Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sugestii pentru o digestie bună

– Senzațiile puternice de disconfort stomacal și intestinal ne vor pune rapid la încercare, pe măsură ce trecem de la legumele verii, la hrana sățioasă a sezonului rece. Sfaturile care urmează sunt garantate atât de caracterul lor „popular”, cât și de confirmarea specialiștilor. –

* Poziție corectă pe toaletă

Foto: Shutterstock

Umezeala anotimpului ne ține captivi în casă. Stăm mai mult așezați decât în mișcare. Dar a sta con­fortabil toată ziua pe canapea este contrapro­ductiv pentru golirea intestinului. Dacă vă luptați adesea cu constipația, pe lângă tratamentul la care apelați, esențială este și poziția pe care o adop­tați când vă așezați pe toaletă. Sfatul vine din medicina japoneză: nu stați ghemuiți spre înainte, ci sprijiniți-vă cu spatele de capacul WC-ului. Procesul de eliminare va fi cu mult mai ușor.

* Alimente fermentate

Alimentele fermentate contribuie la să­nă­tatea florei intestinale, numită și micro­bi­om, o zonă fundamentală a sănă­tă­ții noastre. Motivul: bacteriile conți­nute în murături, che­fir, iaurt, lapte acru pro­duc substanțe chi­mice care nu doar că pot inhiba infla­mațiile intestinale, dar țin la distanță și paraziții, ciupercile și mi­crobii. Chiar și ulcerele gastrice, bo­lile cronice inflamatorii intestinale și alergiile alimentare pot fi influențate po­zitiv cu ajutorul alimentelor fermentate. Ele nu le sunt recomandate persoanelor cu into­leranță la histamină.

* Apă caldă cu lămâie

Este clar că un organism să­nă­tos are nevoie de suficiente li­chi­de. Nu doar mintea ațipește atunci când consumăm prea puți­ne li­chi­de, dar și intestinelor le poate lipsi apa. De aceea, ar trebui să le ofe­rim mai multe pahare de apă pe zi. Potrivit oamenilor de știin­ță, apa caldă cu lămâie, băută pe sto­ma­cul gol, stimulează meta­bo­lis­mul și digestia.

* Amare, dar sănătoase

Este adevărat că trebuie să ne obișnuim cu gustul lor, dar merită: salatele și legumele amare sunt foarte sănătoase și perfecte pentru o digestie ușoară. Substanțele conținute în sparanghel, rucola, andive și păpădie favorizează fluxul de salivă și stimulează producția de sucuri gastrice, bilă și insulină.

* Stomacul și dormitul

Pentru a dormi mai bine, ar trebui să vă întindeți pe partea stângă. Acest lucru ușurează presiunea asupra stomacului și pancreasului, ceea ce crește producția de enzime digestive. În plus, bolul alimentar poate fi mai bine transportat de la intestinul subțire la intestinul gros descendent. Arsurile la stomac, de asemenea, au mai puține șanse de manifestare la cei care dorm pe stânga.

* Mestecați, nu înfulecați

Probabil că știți cu toții acest sfat, dar a venit momentul să îl și puneți în practică: nu dați iama în mân­care, nu înfulecați, ci mestecați fiecare îmbucătură,    până ce alimentele își pierd consistența. Mestecatul eli­be­rează mai multă salivă, care descom­pune mai ușor alimentele. Acest lucru sus­ține sto­ma­cul și in­testinele, facilitând dige­ra­rea ali­mentelor.

* Deșteptarea!

Dacă mersul la toaletă, dimineața, nu dă roade imediat, aceasta poate fi o povară pentru digestie și pentru sta­rea de bine. Dar nu forțați! Și în ca­zul acesta, graba strică treaba. Panica vă constipă! Chiar dacă este dificil, mai bine treziți-vă cu o jumătate de oră mai devreme dimineața, ca să aveți timp de stat în baie.

* Paznicul intestinelor: INULINA

Nu ați auzit încă de inulină? Este o fibră pro­biotică cu care se hră­nesc bacteriile bune din in­tes­tin. În plus, inulina „leagă” (cu mâi­nile la spate!) ger­me­nii care provoacă boli și sti­mulează eli­mi­na­rea lor, ac­ti­vând pe­ristal­tis­­mul in­testinal. O can­titate im­por­tantă de inu­lină se gă­seș­te în to­pi­nam­bur, praz și spa­ran­ghel.

* Eliberare prin sport

Gimnastica, înotul și alergarea întăresc nu    doar mușchii, ci pun în mișcare și tractul digestiv. Acti­vi­tatea fizică regulată este foarte efi­cientă împo­tri­va constipației. Cu o con­diție: să nu fie făcută în forță. An­trenamentul intensiv mai de­grabă înceti­neș­te miș­carea intesti­ne­lor decât să o regle­ze. Sportul mai blând este ideal.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian