Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie de toamnă

– Cum să facem față anotimpului ruginiu –

Foto: Shutterstock

Toamna se grăbește spre noi și resimțim în diverse moduri schimbările de tem­pe­ratură pe care le aduce, în general, ca un stres la care este supus organismul. Pot fi reacții fizice, de la mâini și picioare reci, la răceli mai mult sau mai puțin serioase, infecții urinare, dureri de stomac acutizate sau dureri articulare exacer­bate, iar toate acestea, uneori acompaniate și de stări de anxietate. Cum să facem față încercărilor ano­timpului ruginiu, ne poate îndruma ge­mo­tera­pia, cu minunatele remedii naturale din muguri.

Creștem rezistența organismului și ne și adaptăm la frig

Fie că vrem să ne întărim imunitatea sau să reducem sen­zația de frig re­simțită la ni­velul extremi­tă­ților, o cură de 1-2 luni cu Ex­tractul din mu­guri de Coacăz negru este o foarte bună op­țiune. Rezul­ta­tul benefic este datorat stimu­lării directe a cor­ti­co­su­pra­renalei.

Pentru a crește rezistența or­ga­nismului, puteți adăuga al­te două ex­tracte, cu efect siner­gic și com­plementar Coa­că­zului negru: Ex­tractul din mu­guri de Cătină și Extractul din mlădițe de Măceș – câte o ad­ministrare pe zi, din fieca­re: Coacăz negru di­mi­neața, Cătină la prânz și Măceș seara.

Răcelile aduse de toamnă

Carmen Ponoran

La primele semne de răceală, tot extractele gemoterapice prezentate anterior vor atenua din manifestările specifice (durere de cap, stare de curbatură) și vor grăbi vindecarea.

În caz de febră, extractele din muguri de Arin negru, Coacăz negru și cel din scoarța ramurilor tinere de Salcie, administrate alternativ, câte 1 ml, din oră în oră, în prima zi cu febră, vor acționa benefic, modulând procesul inflamator. Pentru ameliorarea durerii și inflamației de la nivelul gâtului apelați la: Extractul din mlădițe de Lemn câinesc, când durerea este intensă și înțepătoare, și la Extractul din muguri de Carpen – când durerea este însoțită de accese de tuse seacă.

În amigdalitele și faringitele bacteriene cu streptococ beta-hemolitic, foarte util este Extrac­tul din muguri de Viță de vie, singur sau asociat cu Extractul din muguri de Nuc sau cu Ex­tractul din muguri de Coacăz negru, ce pot însoți, la nevoie, cura cu antibiotice.

În cazul tusei, extractele gemoterapice nu vor inhiba reflexul de tuse, ci vor stimula organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, ușurând res­pirația.

În tusea seacă, ce apare, în general, la de­butul afecțiunilor respiratorii, este reco­man­­dat Extractul din mlădițe de Caprifoi (util și în caz de ră­gu­șea­lă) și Extractul din muguri de Car­pen, aces­ta din urmă fiind recomandat atât în tusea sea­că, cât și în cea productivă. În cazul acce­selor puternice de tuse seacă, Extractul din muguri de Călin va reduce spasmele musculaturii de la nivelul căilor respiratorii, acțiune completată cu cea calmantă, reglatoare la nivel neuro­ve­ge­tativ.

În general, dispariția simptomelor nu în­seam­nă și totala însănătoșire. Trebuie să lăsăm timp or­ganismului să se refacă, iar o cură de 2-3 săptă­mâni cu Extract din muguri de Porumbar va ajuta recuperarea.

La debut de infecții urinare

Extractele gemoterapice din mlădițe de Afin, Merișor și Iarbă neagră au marele avantaj că acționează atât la nivel renal, cât și la nivel intestinal, completând astfel pro­tecția căilor urinare, știindu-se că un factor favorizant al infecțiilor urinare este și constipația, datorită bacteriilor ce stagnează în rect și anus. Ad­minis­trarea lor va reduce intensitatea mani­festărilor neplăcute în cazul unei in­fecții de căi urinare.

Puteți urma această cură în paralel cu medicația prescrisă de medic, încă două săptămâni după dispariția simp­tomelor, pentru a reduce frecvența re­căderilor, în ca­zul celor care au o sensibi­litate la acest nivel.

Dureri articulare care însoțesc răcelile

În cazul persoanelor cu vârsta până la 60 de ani, cura de toamnă poa­te conține Extract din muguri de Coa­căz negru, dimineața (iarăși ape­lăm la el, fiind considerat a fi un cortizon na­tural (fără efecte secun­dare)), Extract din muguri de Jnea­păn, la prânz, ca re­ge­ne­rator al ţe­su­tului osos, antiin­fla­ma­tor carti­la­ginos, și Extract din muguri de Viță de vie, sea­ra, cu efect imuno­modulator și antiinflamator.

Pentru persoanele de peste 60 de ani, schema gemoterapică va conține și extracte gemoterapice cu acțiune de reducere a fibrozării țesuturilor, pe lân­gă efectul antiinflamator, cum sunt Extractul din mlă­dițe de Mur și/sau Extractul din mlădițe de Sequoia.

De reținut și faptul că infecțiile vi­ra­le, în ge­neral, pot declanșa dureri musculare și articulare, care dispar, de obicei, du­pă maximum 2-3 săptă­mâni. Extractele gemotera­pice din muguri de Jnea­păn și scoarță de Salcie ne pot ajuta să tre­cem mai ușor de aceste episoade dureroase.

Dureri de stomac

Se pot acutiza și ele, toamna. Nu trebuie să așteptați instalarea lor, atunci când știți că apar sau se intensifică odată cu frigul de afară. Dacă veți în­cepe cura cu Extract din muguri de Smochin –    timp de 2-4 săptămâni – veți vedea cum stomacul nu se va mai face simțit, prin durerile obișnuite pe care le provoacă. Extractul din muguri de Smo­chin normalizează secreţia gastrică, atât în tulbu­rări ale secreţiei gastrice de tip hipersecreție – cele mai frecvent întâlnite – sau cu hiposecreție.

Protecția psihicului

Trecerea de la căldura verii la frigul toamnei, cu vânt și ploaie, poate fi o cauză a unor stări psi­hice neplăcute. Este știut că devenim mai vulne­ra­bili în fața bolilor de la nivel fizic atunci când sta­rea noas­tră psihică este afectată de stres, griji, nemul­țu­miri, supărări, care ne copleșesc pentru mult timp.

Un extract gemoterapic care poate reechilibra starea interioară, relaxează, calmează frica, pro­movează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții, este Extractul din muguri de Măr pădureț.

La rândul lui, Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz are acțiune calmantă și ușor sedativă, fiind recomandat în stări de astenie, de epuizare psiho-fizică, nervozitate, anxietate, ce pot fi în­soțite și de tulburări de somn, toate acestea pu­tând fi generate și de dezechilibre de la nivel ti­roidian (debut de hipotiroidism sau de hipertiroi­dism).

Va îmbunătăţi calitatea somnului în stări de insomnie ale adultului şi copilului, Ex­tractul din mu­guri de Tei ar­gintiu. Este re­co­mandat și în dis­to­nia neurove­ge­tativă cu manifestări de an­xietate, în situațiile când se ur­mărește dezo­bişnuirea de me­di­cația cu somnifere, în tulburări depresive cu anxietate, inclusiv cele dato­ra­te medicamentelor con­­tra­ceptive.

Iar Extractul din muguri de Stejar este reco­mandat pentru ac­țiu­nea sa revitalizantă, în stări de sur­menaj fizic și psihic. Ca su­­­ges­tie, puteți începe ziua cu ge­moterapicele din muguri de Ste­jar și Măr pădureț și să o în­che­iați cu mlădițe și radicele de Ovăz sau cu muguri de Tei argintiu.

Pentru dezechilibrele care pot să apară la orice nivel în organism, salutară este intervenția de la primele semne și simptome, iar gemoterapia poate completa recomandarea medicului, susținând or­ganismul pentru o refacere rapidă, fără să pro­voace reacții secundare. Să fim sănătoși!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian