Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SAREA – dozajul face diferența

– Nicio celulă din corpul nostru nu poate exista fără sare. Con­su­mată în exces, ea este, însă, pretext de boli. Ca să păstrăm măsura, e important să știm cine se ascunde în solniță –

* Ce înseamnă să fii sensibil la sare?

Foto: Shutterstock

Medicii fac diferența între două tipuri de persoane care consumă sare: cele rezistente la sare, care pot folosi concentrații mai mari ale acestui mineral, fără să fie afectată tensiunea arterială. Pe de altă parte, în cazul persoanelor sensibile la sare, organismul reacționează extrem de puternic. Po­trivit esti­mărilor, una din trei persoa­ne are re­acții pu­ternice la sa­re. Pentru a afla din ce ca­te­gorie faceți parte, puteți efec­­tua un test, la recoman­darea medicului de familie.

* Afectează sarea somnul?

În cazul multor pacienți cu tulburări de somn, cauza poate fi legată de nivelurile crescute de sodiu. Nu doar că îngreunează pro­cesul de adormire, ci interferează cu fazele de somn profund și le modifică, astfel încât cei afec­tați se trezesc noaptea, visează mult și au chiar coșmaruri. Soluția: evitați gustările sărate cu cel puțin patru ore înainte de a merge la culcare.

* Prea multă sare duce la obe­zi­ta­te?

De fapt, sarea în sine nu are calorii. Cu toate acestea, contribuie la apariția obezității. Un studiu recent, realizat la Universitatea Queen Mary din Lon­dra, a arătat că sodiul din sare ne modifică metabolismul și face ca grăsimea să se depună cu precădere în zona abdominală, favo­rizând apa­riția așa-numitei grăsimi visce­rale.

* Putem ajunge depen­denți de „aurul alb”?

O echipă americano-australiană de oameni de știință a demonstrat re­cent că apetitul pentru sare este controlat de ace­leași gene din ce­lulele creierului ca depen­dența de heroină sau cocaină. Prin ur­mare, con­sumul de sare de masă este perceput ca fiind la fel de satisfăcător precum consumul anumitor substanțe stupefiante.

* Sarea ne face ui­tuci?

Dacă o consumăm în ex­ces, atunci, da! Cerce­tătorii ameri­cani au des­co­perit că o dietă bogată în sare afec­tează cir­cu­lația sân­­gelui către cre­ier. După doar opt săptămâni de aport ridicat de sodiu, activitatea hipocam­pului – parte a creierului responsabilă de memo­ria noas­tră – scade cu 25 la sută.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian