Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – Sănătate cu CARTOFI

– Considerați aliment de gradul doi, mâncarea săra­cu­lui, bună și pentru om, dar și pentru animale, cartofii sunt veritabile bom­be de energie, bogați în potasiu, cal­ciu, mag­neziu și vita­mina C. Un dar al naturii, pe care ar fi pă­cat să nu-l folosim –

Suc de cartofi

Foto: Shutterstock

– Liniștește stomacul, combate arsurile gastrice, sindromul colonului iritabil și problemele digestive –

Ingrediente: cartofi cruzi.

Preparare: * Curățați cartofii de coajă și stoarceți sucul în centrifugă. *    Păstrați-l în sticle mici, la frigider.

Mod de utilizare: Dacă aveți probleme cu stomacul, beți dimineața, înainte de micul dejun, un pahar cu suc proaspăt stors. Dacă aveți arsuri gastrice acute, mestecați bine o bucată de cartof crud și apoi înghi­țiți-o. Valoarea pH-ului alcalin al cartofilor neutralizează excesul de acid din stomac și, prin urmare, vă ajută să vă simțiți mai bine.

Baie de cartofi cu lapte de capră              

– Osteoartrită, reumatism, gută, neurodermatită și psoriazis –

Ingrediente: 500 g amidon pur din cartofi, 1 litru lapte de capră.

Preparare: * Amestecați amidonul de cartofi cu apă rece, fierbeți-l și adăugați-l apoi în apa de baie. * Adăugați laptele de capră. Datorită conținutului scăzut de grăsimi, el se amestecă foarte bine cu amidonul.

Recomandări: * Temperatura băii ar trebui să fie de maximum 34 de grade. * Stați în apă timp de apro­xi­mativ 20 până la 30 de minute. * Nu vă ștergeți după ba­ie, ci lăsați ingredientele să își facă efectul. * Odih­niți-vă cel puțin 30 de minute după baie și nu faceți duș timp de 5 până la 8 ore.

Inhalație cu cartofi

– Sinusuri nazale și frontale în­fun­date, inflamație faringiană, curățarea te­nului –

Ingrediente: 1,5 kg cartofi roșii, apă, 2-3 picături de ulei de arbore de ceai.

Preparare: * Spălați bine cartofii și pune­ți-i pe aburi deasupra unui vas cu apă ce mijo­tește, vreme de aproximativ 20-30 de minute. * Picurați peste cartofi uleiul de arbore de ceai.

Mod de utilizare: Aplecați-vă capul peste cartofii aburinzi și acoperiți-l cu un prosop mare. Inspirați aburul timp de 20-30 de mi­nute. Lăsați apoi pielea să transpire și nu vă spă­lați pe față și pe gât. Mucusul din sinusuri se dizolvă și porii pielii se deschid. Uleiul de arbore de ceai are, de asemenea, un efect antiseptic și contribuie la vindecare.

Cartofi cruzi, pentru dureri de cap

– Migrene, dureri de cap acute cu debut brusc –

Ingrediente: un cartof mare, crud, de tipul celor care rezistă bine la fierbere (roșu).

Preparare și mod de utilizare: * Dacă apare o durere acută, concentrată într-un anumit punct al capului, tăiați cartoful în jumătate. Așezați una dintre jumătăți pe zona dureroasă, iar cealaltă pe ceafă. Țineți-le apăsate până când durerea dispare. * Pentru migrene – tăiați cartoful pe lungime în felii groase de 1 cm. Așezați câteva felii pe un prosop de bucătărie, iar apoi plasați-l în zona cefei. Distribuiți alte felii de cartofi în zona frunții și tâmplei și fixați-le cu ajutorul unei eșarfe. Înlocuiți feliile imediat ce nu mai sunt suculente și răcoroase.

Sfat: aplicarea unui cartof crud nu ajută doar în cazul durerilor acute de cap, ci și când ne confruntăm cu muș­cături de insecte, arsuri solare și alte arsuri minore.

Compresă calmantă de cartofi

– Dureri articulare acute, in­flamații, vânătăi, entorse, picioare umflate, efort excesiv (cotul tenis­menului),    varice –

Ingrediente: cartofi cruzi, roșii (can­­titatea depinde de mărimea zo­nei afec­tate).

Preparare și mod de utilizare: * Tăiați cartofii în felii subțiri. * Așezați feliile de cartofi direct pe zona afectată, acoperiți-le și fixați-le cu un tifon, apoi puneți deasupra și un prosop obișnuit. * Lăsați să ac­ționeze cel puțin 30 de minute.

Baie de mâini cu cartofi, pentru dureri reumatice

– Ameliorează durerile și disconfortul provocate de gută, reumatism și inflamație articulară cronică –

Ingrediente: 1 kg cartofi.

Preparare: * Tăiați cartofii necurățați în felii subțiri. * Puneți feliile într-o oală și pu­neți-le la fiert cu o cantitate dublă de apă, până când capătă o textură ca cea a jeleului (din cauza conținutului de amidon din cartofi).

Mod de utilizare: Scufundați-vă mâinile pâ­nă la coate în fiertura de cartofi aflată la o tem­peratură cât mai ridicată, dar care să nu depă­șească 40 de grade, și faceți exerciții de fră­mântare. Rămâneți cu mâinile în fiertură, timp de aproximativ 20 până la 30 de minute, apoi în­fășurați-le într-un prosop cald. Lăsați să ac­ționeze aproximativ 30 de minute, fără să vă clă­tiți. Dacă faceți băile ca tratament, repetați-le zil­nic sau o dată la două zile, timp de 4 săptămâni.

Mască din cartofi pregătiți la abur

– Pentru tenul îmbătrânit și uscat. Curăță și sporește fermitatea pielii, mic­șorează porii, previne punctele negre, hidratează și calmează obrazul –

Ingrediente: 2 cartofi făinoși (albi), 1-2 linguri ulei de măsline presat la rece, 1 ou, ceai călduț de Mușețel.

Preparare: * Spălați cartofii, fierbeți-i, curățați-i de coajă și pasați-i. * Amestecați piureul cu uleiul de măsline și oul, până când formează o pastă.

Mod de utilizare: * Aplicați masca uni­form pe față, gât și decolteu. Pu­neți deasupra un tifon îm­bibat cu ceai de Mușețel. Lăsați să ac­țio­neze a­proxi­ma­tiv 15 mi­nute, a­poi clă­tiți cu ceai de Mușețel sau apă călduță. Mas­ca este deosebit de eficientă dacă faceți în prea­labil o baie cu aburi, care să pregătească te­nul.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian