– Fructele rubinii de Scoruș și castanele lăcuite fac parte din decorul de gală al toamnei. Bucuroși de spectacolul pe care-l oferă în mod gratuit, uităm că dincolo de seducția lor, ele sunt leacuri de sănătate, care trebuie culese și folosite acum, înainte să cadă brumele. Drumeție de toamnă cu mult folos! –
Scorușul
Cu fructele sale de culoare roșie-portocalie aprinsă, Scorușul de munte (Sorbus acuparia) împodobește grădinile, aleile și cărările de pădure toamna și iarna. Mulți oameni consideră în mod eronat că Scorușul este otrăvitor. Adevărat este că fructele sale, atunci când sunt crude și sunt consumate în cantități mari, pot provoca greață și diaree.
Fructele de Scoruș seamănă cu niște mere mici și îi arată în mod clar afinitatea cu fructele semințoase (precum merele, perele, gutuile etc). După îngheț, fructele de Scoruș își schimbă gustul, care devine fad și dulceag. Dacă doriți să le recoltați înainte de acest moment, puteți să le congelați.
Ideal este ca fructele de Scoruș să fie recoltate imediat ce se coc. Conțin multă vitamina C, caroten, acid citric, zahăr și cantități egale de sorbitol, înlocuitor al zahărului. Semințele conțin compuși hidrocianici, motiv pentru care nu trebuie zdrobite la prepararea sucului sau a gemului.
Ceai de scorușe
– Efect diuretic, boli renale, ameliorarea afecțiunilor articulare cauzate de gută sau de reumatism, probleme digestive și biliare, tuse, răgușeală, remediu pentru suplețea vocii (cântăreți și oratori) –
* Pentru prepararea ceaiului, fructele se usucă și se zdrobesc.
* Pentru întărirea generală a sistemului imunitar în timpul sezonului rece, fructele pot fi transformate într-un piure gustos, administrat zilnic timp de câteva săptămâni.
Ingrediente: 1 lingură de fructe de Scoruș, uscate și mărunțite.
Preparare:
* Se toarnă o cană de apă clocotită peste fructe și se acoperă. * Se strecoară după 10 minute.
Utilizare: beți câte o cană de ceai de două ori pe zi.
Must din Scoruș de munte
– Crește sistemul imunitar; tuse și răgușeală –
Ingrediente (pentru 6 pahare, a câte 300 ml fiecare): 1 kg de fructe, apă cu oțet, 500 g suc de mere, cca 1 kg de zahăr.
Preparare: * Se înmoaie fructele în apă cu oțet peste noapte. * Se clătesc, se pun în sucul de mere, care se pune la fiert și se lasă acoperite timp de aproximativ 20 de minute. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se strecoară printr-o sită, iar pulpa se pune din nou la fiert cu aceeași cantitate de zahăr. Se lasă la foc mare, neacoperit.
* Se fierbe timp de 10-15 minute, până când începe să se gelifice (se pune o picătură pe o farfurie rece pentru a testa). * Se toarnă amestecul în borcane sterilizate, cu capac cu filet.
Utilizare: se ia în fiecare zi câte o jumătate de linguriță până la o linguriță din acest must.
Lichior de Scoruș de munte
– Stimulează fluxul de bilă și ajută la digestie –
Ingrediente: 500 g fructe de Scoruș de munte, apă cu oțet, 1 l țuică (32% alcool), 2 bețișoare de scorțișoară, 250 ml vin alb, 125 g zahăr brun.
Preparare: * Se înmoaie fructele în apă cu oțet peste noapte, se clătesc cu apă, se amestecă cu țuică și scorțișoară într-un recipient cu gura largă. * Se pune amestecul într-un loc cald, timp de cel puțin 6 săptămâni. Se amestecă din când în când, apoi se filtrează. * Se încălzește vinul alb cu zahărul brun și apoi se amestecă cu filtratul obținut. * Se îmbuteliază și se lasă să se maturizeze timp de câteva săptămâni.
Utilizare: se bea câte un păhărel de țuică după mesele grele și îndestulate.
Castanul sălbatic
Totul la Castan este impunător: trunchiul masiv, florile în formă de candelabru, coroana largă, frunzele mari și palmate. Impresionantă este și reputația de care se bucură în medicina populară: leacuri interne din scoarță și flori de Castan, precum și leacuri externe obținute din fructele de Castan. Cercetate pe scară largă, s-a dovedit că fructele sale posedă substanțe prețioase astringente, drenante, antiinflamatoare și analgezice, care întăresc întregul sistem vascular și fac din Aesculus hippocastanum (numele său latin) unul dintre cele mai importante remedii pentru tratarea reumatismului, a gutei, durerilor musculare, varicelor, picioarelor grele.
O abilitate extraordinară a Castanului constă în faptul că substanțele active din fructele sale pot sigila pereții fragili ai vaselor de sânge, care prezintă scurgeri. În același timp, capilarele fine sunt stimulate să absoarbă și să transporte mai mult lichid tisular. Ambele pot contribui la reducerea umflăturilor și la ameliorarea disconfortului. Totodată, ingredientele active ale castanei stimulează metabolismul și circulația sângelui și favorizează fluxul de întoarcere a sângelui către inimă. Procesele inflamatorii ușoare, adesea asociate cu retenția de apă sau cu venele varicoase, pot fi, de asemenea, ameliorate. Băile, frecțiile și împachetările sau compresele pot fi de ajutor și în cazul picioarelor grele, al crampelor la gambă, al hematoamelor, al vânătăilor, entorselor, durerilor musculare, slăbiciunii țesutului conjunctiv, reumatismului, gutei și durerilor articulare.
Ulei de castane
– Masajul picioarelor –
Ingrediente: Castane proaspăt adunate, ulei de măsline.
Preparare: decojiți castanele și umpleți cu ele un borcan cu capac filetat până la jumătate. * Adăugați suficient ulei, astfel încât fructele să fie bine acoperite. * Închideți borcanul și lăsați-l să stea timp de 4-6 săptămâni, pentru ca ingredientele active să fie absorbite în ulei. Agitați zilnic. * Strecurați uleiul printr-o sită fină sau un filtru de cafea și turnați-l într-o sticlă închisă la culoare. Păstrat într-un loc întunecos și răcoros, uleiul de castane se va păstra cel puțin 6-8 săptămâni.
Utilizare: după duș, masați uleiul pe picioare. Întărește venele, țesuturile și favorizează circulația sângelui în mușchi. (Se folosește și pentru a prepara cu el unguente.)
Baie cu castane
– Reumatism, gută, tulburări circulatorii –
Ingrediente: 2 kg castane.
Mod de preparare și folosire: * Se taie castanele grosier și se pun la înmuiat peste noapte în 10 l de apă. * Se pun la fiert, se strecoară și se toarnă decoctul în apa de baie. Se amestecă bine, după care se formează o spumă frumoasă, datorită efectului de saponificare. Baia stimulează circulația sângelui și ameliorează durerile.
Terci de castane
– Întărește țesuturile, favorizează circulația sângelui, are efect depurativ și astringent –
Ingrediente: Castane proaspete.
Preparare: * Se decojesc și se toacă grosier castanele, apoi se pun într-o cratiță, abia acoperite cu apă. * Se fierb 15-20 de minute, apoi se pasează castanele cu un blender.
Folosire: se aplică pasta pe locurile bolnave și se acoperă cu o pânză groasă. * Se lasă timp de 60 de minute, apoi se clătește cu apă rece. Aplicați cât mai des posibil.
Diana Rouă