Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Taxe pentru nimic

După luni de tergiversări strategice și de testare cinică a opiniei publice, cu idei care mai de care mai crețe, Guvernul Ciolacu a decis să își asume răspunderea pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite. Într-un „argument” programatic, trimis mass-me­dia, premierul vorbește despre „un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bu­getare, lupta împotriva eva­ziunii și reașezarea siste­mu­lui fiscal pe baze echitabile”. În timp ce lideri din teritoriu ai partidului pe care îl conduce sunt prinși în flagrant cu port­ba­gaje doldora de șpăgi și cu încrengături de interese și amantlâcuri demne de poveștile    Evului Mediu, Marcel Ciolacu ne ține pre­le­geri despre echitate și aruncă anatema eva­­ziunii fiscale peste întreg sectorul pri­vat. Antreprenorii sunt adevărata frână în calea dezvoltării visate de Marcel Ciolacu, și nu tartorii sectorului public, cărora le și plânge de milă – „va fi un efort major de cum­­pătare pentru bugetarii cu venituri mari”. „Echi­ta­tea” cere sacrificii: privații vor fi con­strânși de măsurile fiscale anun­țate să își închidă IMM-urile și să-și trimită angajații pe dru­muri, ori, în cel mai fericit caz, să pună ca­păt oricărui gând de extin­de­re a afacerii, dar și baronetul bugetar va re­nunța, ni se expli­că, la ultimele modele de iPhone, la vacan­țele plătite de stat sau la BMW-urile de serviciu.

Consumi un rezervor întreg de cerneală de stilou, dacă stai să subliniezi și să amen­dezi toate minciunile și fracturile logice din textul cu care premierul a ieșit în fața opiniei publice. Marele apărător al „echității” nu sca­pă un cuvințel despre pensiile speciale nesimțite, nu aduce niciun argument în pri­vința eficientizării sistemului public și, cel mai grav, nu reușește să justifice credibil faptul că aceste măsuri, radicale pentru mulți din zona privată, vor avea efectul scon­tat asupra bugetului național.

Privați sau bugetari, mai mult sau mai pu­țin „echitabili” în ochii premierului Cio­la­cu, mai mult sau mai puțin vicioși, pe toți ne vor costa noile măsuri fiscale. Problema se­rioasă e ce primim, de fapt, în schimbul taxelor și impozitelor plătite? Mai multă se­curitate? Cad dronele la graniță și auto­ri­tă­țile se bâlbâie zile în șir. Mai multă sănă­ta­te? E un coșmar să fii gravidă în România lui 2023! Mai bună educație? Să fim serioși! O pensie decentă la bătrânețe? Iluzii! Infrastructură? S-a furat 30 de ani, și tot nu avem 1.000 de kilometri de autostradă ter­minați, darmite drumuri de calitate, care să lege regiunile istorice. Asta e marea „echi­tate” pe care ne-o propune premierul Cio­lacu: vom avea cu toții înlesniri la fel de mizerabile, doar că de-acum, ne vor costa mai mult.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian