– În ciuda imaginilor cu războaie și moarte, difuzate non-stop pe micul ecran, lumea visează la nemurire. Și are de ce! Noi descoperiri ale științei dovedesc că organele corpului nostru se pot reînnoi. Că bolile bătrâneții pot fi prevenite. Că ne putem prelungi viața cu un sfert de secol. Iată ce putem face pentru a transforma acest vis în realitate –
Greșeli care trebuie îndreptate
Adevărul despre tinerețe și bătrânețe trebuie revizuit radical. Există multe idei care circulă despre trup și suflet, și care nu se mai susțin din punct de vedere științific. De pildă, pierderea treptată a forței musculare odată cu vârsta este descrisă ca fiind inevitabilă, deși ne putem păstra vigoarea și la 100 de ani. Considerăm că bolile cardiovasculare sunt mai puțin periculoase decât cancerul – deși aceste afecțiuni au adesea un prognostic mai rău. Privim declinul funcțiilor cognitive drept o consecință normală a îmbătrânirii, dar, de fapt, ne putem proteja eficient creierul împotriva acestuia.
Concepțiile greșite și erorile din medicină sunt greu de identificat ca atare, deoarece sună convingător, ba uneori sunt propagate chiar și de medici și sunt ferm ancorate în conștiința publică. Durerile de spate sunt puse, de pildă, pe seama discurilor intervertebrale, deși cele mai frecvente cauze sunt mușchii încordați și stresul emoțional. După primirea diagnosticului, pacienții sunt încurajați să stea în repaos, deși activitatea fizică ar contribui decisiv la procesul de recuperare. Inclusiv pierderea în greutate decurge altfel și cu mai mult succes decât ne fac să credem multe recomandări alimentare.
Când e vorba de o mașină scumpă, nu o reparăm fără să ne ghidăm după un manual de utilizare, dar o facem, în schimb, cu corpurile noastre. De ajutor ne-ar putea fi un „masterplan pentru sănătate”, care să ne învețe de ce anume au nevoie corpul și mintea, pentru a rămâne tinere și în formă mult timp.
Îmbătrânirea nu poate fi oprită, dar poate fi prelungită cu zeci de ani
De aceea este important să adoptăm o nouă perspectivă. Este momentul să revizuim modul în care privim procesul de îmbătrânire. Corpul nu se schimbă doar din punct de vedere cronologic, ci mai ales biologic. Prin declanșarea regenerării celulare și îmbunătățirea metabolismului, putem frâna în mod apreciabil procesul de îmbătrânire și îl putem chiar inversa pentru o vreme. Nimeni nu poate stopa îmbătrânirea. Dar putem influența într-o mare măsură modul în care decurge acest proces.
Moștenirea pe linie de familie
Cine își dorește să aibă parte de o viață îndelungată ar trebui să urmărească cu mare atenție evoluția părinților săi. Mulți medici se folosesc de asemenea atenționări, pentru a ne face conștienți asupra rolului pe care-l joacă genele. Există riscuri pentru sănătate, cu care ne putem confrunta încă de la naștere. Cu toate acestea, nu ar trebui să supraestimăm influența pe care o exercită factorul genetic.
Cei mai mulți bebeluși se nasc sănătoși. Studiile atestă că modul în care evoluează sănătatea noastră de-a lungul vieții este determinat, în proporție de 20%, de factorul genetic, și în proporție de 30%, de mediul în care ne-am născut. Restul destinului nostru medical stă, așadar, în propriile noastre mâini. Iar potrivit noilor studii, influența pe care o putem exercita este mult mai mare decât se preconiza anterior: urmând un stil de viață activ, sănătos, ne putem prelungi viața cu până la 25 de ani.
Pentru a o putea face, e necesar să identificăm care sunt adevăratele nevoi ale trupului și sufletului nostru. Specialiștii în medicină evoluționistă iau în calcul caracteristicile organismului, așa acum au fost ele modelate în epoca de piatră, și încearcă să înțeleagă adevăratele cauze ale bolilor. Iar constatarea pe care au făcut-o este că organismul uman nu face casă bună cu mediul de viață pe care-l oferă țările industrializate. Această nepotrivire reprezintă cauza a circa 70 la sută dintre toate bolile.
Lipsa de mișcare naște monștri
Studiile efectuate asupra vânătorilor-culegători din care ne tragem arată că organismul uman e de fapt proiectat ca să parcurgă pe jos cel puțin 10 până la 15 kilometri pe zi. Dar mulți oameni nu merg astăzi nici măcar un kilometru pe zi. Această epocă marcată de sedentarism reprezintă doar un scurt moment în istoria evoluției umane. Organismul nostru nu a avut timp să dezvolte strategii de combatere a consecințelor lipsei de mișcare. Nimeni nu poate spera să fie o excepție. Inadaptarea duce la probleme medicale care afectează calitatea vieții și o scurtează.
Persoanele care abia dacă mai fac mișcare pot fi recunoscute după inimile lor. Fostul alergător de viteză și medic sportiv Harald Mellerowicz (1919-1996) a descris acest fenomen vorbind despre „inima mică, inferioară din punct de vedere funcțional al omului modern, domesticit, trăitor în orașele mari”. În multe cazuri, arterele coronare se calcifiază, astfel încât vine o zi în care nu-i mai furnizează inimii suficient sânge. Indiferent dacă este vorba despre un atac de cord, insuficiență cardiacă sau aritmii, afecțiunile sistemului cardiovascular se numără printre cele mai frecvente boli. Și determină moartea a circa 30% dintre noi.
Sedentarismul provoacă totodată atrofierea mușchilor scheletici. Atrofierea se produce pe nesimțite și ne lipsește, încetul cu încetul, de posibilitatea de a căra pe scări sacoșele de cumpărături, de a ne conduce nepoții la locul de joacă sau chiar de a ne ridica de pe scaun. Lipsa forței musculare reprezintă, adesea, adevăratul motiv pentru care oamenii sunt siliți să se mute într-un cămin de bătrâni sau ajung imobilizați la pat.
Însă nici creierul nostru nu este setat pentru inactivitate. Statisticile arată că cele mai frecvente două tipuri de afecțiuni caracterizate prin declinul funcțiilor cognitive, boala Alzheimer și demența vasculară, se declanșează mai ales la persoanele care abia dacă mai fac mișcare după vârsta mijlocie. Și tot la această vârstă încep adesea să se manifeste și precursorii altor boli care sunt frecvent cauzatoare de moarte: calcifierea arterelor, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, obezitatea severă, cancerul și scăderea sistemului imunitar. Nu este ceva neobișnuit ca o persoană să sufere concomitent de toate aceste afecțiuni.
Dar faptul că aceste boli, variate și numeroase, sunt interdependente și se pot influența reciproc, implică însă că, operând câteva schimbări foarte simple, ne putem readuce organismul în armonie cu nevoile sale evolutive și putem evita, cu ușurință, o mare varietate de afecțiuni.
Un „nu” categoric fumatului
De exemplu, e indicat să renunțăm complet la țigări sau să nici nu ne apucăm măcar de fumat. Conform Institutului German de Cercetare a Cancerului, fumatul ne răpește mulți ani din viață. O femeie care fumează mai mult de zece țigări pe zi pierde 7,3 ani, iar un bărbat chiar și 9,4 ani.
Alimentație simplă: vegetale și porții mici
Modelul de bază al unei alimentații sănătoase, așa cum a fost el dovedit științific, este la rândul său surprinzător de simplu. Amidonul rafinat, zahărul și produsele ultraprocesate trebuie evitate. În schimb, sunt recomandate fructele și legumele, carnea slabă, peștele și carnea de pasăre (cu excepția cazului în care suntem vegetarieni sau vegani). Și, desigur, este important să luăm în considerare bacteriile benefice din intestinele noastre și să le furnizăm fibre. E recomandabil să mâncăm în principal vegetale, pe care să le preparăm noi înșine și, în general, să nu consumăm cantități prea mari de alimente.
