– Prieteni pe viață ai inimii –

Prezenți mai ales în pește, acizii Omega-3 sunt un grup de grăsimi polinesaturate, care joacă un rol esențial în numeroase procese organice vitale, cum ar fi regularizarea presiunii arteriale și coagularea sângelui, dar și reducerea inflamațiilor.
Oamenii de știință au început să se intereseze de acizii Omega-3, atunci când au constatat că eschimoșii prezentau relativ puține maladii cardio-vasculare, deși regimul lor alimentar este bogat în grăsimi, mai ales sub forma uleiurilor de pește, focă și balenă. Aceste alimente conțin o cantitate mare de acizi grași Omega-3, de unde și interesul medicilor pentru acest tip de grăsimi.
Reducerea riscurilor bolilor cardio-vasculare
Maladiile cardio-vasculare reprezintă prima cauză a mortalității în unele țări europene. În majoritatea cazurilor, ele sunt legate de formarea de cheaguri în artere, care împiedică astfel circulația sângelui și a oxigenului în direcția inimii.
În studiile efectuate, cercetătorii au demonstrat că un regim bogat în acizi grași Omega-3 poate reduce riscul infarctului miocardic și al accidentelor vasculare cerebrale. Cum se manifestă efectul binefăcător al acestor acizi?
* Reduc presiunea arterială, inhibând producția de prostaglandine, de leucotriene și de tromboxane – substanțe care au ca efect îngustarea vaselor sanguine.
* Diminuează aglomerarea plachetelor (celulele implicate în coagularea sângelui), limitând, astfel, formarea cheagurilor.
* Reduc volumul trigliceridelor – al grăsimilor din sânge – al căror exces reprezintă un factor de risc cardio-vascular.
* Reduc inflamația arterelor și ajută la regularizarea ritmului cardiac.
Acizii grași Omega-3 joacă, în mod evident, un rol important în prevenirea îmbolnăvirii. Dar studiile arată că ei au, de asemenea, efecte benefice în cazul antecedentelor de maladie cardiacă, pentru evitarea recidivei. Consumați în cantități mari, ei permit prevenirea restenozei – o nouă îngustare a unei artere, ca urmare a unei angioplastii (intervenție chirurgicală destinată dilatării unui vas obturat).
Atenuarea durerilor osoase și articulare
Acizii Omega-3 exercită o acțiune antiinflamatorie generală, inhibând efectele unor substanțe inflamatorii, precum prostaglandinele. Această proprietate este deosebit de utilă împotriva durerilor și a rigidității articulare provocate de poliartrita reumatoidă. Practic, tratamentul cu suplimente pe bază de ulei de pește permite adeseori reducerea dozelor de aspirină sau de alte anti-inflamatoare recomandate pentru combaterea acestui gen de probleme. Ceea ce este bun pentru articulații pare a fi bun și pentru oase, mai ales la femeile aflate la menopauză, care suferă de osteoporoză.
Un studiu a arătat că un tratament de 18 luni cu acizi Omega-3 poate întări oasele, reducând astfel riscul fracturilor.
O multitudine de alte aplicări

* Reducerea durerilor intestinale. Un studiu efectuat vreme de un an asupra unor persoane atinse de maladia Crohn (o inflamație a intestinului), a arătat că 69% din pacienții tratați cu ulei de pește nu mai prezentau simptome, față de 28% din pacienții nesupuși acestui tratament.
* Ameliorarea sănătății psihice. Unii cercetători cred că incidența crescândă a depresiilor în Statele Unite ar fi legată, parțial, de scăderea consumului de pește. Un volum insuficient de acizi Omega-3 poate slăbi membranele celulare și poate reduce producția cerebrală a anumitor neurotransmițători.
* Atenuarea simptomelor lupusului. Această gravă maladie autoimunitară pare să regreseze cât de cât la persoanele tratate cu suplimente pe bază de ulei de pește, probabil fiindcă acizii grași Omega-3 reduc inflamația și contribuie la „întărirea” sistemului imunitar.
* Calmarea durerilor menstruale. Aceste dureri sunt mai puțin frecvente la femeile care iau Omega-3, probabil pentru că suplimentele respective diminuează cantitatea de prostaglandine, substanțe care favorizează apariția crampelor abdominale.
* Prevenirea – posibilă – a cancerului. Rezultatele preliminare sugerează că uleiurile de pește ar putea contribui la prevenirea cancerului de sân și de colon.
Sursele alimentare de acizi Omega-3
Alimentul cel mai bogat în Omega-3 este peștele gras: somonul, macroul, tonul proaspăt și sardinele proaspete sau conservate. Încercați să le consumați de cel puțin două ori pe săptămână.
Dacă nu vă place peștele, luați gelule cu ulei de pește și optați pentru celelalte surse de acizi Omega-3: uleiul de nucă și de soia și semințele de in. Uleiul de semințe de in râncezește repede și poate deveni toxic. De aceea, trebuie ținut la frigider și trebuie consumat imediat după ce a fost deschisă sticla.
Semințele de in trebuie zdrobite sau măcinate (nu prea fin). Se pot încorpora în iaurt sau în salate. Semințele neconsumate pot fi păstrate câteva zile la frigider.
Apropo de uleiul de pește
* Este preferabil ca suplimentele să fie ținute la frigider, pentru că uleiul de pește râncezește repede, fiind fragil.
* Doza de suplimente recomandată este de 2000-5000 mg pe zi, dar e important să se adapteze posologia de la caz la caz, ținând cont de regimul alimentar și de obiectiv (preventiv sau terapeutic). Sfatul nutriționistului sau al medicului este binevenit.
* Puteți evita efectele secundare obișnuite (balonări și flatulență, diaree sau un ușor miros corporal de pește) împărțind doza la 2-3 prize. Dacă constatați că nu suportați un anume supliment cu ulei de pește, încercați altul: efectele secundare pot varia în funcție de marcă.
* Unii terapeuți naturiști recomandă tratamentul cu Omega-3 din uleiul de pește, pe timpul verii, și cu ulei de ficat de morun, iarna, pentru că ultimul este bogat în vitamina D. (Atenție: femeile gravide trebuie să evite uleiul de ficat de morun, pentru că este bogat în vitamina A, al cărei exces este toxic pentru fetus).
* Excesul de ulei de pește poate altera procesul de coagulare a sângelui. Consultați înainte un medic, în caz că luați un fluidifiant sanguin, cum ar fi aspirina, sau dacă prezentați tulburări ale hemostazei. Consultați, de asemenea, medicul, dacă sunteți diabetici, deoarece gelulele cu ulei de pește pot face să crească glicemia. Acest ulei este proscris în cazul alergiei la pește.