Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Superputerea din cămară: CEAPA

– În bucătărie e de neînlocuit. Dar ceapa, una dintre cele mai vechi plante de cultură cunoscută de toată lumea, a fost apreciată, încă din antichitate, și pentru substanțele ei active extrem de sănătoase –

Din bucătărie, în laborator

Foto: Shutterstock

Încă din antichitate ceapa este folosită la vinde­carea infecțiilor căilor respiratorii, a bolilor de ini­mă și a reumatismului, dar și în cazul proble­melor gastro-intestinale, al durerilor de dinți, al ră­nilor purulente, dermatitelor, acufenelor, al dure­rilor de cap și al stării de moliciune. Nu este, deci, de mi­rare, că atât de sănătoasele substanțe existente în ceapă (Allium cepa) au fost studiate, între timp, cu cea mai mare atenție. Printre acestea se numără, în afara vitaminelor, a microele­mentelor, a substanțelor minerale și a uleiurilor eterice, mai ales substanțe cu conținut de sulf, care, atunci când se taie ceapa, datorită reacției cu oxi­genul din aer, sunt „responsabile” pentru mi­ro­sul ca­rac­teristic și pentru lăcrimarea ochilor. Aceste sulfide au proprietăți antiinflamatorii și an­ti­sep­tice și pot oferi protecție împotriva răce­li­lor, pot sti­­mula imunitatea și pot stabiliza sistemul imu­ni­tar. Bulbii de ceapă conțin, de asemenea, can­tități mari de pigmenți galbeni care protejează ce­lu­lele, atât de substanțele dăunătoare, cât și de pro­ducerea radicalilor liberi extrem de pericu­loși.

Ceapă crudă

În prezent, este confirmată științific uti­li­zarea cepei pentru prevenirea modificărilor celulare determinate de vârsta înaintată. În acest scop este preferabil să se consume crudă. Un re­mediu util și în cazul lipsei pof­tei de mân­care, al digestiei len­te și al ac­tivității renale, capabil să eli­­mine reziduurile și apa din orga­­nism.

Medicina experimentală folo­seș­te și ea ceapa crudă și în cazul multor pro­bleme. Împotriva ră­celilor, de pil­dă, se mizează pe proprietățile ei expectorante și antibacteriene. Prin­tre remediile clasice utilizate îm­potriva tusei, bron­șitei, dure­rilor de gât, guturaiului, febrei și du­rerilor de cap se numără un sirop de ceapă administrat intern și compresele pentru gât, piept și tălpile pi­cioarelor.

Ajutor de nădejde

Există remedii de casă verificate la-ndemâna tuturor și împotriva dermatitelor, a abceselor, fu­run­culelor și a acneei. Substanțele antibiotice pe care le conține ceapa împiedică dezvoltarea fungi­lor, virusurilor și bacteriilor și accelerează procesul de vin­decare. Dar ceapa reprezintă un ajutor de nă­dejde și în cazul înțepăturilor de insecte. O ca­ta­plasmă cu ceapă calmează durerea, împiedică infla­marea și producerea unei infecții.

În toate tipurile de uti­­li­zare se recomandă ca ceapa tocată sau tă­iată felii să fie proas­pătă, pen­­tru ca substan­țele com­­ponente să nu se piardă la contactul cu aerul. Im­por­tant e, de ase­menea, ca ceapa să nu prezinte zone putrede și să nu fie încol­țită, pen­­tru ca efectul vin­decător să nu fie afectat.

REȚETE

Suc de ceapă

Împotriva durerilor re­u­matice, a der­mati­te­lor, a edemelor la picioare, a unghiilor casante

Ingrediente: 1 ceapă.

Preparare: * Se curăță ceapa, se taie bu­căți și se dă pe răzătoare sau se mixează până ce se face terci. * Se împachetează ter­ciul într-o câr­pă de bumbac și se stoarce zeama cu mâinile.

Utilizare: Se ung zilnic cu zeamă zonele afec­tate. Are efect antiinflamator, stimulează metabo­lismul celular și reglează cantitatea de apă exis­tentă în organism.

Lapte de ceapă

Pentru stimularea somnului

Ingrediente: 200 ml lapte, 1 ceapă, puțină miere.

Preparare: * Se încălzește laptele, dar fără să dea în clocot. * Se curăță ceapa, se taie în două și se introduce în lapte cu suprafețele tăiate în jos, pentru a lăsa să iasă uleiurile eterice. * Se acoperă cu capac și se lasă 10-15 minute să se pătrundă, după care se îndepărtează cepele, se adaugă puțină miere și se amestecă.

Utilizare: Se bea laptele înainte de culcare. Cal­mează, relaxează și adoar­me.

Săculețe de ceapă

Împotriva durerilor de urechi

Ingrediente: 1 ceapă.

Preparare: * Se toacă cea­pa mărunt și se încinge în­tr-o tigaie fără grăsime. * Se scur­ge zeama. * Se pune cea­­­pa într-un săculeț sau pe o bucată de pânză care se leagă ca un săculeț. Se aplică pe urechi.

Utilizare: Se lasă să se răcească și se aplică în așa fel încât săculețul să depășească cu 2 degete (lă­țime) dosul urechii. Se fixează cu un fular sau cu o căciulă, peste care se pune un prosop pentru păs­tra­rea căldurii. Se lasă să acționeze 1-2 ore. Da­că du­rerile nu cedează, se repetă procedura. Cal­mează durerile, are efect antiin­flamator și dezin­fectant.

Mască de ceapă

Împotriva coșurilor și a pielii cu impu­rități

Ingrediente: 1/2 cea­­pă, 1 lingură de miere.

Preparare: * Se dă ceapa pe răzătoarea mică și se amestecă cu mie­rea. Amestecul poate fi și pasat (mixat).

Utilizare: Se aplică ceapa, cu degetele, pe fața curățată. Atenție la zeamă, să nu ajungă în ochi sau în nări! Se lasă să acționeze 20-30 de minute și se îndepărtează cu un burete. Curăță pielea, stopează infecțiile și potolește mâncărimile.

Sirop de ceapă

În caz de răceală și tuse

Ingrediente: 2 ce­pe, 2 linguri de miere.

Preparare: * Se taie ceapa bu­căți și se fierbe cu 200 ml de apă și 1 lin­gură de mie­re, încet, la foc mic, până ce se în­groașă siropul. * Se strecoară cât e cald și se adaugă și restul de miere.

Utilizare: Se iau 1-2 lingurițe de 5-7 ori pe zi. Potolește tusea uscată, are efect expectorant și anti­inflamator.

Ceapă cu oțet

Împotriva negilor și a bătăturilor

Ingrediente: 1 ceapă mică, 100 ml oțet.

Preparare: * Se taie ceapa bucățele și se pune în­tr-un recipient de sticlă. * Se adaugă oțet, cât s-o aco­pere complet și se lasă să se pătrundă 1-2 zile.

Utilizare: Se fixează, în fiecare seară, câte o bu­că­țică de ceapă pe locul afec­tat (cu un plasture). Dimi­nea­ța se îndepărtează plas­turele. După câteva zile negul va fi mai plat.

Cataplasmă cu ceapă pentru picioare

În caz de răceală, febră, guturai, dureri de cap

Ingrediente: 2 cepe.

Preparare: * Se taie cepele ceva mai fin și se în­fășoară în ele 2 bucăți de pânză de bumbac, for­mând două pachețele de dimensiunea picioarelor. * Se încălzesc pache­țelele în aburi, deasupra apei care fierbe, având grijă să nu fie prea fierbinte.

Utilizare: Se pun pachețelele pe tălpi și se trag deasupra șosete sau ciorapi. Se lasă să acționeze peste noapte. Au efect dezinfectant, antiinflamator și calmant și stimulează metabolismul.

Vin de ceapă

În caz de edeme, are efect diuretic

Ingrediente: 6 cepe po­tri­vit de mari, 100 g miere, 1 l vin alb.

Preparare: * Se curăță ce­pele și se dau pe răză­toa­rea mică. * Se adaugă mie­rea și vinul alb, se amestecă bine și se lasă să se pătrundă 4-5 zile, scuturându-le din când în când. * Se strecoară vi­nul de ceapă și se toarnă într-o sticlă. Poate fi păs­trat la frigider circa 4 săp­tă­mâni.

Utilizare: Se bea de 3 ori pe zi câte un păhărel de vin, sub forma unei cure de 4 săp­tămâni. Stimulează metabo­lis­mul, are efect diuretic, aju­tă la elimi­narea apei din organism și la reducerea ede­melor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian