Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Redescoperirea unei minuni: – VITAMINA C

Foto: Shutterstock – 2

Studii recente indică faptul că adminstrarea vitaminei C în doze mari se poate solda cu succese uimitoare, inclusiv în cazurile de post-Covid de lungă durată și cancer. Dar ele arată totodată că dozele mari declanșează, uneori, efecte contrare, care nu sunt deloc de dorit. Excesul de vi­tamină C încetinește, de exemplu, dezvoltarea muș­chilor la sportivii de performanță. Organizația Mondială a Sănătății recomandă, ca doze ideale, 95 de miligrame de vitamina C pe zi pentru femei, și 110 miligrame pentru bărbați. Se recomandă sur­sele naturale. La o primă strigare, vitamina C care se găsește în principal, în fructele proaspete ajută la formarea colagenului, fermitatea pielii, întărirea sistemului imunitar, protecția împotriva radicalilor liberi și a cancerului. În Occident se experi­men­tează administrarea de vitamina C injectabilă în doze mai mari, care pot ajunge chiar și până la zece grame.

Vitamina C și post-Covidul

Cercetătorii italieni au tratat cu doze mari de vitamina C și cu arginină persoane care după ce fă­cuseră Covid sufereau încă de simptome precum slă­biciune, dificultăți de respirație, dureri de mușchi sau probleme de somn. La experiment au participat aproape 1.400 de persoane afectate de Covid de lungă durată. După patru săptămâni, participanții din grupul experimental, cărora    li s-au administrat vitamina C și arginină, au înregistrat rezultate mult mai bune decât grupul-martor, care n-a urmat trata­mentul. În grupul supus experi­men­tului, doar 1,1 la sută dintre participanți au suferit de extenuare și anomalii car­diace, în vreme ce în grupul de com­parație,    94,4% din­tre participanți au conti­nu­at, după o lună, să se plân­gă de aceste simp­tome su­pă­rătoare. Partici­pan­ții la grupul experimental au luat 500 de miligrame de vita­mi­na C și 1,66 grame de ar­ginină, de două ori pe zi, timp de treizeci de zile. Scopul tratamentului este să ajute endoteliul, care căptușește vasele de sân­ge, să se regenereze. Dacă funcția endotelială este afectată, fluxul san­guin nu poate fi adaptat în mod optim la cerințele de oxigen ale unui țesut. Acest lucru ar putea expli­ca epuizarea, dar și tulburările la nivelul sistemului nervos. În plus, proteina spike, care circulă în sân­ge, se poate fixa mai ușor pe suprafața deteriorată a celulelor endoteliale. Asta duce la creșterea stre­sului oxidativ, care povoacă la rândul lui acutizarea inflamației și coagularea sânge­lui. Cu cât leziunile endoteliale cauzate de Corona sunt mai severe, cu atât cursul bolii este mai grav. Chiar și la șase luni de la vindecarea unei infecții cu coronavirus, se mai pot detecta anumite de­fi­cien­țe, în comparație cu persoa­nele sănătoase. În ca­zul Covi­dului de lun­gă du­ra­tă, markerul pen­tru dete­riorarea endo­te­lială rămâne ridicat. Exact aici intervine com­binația de vitamina C cu arginină: ele reduc în mare măsură stresul oxidativ din sânge, inhibă inflamația și încetinesc deterio­rarea endotelială.

Vitamina C și cancerul

Toate celulele organelor conțin aceleași gene. Ele își dobândesc caracterul prin modul în care ac­cesează aceste gene și au nevoie de vitamina C pen­tru a funcționa. Un studiu demonstrează cât de im­portant poate fi acest aspect în terapia cancerului: când vitamina C este injectată în venă, ca terapie adjuvantă pentru leucemie, cancerul regresează complet la 79,9% dintre pacienți.

Efect antitumoral

La mulți oameni care suferă de cancer, poate fi detectată o carență semnificativă de vitamina C. Vita­mina C are, într-adevăr, numeroase efecte anti­tumorale. Ea întărește sistemul imunitar, reduce stre­sul oxidativ care poate deteriora materialul ge­netic și blochează enzimele care provoacă me­tastaze. Un alt aspect important este faptul că vitamina C contribuie la producerea de colagen, astfel încât celulele tumorale să nu poată pătrunde atât de ușor în alte regiuni ale corpului. În același timp, vitamina C poate crește eficacitatea chimio­terapiei și poate chiar reduce efectele secundare ale acesteia. Totuși, există și terapii antitumorale spe­ciale, în cadrul cărora administrarea vitaminei C s-a dovedit problematică. Prin ur­mare, problema tratamentului su­pli­mentar cu vitamina C trebuie discutată de pacient cu medicul său curant.

Vitamina C și mușchii

Cercetătorii spanioli au vrut să afle în ce fel dez­­voltarea musculară es­te afectată de dozele mari de vi­tamina C și E (1000 mg și, respec­tiv, 235 mg). Pentru a afla răspunsul, subiecții unui studiu au efectuat un an­tre­­nament de forță timp de zece săptămâni, con­sumând în această perioadă 300 mg de vitamina C în plus și multe proteine, ​​pentru a promova creș­terea musculară. La cei care au înghițit în plus doze mari, puterea și dimen­siunea mușchilor au rămas aproape aceleași; în grupul de control, care n-a luat vitamină C în exces, ele au crescut. Concluzia: do­zele mari de antioxidanți blochează procesul de creștere a masei musculare. Vitamina C are în schimb un efect pozitiv (ca antioxidant) asupra grăsimii abdominale interne.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian