Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stresul cotidian

– Cinci blocaje – cinci rezolvări –

Foto: Shutterstock – 2

Neplăcerile cotidiene vă pun la încercare ner­vii. Vi se suie sângele la cap, respi­rați ane­voie, sunteți gata să explodați. STOP! Ur­mă­toarele idei anti-stres vă vor ajuta să ie­șiți din si­tuații-limită.

1. Prinși într-un blocaj de circulație

Sunteți de o oră în mașină și n-ați avansat nici măcar cu un metru! Simțiți un puseu de claustro­fobie, nervii vă sunt încordați la maximum, iar răbdarea vă e pusă la grea încercare.

Riposta: metoda cognitivă

Pentru a scăpa de senzația de claus­trare și pentru a vă detașa de situația cre­ată, focalizați-vă gândurile asupra unui su­biect neutru din punct de vedere emo­țional. În­dreptați-vă spatele, închideți ochii și con­centrați-vă asupra diferitelor părți ale cor­pului dvs. Parcurgeți – în minte – traseul ascen­dent de la vârfurile picioa­relor până-n creștetul capului și veți simți stresul dis­părând treptat-trep­tat. Acest exercițiu e valabil și când sunteți blocați în ascensor.

2. Incapabili să terminați o lucrare

Sunteți presați de timp și lucrarea nu este gata. Brusc, nu vă mai puteți concentra. Vă uitați tot tim­pul la ceas, simțiți noduri în stomac etc.

Riposta: verbalizarea

Retrăgeți-vă într-un loc liniștit și descrieți pro­blema imposibil de rezolvat cu voce tare sau în scris. După ca­re, în­tocmiți o listă amă­nun­țită a obiec­ti­velor ce trebuie atin­se, înce­pând cu ce­le mai im­portante. Și da­că tot nu re­u­șiți, sculați-vă de pe scaun și ridicați-vă pe vârful picioa­relor, încer­când să vă mențineți echilibrul și res­pirând profund. A­cest efort de con­cen­tra­re intensă vă va aju­ta să găsiți so­luția salvatoare.

3. Unde-ați pus cheile?

Sunteți, deja, în mare întârziere și nu găsiți nicăieri cheile. Roșii la față de-atâta căutat, vă și vedeți aparta­mentul prădat de hoți…

Riposta: vizualizarea

În mod automat, obișnuim să ne lăsăm lucrurile cam în același loc. Începeți, deci, prin a vă goli mintea, după care vi­zualizați o culoare sau un col­țișor care vă place în mod deo­sebit. Regân­diți-vă, apoi, la chei, întrebându-vă când le-ați folosit ulti­ma oară. Par­cur­gând, în minte, timpul, veți reuși să le găsiți.

4. Copilul dvs. e în toane proaste

Nimic nu-l poate calma. Ați încercat toate mij­loacele posibile și simțiți cum vă cuprinde exas­pe­ra­rea…

Riposta: cuvinte blânde

Vorbiți-i cu blândețe, este cea mai bună metodă de a reduce tensiunea. Strângeți-l în brațe și ma­sați-i ușor umerii, în timp ce el își spune păsul. Această tehnică vă permite să participați la emoția copilului, fără a i-o reprima. Când lucrurile stau ceva mai bine, ajutați-l să-și păstreze calmul, ale­gând o muzică liniștită pe care s-o asculte în came­ra lui.

5. Vi se blochează tot timpul computerul

Un adevărat război. Cu degetele crispate pe tasta­tură vă vine să faceți bucăți „mașina” diabo­lică ce nu încetează să se blocheze…

Riposta: balansul

Această mișcare înainte și înapoi vă ajută să scăpați de tensiune și să vă regăsiți echilibrul. Balansați-vă încet, așezați pe un fotoliu sau pe un scaun lipit de perete. Lăsați-vă ușor pe spate și bateți din palme. Rămâneți o clipă sprijiniți de perete și reveniți în poziția de plecare. Veți simți imediat o stare de liniște și veți fi gata să „înfruntați” calculatorul cu mai mult calm.

Alimente pe post de „carburant”

– Iată câteva dintre alimentele care vă pot optimiza posibilitățile mentale sau fizice –

Ouă – pentru memorie

Trebuie știut faptul că un gălbenuș de ou conține 1,15 g de lecitină, o grăsime bogată în fosfor și amino­acizi, care optimizează func­țio­­na­rea neuro­trans­mițătorilor.

În plus: gălbenușul conține și fier, calciu și vitaminele A, B, D și E.

Cât: 2-3 ouă pe săptămână.

Ciocolată neagră – pentru dispoziție

Datorită feniletilaminei (20 mg la 100 g), cu­noscută pentru efectul ei anti­depresiv, ciocolata neagră regu­la­rizează dispoziția sufletească. Bo­gată în magneziu, este calmantă și anxi­olitică.

În plus: conține, de asemenea, fos­for, fier, pota­siu și vitaminele B1 și B9.

Cât: o tabletă mică, din când în când.

Macrou – pentru intelect

Este peștele cu cel mai ridicat conținut de O­me­ga 3 (1,8 la 100 g), un acid gras esențial care stimulează intelectul. Și – pe termen lung – Ome­­­ga 3 protejează creierul de efec­tele îmbătrâ­nirii.

În plus: este și un „furnizor” de iod, de fier și de vitamine (B și PP).

Cât: de două ori pe săptămână.

Paste făinoase – pentru energie

Un adevărat stimulent, datorită celor 70% glucide complexe, care, digerân­du-se foarte lent, produc energie pe ter­men lung.

În plus: pastele conțin, de asemenea, proteine vegetale, fosfor și magneziu anti-stres.

Cât: de 2-3 ori pe săptămână.

Ceai verde – pentru imunitate

Întărește eficient organismul, datorită conți­nutului ridicat de polifenoli (30 g la 100 g), niște antioxidanți puternici, care protejează celulele de efectele îmbătrânirii.

În plus: este un drenor excelent, grație efectu­lui său diuretic.

Cât: 3-4 cești pe zi.

Usturoi – pentru circulația sângelui

Compușii săi sulfuroși fluidizează sângele și „do­pează” circulația.

În plus: antiseptic puternic, furnizează, de ase­menea, calciu, fier, magneziu, seleniu și vitamine­le B și C.

Cât: un cățel sau un comprimat pe zi – în salate sau cu legume fierte.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian