Mi se înfundă nările și mă chinuie rău genunchii” (Răspuns pentru BOICEA G. – Iași, F. AS nr. 1582)

Ion Bobaru

Conținutul întrebării dvs. se referă la două boli: a nasului (rinita alergică) și a genun­chiului (go­nartroză).

1. Rinita alergică se manifestă, în principal, prin senzația de nas în­fundat și uscăciune a mucoasei na­za­le. Dato­ri­tă factorilor alergeni tot mai nume­roși, care se găsesc atât în atmosferă cât și în alimente, rinita alergică a de­venit printre cele mai frecvente boli ale omului contem­po­ran, iar rezol­varea ei este o mare pro­blemă pe plan mondial. Pen­tru tratamentul aces­tei boli este su­ficient, ade­sea, cel extern, sub formă de inhalații. Se folosesc pentru obți­ne­rea de inha­lații următoa­rele plante: Sal­via, Busuiocul, Cim­brul, Pinul, Mu­șețelul, Coa­da-șo­ricelului, care sunt bogate în ule­iuri volatile. La nevoie, se pot pune în nas picături decongestio­nan­te și unguente nazale. (Farmacia Faltis deține asemenea pre­parate.)

Un rol important în reuşita trata­men­tului îl are igiena nasului: se fac inhalaţii cu una din plantele men­țio­nate mai sus.

Tehnica pentru inhalații este cea clasică: două linguri plantă uscată și mărunțită groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Se apleacă capul deasupra vasului și se acoperă cu un prosop, făcându-se, timp de 1 minut, exer­ciții de inspirație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil. Se spală na­sul cu o soluţie de ser fiziologic și vita­mina C, în proporție de 10:2. Apoi la o fiolă de 10 ml ser fiziologic, se ada­ugă 2 ml de vitamina C din fiole. Se pun 10 picături în fiecare nară și se su­flă nasul. Urmează folosirea unguentului nazal pre­parat la farmacia Faltis, astfel: cu degetul curat sau un bețișor pentru ureche, se ung nările prin interior, cu o mică cantitate de produs. Se presează apoi ușor nările, lipindu-le de septul nazal. Se aplică de două ori pe zi. Inhalaţia se face numai seara.

2. Gonartroza este principala boală a genun­chiului, ce afectează cartilajul articular.

Factori favorizanți. Gonartroza se dezvoltă pro­gre­siv, odată cu înaintarea în vârstă. Este foarte frec­ventă la persoanele de vârsta a treia. Alți factori favo­rizanți: greutatea corporală mare, activități zilnice ce presupun ridicarea sau transportul de obiecte grele, ereditatea, boli reumatismale. Se cu­nosc, în princi­pal, trei stadii de gonartroză. Primele două stadii se pot trata medicamentos. Gonartroza stadiul 3, se rezolvă doar prin protezare. La medi­ca­ția alopată recomandată de medicii curanți, puteți adă­uga și un tratament natural, cu scoarță de Sal­cie, muguri de Plop-negru și rădăcină de Lemn-dulce.

Scoarța de Salcie

Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de două ori pe zi, după masă.

Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi, după masă.

Tinctura: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi, după masă.

Vin terapeutic: Se beau câte 30 ml (2 linguri) de vin pe zi, după masă.

Muguri de Plop-negru. Se folosesc mugurii de Plop-negru nedesfăcuți.

Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de două ori pe zi, după masă.

Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi, după masă.

Tinctura: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi, după masă.

Vin terapeutic: Se beau câte 30 ml (2 linguri) de vin pe zi, după masă.

Rădăcina de Lemn-dulce

Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de două ori pe zi, după masă.

Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi, după masă.

Tinctura: Se administrează câte 30 de picături, de două ori pe zi, după masă.

Vin terapeutic: Se beau câte 30 ml (2 linguri) de vin pe zi, după masă.

(Pentru gonartroză, Farmacia Faltis recomandă Artrador, Spirt de oase loțiune, Benzofeni forte cremă. Artrador este o combinație de pulbere din scoarță de Salcie și rădăcină de Lemn-dulce.)

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un con­trol medical și nu înlocuiesc o terapie medi­ca­men­toasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt te­rapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medici­na­le sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, email: [email protected]. Preparatele farmaceu­tice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actu­alizare.

Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722/85.12.77, 0314/21.09.23, e-mail: [email protected]    www.imunyze.me

„Vă rog ajutați-mă sa scap de chinul colonului iritabil” (Răspuns pentru VICTORIA T., F. AS nr. 1582)

Cauzele apariției sindromului de colon iritabil nu sunt în totalitate cunoscute și înțelese. Profe­sio­niștii în sănătate consideră că prin­tre cauzele care pot fi implicate în apariția lui se numără contracțiile musculare din intestin, sistemul ner­vos, infecțiile severe, prezența stresului de la vârste fragede și schim­bările survenite la nivelul microbiomului intestinal. Utili­za­rea produselor din gama Imunyze ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor cu ger­meni patogeni, prezentând activitate antimicro­bia­nă, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Aceste proteine imunologic active asigură imunizarea pasivă a organismului, având efect de stimulare a funcțiilor sistemului imunitar. Terapia pe bază de imunoglobulină Y de tip aviar reacţionează diferit de la un organism la altul. Singura contraindicaţie este alergia la ou. Terapia pe bază de imuno­glo­bu­lina Y, pentru a fi eficientă, trebuie aplicată în urma unui diagnostic de certitudine şi trebuie adminis­tra­tă o perioadă mai lungă (în funcţie de diagnos­tic). Tratamentul este de lungă durată (de câteva luni). Perioada administrării Imunoglobulinei, precum şi protocolul terapeutic, se modulează de la pacient la pacient. Pentru recomandarea unui protocol adecvat, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze. Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian