– În bucătărie e de neînlocuit. Dar ceapa, una dintre cele mai vechi plante de cultură cunoscută de toată lumea, a fost apreciată, încă din antichitate, și pentru substanțele ei active extrem de sănătoase –
Din bucătărie, în laborator
Încă din antichitate ceapa este folosită la vindecarea infecțiilor căilor respiratorii, a bolilor de inimă și a reumatismului, dar și în cazul problemelor gastro-intestinale, al durerilor de dinți, al rănilor purulente, dermatitelor, acufenelor, al durerilor de cap și al stării de moliciune. Nu este, deci, de mirare, că atât de sănătoasele substanțe existente în ceapă (Allium cepa) au fost studiate, între timp, cu cea mai mare atenție. Printre acestea se numără, în afara vitaminelor, a microelementelor, a substanțelor minerale și a uleiurilor eterice, mai ales substanțe cu conținut de sulf, care, atunci când se taie ceapa, datorită reacției cu oxigenul din aer, sunt „responsabile” pentru mirosul caracteristic și pentru lăcrimarea ochilor. Aceste sulfide au proprietăți antiinflamatorii și antiseptice și pot oferi protecție împotriva răcelilor, pot stimula imunitatea și pot stabiliza sistemul imunitar. Bulbii de ceapă conțin, de asemenea, cantități mari de pigmenți galbeni care protejează celulele, atât de substanțele dăunătoare, cât și de producerea radicalilor liberi extrem de periculoși.
Ceapă crudă
În prezent, este confirmată științific utilizarea cepei pentru prevenirea modificărilor celulare determinate de vârsta înaintată. În acest scop este preferabil să se consume crudă. Un remediu util și în cazul lipsei poftei de mâncare, al digestiei lente și al activității renale, capabil să elimine reziduurile și apa din organism.
Medicina experimentală folosește și ea ceapa crudă și în cazul multor probleme. Împotriva răcelilor, de pildă, se mizează pe proprietățile ei expectorante și antibacteriene. Printre remediile clasice utilizate împotriva tusei, bronșitei, durerilor de gât, guturaiului, febrei și durerilor de cap se numără un sirop de ceapă administrat intern și compresele pentru gât, piept și tălpile picioarelor.
Ajutor de nădejde
Există remedii de casă verificate la-ndemâna tuturor și împotriva dermatitelor, a abceselor, furunculelor și a acneei. Substanțele antibiotice pe care le conține ceapa împiedică dezvoltarea fungilor, virusurilor și bacteriilor și accelerează procesul de vindecare. Dar ceapa reprezintă un ajutor de nădejde și în cazul înțepăturilor de insecte. O cataplasmă cu ceapă calmează durerea, împiedică inflamarea și producerea unei infecții.
În toate tipurile de utilizare se recomandă ca ceapa tocată sau tăiată felii să fie proaspătă, pentru ca substanțele componente să nu se piardă la contactul cu aerul. Important e, de asemenea, ca ceapa să nu prezinte zone putrede și să nu fie încolțită, pentru ca efectul vindecător să nu fie afectat.
REȚETE
Suc de ceapă
Împotriva durerilor reumatice, a dermatitelor, a edemelor la picioare, a unghiilor casante
Ingrediente: 1 ceapă.
Preparare: * Se curăță ceapa, se taie bucăți și se dă pe răzătoare sau se mixează până ce se face terci. * Se împachetează terciul într-o cârpă de bumbac și se stoarce zeama cu mâinile.
Utilizare: Se ung zilnic cu zeamă zonele afectate. Are efect antiinflamator, stimulează metabolismul celular și reglează cantitatea de apă existentă în organism.
Lapte de ceapă
Pentru stimularea somnului
Ingrediente: 200 ml lapte, 1 ceapă, puțină miere.
Preparare: * Se încălzește laptele, dar fără să dea în clocot. * Se curăță ceapa, se taie în două și se introduce în lapte cu suprafețele tăiate în jos, pentru a lăsa să iasă uleiurile eterice. * Se acoperă cu capac și se lasă 10-15 minute să se pătrundă, după care se îndepărtează cepele, se adaugă puțină miere și se amestecă.
Utilizare: Se bea laptele înainte de culcare. Calmează, relaxează și adoarme.
Săculețe de ceapă
Împotriva durerilor de urechi
Ingrediente: 1 ceapă.
Preparare: * Se toacă ceapa mărunt și se încinge într-o tigaie fără grăsime. * Se scurge zeama. * Se pune ceapa într-un săculeț sau pe o bucată de pânză care se leagă ca un săculeț. Se aplică pe urechi.
Utilizare: Se lasă să se răcească și se aplică în așa fel încât săculețul să depășească cu 2 degete (lățime) dosul urechii. Se fixează cu un fular sau cu o căciulă, peste care se pune un prosop pentru păstrarea căldurii. Se lasă să acționeze 1-2 ore. Dacă durerile nu cedează, se repetă procedura. Calmează durerile, are efect antiinflamator și dezinfectant.
Mască de ceapă
Împotriva coșurilor și a pielii cu impurități
Ingrediente: 1/2 ceapă, 1 lingură de miere.
Preparare: * Se dă ceapa pe răzătoarea mică și se amestecă cu mierea. Amestecul poate fi și pasat (mixat).
Utilizare: Se aplică ceapa, cu degetele, pe fața curățată. Atenție la zeamă, să nu ajungă în ochi sau în nări! Se lasă să acționeze 20-30 de minute și se îndepărtează cu un burete. Curăță pielea, stopează infecțiile și potolește mâncărimile.
Sirop de ceapă
În caz de răceală și tuse
Ingrediente: 2 cepe, 2 linguri de miere.
Preparare: * Se taie ceapa bucăți și se fierbe cu 200 ml de apă și 1 lingură de miere, încet, la foc mic, până ce se îngroașă siropul. * Se strecoară cât e cald și se adaugă și restul de miere.
Utilizare: Se iau 1-2 lingurițe de 5-7 ori pe zi. Potolește tusea uscată, are efect expectorant și antiinflamator.
Ceapă cu oțet
Împotriva negilor și a bătăturilor
Ingrediente: 1 ceapă mică, 100 ml oțet.
Preparare: * Se taie ceapa bucățele și se pune într-un recipient de sticlă. * Se adaugă oțet, cât s-o acopere complet și se lasă să se pătrundă 1-2 zile.
Utilizare: Se fixează, în fiecare seară, câte o bucățică de ceapă pe locul afectat (cu un plasture). Dimineața se îndepărtează plasturele. După câteva zile negul va fi mai plat.
Cataplasmă cu ceapă pentru picioare
În caz de răceală, febră, guturai, dureri de cap
Ingrediente: 2 cepe.
Preparare: * Se taie cepele ceva mai fin și se înfășoară în ele 2 bucăți de pânză de bumbac, formând două pachețele de dimensiunea picioarelor. * Se încălzesc pachețelele în aburi, deasupra apei care fierbe, având grijă să nu fie prea fierbinte.
Utilizare: Se pun pachețelele pe tălpi și se trag deasupra șosete sau ciorapi. Se lasă să acționeze peste noapte. Au efect dezinfectant, antiinflamator și calmant și stimulează metabolismul.
Vin de ceapă
În caz de edeme, are efect diuretic
Ingrediente: 6 cepe potrivit de mari, 100 g miere, 1 l vin alb.
Preparare: * Se curăță cepele și se dau pe răzătoarea mică. * Se adaugă mierea și vinul alb, se amestecă bine și se lasă să se pătrundă 4-5 zile, scuturându-le din când în când. * Se strecoară vinul de ceapă și se toarnă într-o sticlă. Poate fi păstrat la frigider circa 4 săptămâni.
Utilizare: Se bea de 3 ori pe zi câte un păhărel de vin, sub forma unei cure de 4 săptămâni. Stimulează metabolismul, are efect diuretic, ajută la eliminarea apei din organism și la reducerea edemelor.