Mișcare, în loc de medicamente pentru inimă
În ceea ce privește activitatea fizică regulată, aceasta determină la nivel celular procese biochimice care pot egala sau chiar depăși beneficiile unor medicamente. În cadrul diferitelor studii clinice, cardiologii au demonstrat, de pildă, că dacă bolnavii de inimă se antrenează sistematic, își pot atenua simptomele și își pot prelungi viața.
Iar asta, pentru că, după cum o demonstrează studiile de dată recentă, inima are și ea capacitatea de a se reîntineri. În contrast cu ce se presupunea anterior, noi celule musculare ale inimii pot crește chiar și la vârsta adultă. Deși numărul lor este mic, ele sunt suficient de dezvoltate pentru a ajuta inima să-și mențină sănătatea. Ducând un stil de viață corect, 80% sau chiar mai mult dintre toate bolile cardiovasculare pot fi evitate sau amânate.
Exercițiile fizice, precum flotările, genuflexiunile și tracțiunile, sunt ocolite de mulți vârstnici, care susțin că sunt prea bătrâni pentru așa ceva. O concepție greșită cu efecte cum nu se poate mai dramatice. Pentru că până și celulele musculare ale bătrânilor de 100 de ani au de câștigat atunci când sunt puse la treabă. Cine își menține tonusul muscular își poate încetini în mod semnificativ procesul biologic de îmbătrânire și chiar îl poate parțial inversa (antrenamentul de forță acționează ca o fântână a tinereții).
„Cine își antrenează mușchii își antrenează automat și celulele cenușii”
Multă vreme, știința a considerat puterea fizică și cea cognitivă ca fiind două chestiuni separate. Oamenii obișnuiau să creadă că persoanele lipsite de forță sunt deștepte, iar cele puternice sunt proaste. Dar, de ceva vreme, a început să se contureze o imagine diferită: cine își antrenează mușchii își antrenează automat și celulele cenușii. Mușchii activi produc substanțe mesager asemănătoare hormonilor, care susțin activitatea celulelor nervoase din creier. Celulele nervoase suplimentare sunt create în hipocamp.
Deși activitatea fizică nu reprezintă în cazuri individuale o garanție împotriva demenței, ea are un efect preventiv împotriva declinului cognitiv la vârsta a treia. La menținerea unui creier sănătos contribuie, de asemenea, contactele sociale, prieteniile și stimularea intelectuală. Ele ajută celulele nervoase să formeze noi sinapse și să extindă conexiunile la nivel cerebral. Astfel se creează o așa-numită rezervă cognitivă, sintagmă care descrie capacitatea creierului de a tolera daune sau leziuni fără a prezenta simptome clinice sau deficite cognitive. Cu alte cuvinte, creierul este astfel ajutat să facă mai bine față daunelor care pot să apară pe măsura înaintării în vârstă. El poate funcționa normal mai mult timp și poate păstra mai bine amintirile. Mai mult timp nu înseamnă, însă, etern… Nici cei care își tratează în permanență corpul în mod exemplar nu pot schimba faptul că timpul de funcționare al acestui vehicul care este corpul nostru e limitat. Din această perspectivă, prevenția nu asigură nemurirea, dar ajută la câștigarea unor decenii suplimentare de viață. În plus, ne poate îmbunătăți calitatea vieții, astfel încât să avem parte de cât mai multe zile în care să ne simțim fericiți. Privind lucrurile din acest punct de vedere, căpătăm frumoasa oportunitate de a ne asuma într-o mai mare măsură responsabilitatea pentru acest minunat organism care ne slujește drept trup. Cine își cunoaște corpul poate face mai multe pentru a-și menține sănătatea, decât cei mai buni medici.