– Considerați aliment de gradul doi, mâncarea săracului, bună și pentru om, dar și pentru animale, cartofii sunt veritabile bombe de energie, bogați în potasiu, calciu, magneziu și vitamina C. Un dar al naturii, pe care ar fi păcat să nu-l folosim –
Suc de cartofi
– Liniștește stomacul, combate arsurile gastrice, sindromul colonului iritabil și problemele digestive –
Ingrediente: cartofi cruzi.
Preparare: * Curățați cartofii de coajă și stoarceți sucul în centrifugă. * Păstrați-l în sticle mici, la frigider.
Mod de utilizare: Dacă aveți probleme cu stomacul, beți dimineața, înainte de micul dejun, un pahar cu suc proaspăt stors. Dacă aveți arsuri gastrice acute, mestecați bine o bucată de cartof crud și apoi înghițiți-o. Valoarea pH-ului alcalin al cartofilor neutralizează excesul de acid din stomac și, prin urmare, vă ajută să vă simțiți mai bine.
Baie de cartofi cu lapte de capră
– Osteoartrită, reumatism, gută, neurodermatită și psoriazis –
Ingrediente: 500 g amidon pur din cartofi, 1 litru lapte de capră.
Preparare: * Amestecați amidonul de cartofi cu apă rece, fierbeți-l și adăugați-l apoi în apa de baie. * Adăugați laptele de capră. Datorită conținutului scăzut de grăsimi, el se amestecă foarte bine cu amidonul.
Recomandări: * Temperatura băii ar trebui să fie de maximum 34 de grade. * Stați în apă timp de aproximativ 20 până la 30 de minute. * Nu vă ștergeți după baie, ci lăsați ingredientele să își facă efectul. * Odihniți-vă cel puțin 30 de minute după baie și nu faceți duș timp de 5 până la 8 ore.
Inhalație cu cartofi
– Sinusuri nazale și frontale înfundate, inflamație faringiană, curățarea tenului –
Ingrediente: 1,5 kg cartofi roșii, apă, 2-3 picături de ulei de arbore de ceai.
Preparare: * Spălați bine cartofii și puneți-i pe aburi deasupra unui vas cu apă ce mijotește, vreme de aproximativ 20-30 de minute. * Picurați peste cartofi uleiul de arbore de ceai.
Mod de utilizare: Aplecați-vă capul peste cartofii aburinzi și acoperiți-l cu un prosop mare. Inspirați aburul timp de 20-30 de minute. Lăsați apoi pielea să transpire și nu vă spălați pe față și pe gât. Mucusul din sinusuri se dizolvă și porii pielii se deschid. Uleiul de arbore de ceai are, de asemenea, un efect antiseptic și contribuie la vindecare.
Cartofi cruzi, pentru dureri de cap
– Migrene, dureri de cap acute cu debut brusc –
Ingrediente: un cartof mare, crud, de tipul celor care rezistă bine la fierbere (roșu).
Preparare și mod de utilizare: * Dacă apare o durere acută, concentrată într-un anumit punct al capului, tăiați cartoful în jumătate. Așezați una dintre jumătăți pe zona dureroasă, iar cealaltă pe ceafă. Țineți-le apăsate până când durerea dispare. * Pentru migrene – tăiați cartoful pe lungime în felii groase de 1 cm. Așezați câteva felii pe un prosop de bucătărie, iar apoi plasați-l în zona cefei. Distribuiți alte felii de cartofi în zona frunții și tâmplei și fixați-le cu ajutorul unei eșarfe. Înlocuiți feliile imediat ce nu mai sunt suculente și răcoroase.
Sfat: aplicarea unui cartof crud nu ajută doar în cazul durerilor acute de cap, ci și când ne confruntăm cu mușcături de insecte, arsuri solare și alte arsuri minore.
Compresă calmantă de cartofi
– Dureri articulare acute, inflamații, vânătăi, entorse, picioare umflate, efort excesiv (cotul tenismenului), varice –
Ingrediente: cartofi cruzi, roșii (cantitatea depinde de mărimea zonei afectate).
Preparare și mod de utilizare: * Tăiați cartofii în felii subțiri. * Așezați feliile de cartofi direct pe zona afectată, acoperiți-le și fixați-le cu un tifon, apoi puneți deasupra și un prosop obișnuit. * Lăsați să acționeze cel puțin 30 de minute.
Baie de mâini cu cartofi, pentru dureri reumatice
– Ameliorează durerile și disconfortul provocate de gută, reumatism și inflamație articulară cronică –
Ingrediente: 1 kg cartofi.
Preparare: * Tăiați cartofii necurățați în felii subțiri. * Puneți feliile într-o oală și puneți-le la fiert cu o cantitate dublă de apă, până când capătă o textură ca cea a jeleului (din cauza conținutului de amidon din cartofi).
Mod de utilizare: Scufundați-vă mâinile până la coate în fiertura de cartofi aflată la o temperatură cât mai ridicată, dar care să nu depășească 40 de grade, și faceți exerciții de frământare. Rămâneți cu mâinile în fiertură, timp de aproximativ 20 până la 30 de minute, apoi înfășurați-le într-un prosop cald. Lăsați să acționeze aproximativ 30 de minute, fără să vă clătiți. Dacă faceți băile ca tratament, repetați-le zilnic sau o dată la două zile, timp de 4 săptămâni.
Mască din cartofi pregătiți la abur
– Pentru tenul îmbătrânit și uscat. Curăță și sporește fermitatea pielii, micșorează porii, previne punctele negre, hidratează și calmează obrazul –
Ingrediente: 2 cartofi făinoși (albi), 1-2 linguri ulei de măsline presat la rece, 1 ou, ceai călduț de Mușețel.
Preparare: * Spălați cartofii, fierbeți-i, curățați-i de coajă și pasați-i. * Amestecați piureul cu uleiul de măsline și oul, până când formează o pastă.
Mod de utilizare: * Aplicați masca uniform pe față, gât și decolteu. Puneți deasupra un tifon îmbibat cu ceai de Mușețel. Lăsați să acționeze aproximativ 15 minute, apoi clătiți cu ceai de Mușețel sau apă călduță. Masca este deosebit de eficientă dacă faceți în prealabil o baie cu aburi, care să pregătească tenul.