Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dormi sănătos

– Poziția pe care  o adoptăm în timp ce dormim joacă un rol extrem de important pentru sănătatea noastră. Ar fi păcat să nu profităm –

Foto: Shutterstock

Încovoiat ca o pisică, întins ca o plută pe spa­te, proptit pe o parte sau sau mai degrabă întors pe burtă: fiecare om are o poziție preferată de dormit. Dar aceasta nu are de-a face doar cu obiș­nuința. Respirația, inima și coloana verte­brală ne influențează modul în care dormim. Și invers, pozițiile de dormit au un impact asupra organelor și articulațiilor noastre.

Anumite poziții pot ameliora diferite simptome

În medie, ne schimbăm poziția de până la 20 de ori pe noapte. Aceste mișcări țin de un somn sănătos. Chiar și persoanele care susțin că dorm noaptea într-o singură poziție se răsucesc, de fapt, de mai multe ori într-o parte și în alta. Iar asta e bine! Dacă greutatea corpului apasă prea mult asupra unei singure zone, vas­cu­larizarea lasă de dorit. Totuși, când ne confrun­tăm cu anumite pro­bleme de sănătate, există poziții (a se vedea caseta) care au efect pozitiv și pe care dacă le folosim ne permit să ne trezim mai revigorați dimineața.

Dureri de spate – dormiți încovoiați

Discurile intervertebrale sunt ca niște amor­tizoare mici, pline de lichid, așezate    între ver­te­bre. Noaptea, ele se umplu cu lichid nou, pentru a-și putea îndeplini funcția. În timpul zilei, pos­­tura noastră ver­ticală com­pri­mă discurile inter­vertebrale, făcân­du-le să piardă lichid. Când stăm în poziție fetală (încovoiată), absorbția lichidului decurge foarte bine, întrucât nu se exercită aproape nicio presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor intervertebrale.

Inima preferă dormitul pe partea stângă

Inima este situată în zona stângă a piep­tului. Asta ne-ar putea face să credem că ar fi mai bine să dormim pe partea dreaptă, astfel încât greutatea corpului să nu apese pe ea. Nu este adevărat. Artera principală (aorta) este curbată spre stânga, ceea ce înseamnă că dacă stăm întinși pe partea stângă, ajutăm inima să lucreze, deoarece sângele nu tre­buie să fie pompat împotriva gravitației, ci poate curge pur și simplu în jos.

Arsuri gastrice – dormiți pe partea stângă

Dacă suferiți de arsuri gastrice, ideal e să vă culcați pe partea stângă. Spre deosebire de dor­mitul pe partea dreaptă, această poziție împiedică acidul gastric să curgă înapoi în esofag. Partea superioară a corpului ar trebui să stea ușor ri­dicată. Vă poate fi de folos o pernă ceva mai tare. Și digestia este influențată de poziția de somn pe partea stângă, deoarece sucurile gastrice curg mai ușor.

Sforăit – dormiți pe burtă

Mulți oameni sforăie numai atunci când dorm pe spate. Dacă vă întoarceți în lateral sau pe burtă, rădăcina limbii și plafonul cavității bucale (pa­latul) eliberează căile respiratorii și sforăitul înce­tează. Ce mai poate fi de folos este să vă curățați de mucus gura, nasul și gâtul înainte de a merge la culcare, apelând la clătiri nazale, pe bază de sare de mare. Îmbunătățește respirația.

Contracții musculare – dormiți pe spate

Cine suferă de tensiune musculară ar trebui să doarmă pe spate, cu brațele întinse în lateral. Această po­ziție permite ca greutatea corpului să fie distri­buită uniform și ca presiunea din zona cefei să fie înlăturată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian