Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Deadline”

Există o vorbă în lumea dură a corpo­ra­țiilor, unde totul se judecă după „deadline” – „linia morții” – adică ultimul termen de predare: „Dacă reușești să amâni suficient de mult o sarcină de lucru, cel mai probabil nu va mai fi nevoie să o faci!”. Iute la minte, mai ales când e vorba de chili­pi­ruri, statul român pare să fi înțeles perfect „lecția”: te comporți frumos, promiți că te străduiești și-apoi te faci că lucrezi, așteptând să treacă timpul.

Aderarea, în 2007, la UE, a venit pen­tru România nu doar cu beneficii – accesul la piața muncii e numai una dintre opor­tunitățile de care au beneficiat milioane de români – ci și cu niște teme care să ajute la conectarea noastră cu Occidentul. Iar unul dintre nivelurile cele mai importante de conectare era spațiul de liberă tre­ce­re. Dar majoritatea guvernelor României doar au mimat interesul de intrare în Schengen și au avansat mai mult în zona criteriilor tehnice de la frontieră. Când, prinsă cu probleme mai serioase, UE a dat undă verde intrării noastre în Schengen, s-au trezit unii să ridice obiecții asupra capacității României (și Bul­ga­riei) de a asigura frontierele terestre ale Uniunii, dar și asupra oportunității de moment a extinderii spațiu­lui, într-o perioadă de mari tulburări, în care mani­pu­larea migrației a devenit o veritabilă armă de luptă.

Recentul conflict militar dintre Israel și teroriștii Hamas a adus mai multe țări din UE în situația de a reintroduce controalele de frontieră. În plină ofensivă a României de intrare în spațiul european de liberă trecere, acordul Schengen e suspendat de facto, în fața pericolului unei puternice migrații a populației palesti­ni­ene și al infiltrării unor teroriști Hamas, care ame­nin­ță deja întreaga lume civilizată, cu „zile ale răzbu­nă­rii”. Pericolul e atât de mare, încât chiar nu poți ju­de­ca drept populiste măsurile luate de guvernele di­ver­selor țări UE. Evident că, în acest moment, aderarea României la Spațiul Schengen în acest an are șanse tot mai mici de reușită. Am tergiversat lucrurile atât de mult, încât e foarte posibil să nu mai fie nevoie să aderăm deloc. Și la fel facem și în privința altor criterii de sincronizare cu UE, cum e adoptarea monedei euro. La ce deficite grosolane înregistrează statul român, „riscul” trecerii la euro – care implică un control strict al cheltuielilor bugetare – chiar nu există!

Necazul e că rămânerea în afara acestor „zone” – Schengen sau euro – nu ne rezolvă, cum ar putea crede unii „români verzi”, problemele interne. Statele pu­ter­nice ale Europei își vor vedea de propria securi­tate, în timp ce noi rămânem cu sistemul nostru de frontieră, care e cum e, cu corupția care îl hrănește de zeci de ani, cu deficitele bugetare uriașe. Cine ne garantează că nu ne vom trezi pe cap cu zeci de mii de refugiați, pe care Occidentul ni-i va respinge la graniță? Chiar sunt frontierele românești atât de impenetrabile pe cât ne place să credem? O fi sistemul de control al frontie­relor mai breaz decât sistemul de Justiție sau decât sistemul medical?

Multă vreme s-a acreditat pe la noi ideea că exigențele UE sunt, de fapt, niște fițe. Doamne ferește să ajungem ziua în care va fi nevoie să folosim instru­mentele pe care ni le-a oferit UE, iar noi le-am ratat! Ro­mâ­nia a devenit, în ultima vreme, o țară tot mai atrac­tivă pentru migrația forței de muncă. De ce n-ar de­veni, la un moment dat, și o destinație pentru migrația ilegală, mai ales dacă țările mari din UE își vor înăspri controalele la frontiere? Suntem pregătiți pentru așa ceva? Sau un astfel de fenomen ne va surprinde, precum iarna ce va să vină? Cu sau fără Schengen, tot de noi ține să ne securizăm frontierele.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian