Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

FARMACIA TOAMNEI – Scorușul și Castanul sălbatic

– Fructele rubinii de Scoruș și castanele lăcuite fac parte din decorul de gală al toamnei. Bucuroși de spectacolul pe care-l oferă în mod gratuit, uităm că dincolo de seducția lor, ele sunt leacuri de sănătate, care trebuie culese și folosite acum, înainte să cadă brumele. Drumeție de toamnă cu mult folos! –

Scorușul

Foto: Shutterstock – 2

Cu fructele sale de culoare roșie-porto­calie aprinsă, Scorușul de munte (Sorbus acu­paria) împodobește grădinile, aleile și cărările de pădure toamna și iarna. Mulți oameni con­sideră în mod eronat că Scorușul es­te otrăvitor. Adevărat este că fruc­tele sale, atunci când sunt crude și sunt consu­mate în cantități mari, pot provoca greață și diaree.

Fructele de Scoruș seamănă cu niște mere mici și îi arată în mod clar afinitatea cu fructele semin­țoase (precum merele, perele, gu­tuile etc). După îngheț, fructele de Sco­ruș își schimbă gustul, care de­vine fad și dulceag. Dacă doriți să le recoltați îna­inte de acest moment, puteți să le congelați.

Ideal este ca fructele de Scoruș să fie recoltate ime­diat ce se coc. Conțin mul­tă vitamina C, ca­ro­ten, acid citric, zahăr și cantități egale de sor­bitol, în­locuitor al zahă­rului. Semințele conțin compuși hidrocianici, motiv pentru care nu tre­buie zdro­bite la prepa­rarea sucului sau a gemu­lui.

Ceai de scorușe

– Efect diuretic, boli renale, ameliorarea afecțiunilor articulare cauzate de gută sau de reumatism, probleme digestive și bi­liare, tuse, răgușeală, remediu pentru su­ple­țea vocii (cântăreți și oratori) –

* Pentru prepararea ceaiului, fructele se usu­că și se zdrobesc.

* Pentru întărirea generală a sistemului imunitar în timpul sezonului rece, fructele pot fi transformate într-un piure gustos, administrat zilnic timp de câteva săptămâni.

Ingrediente: 1 lingură de fruc­te de Sco­ruș, uscate și mă­runțite.

Preparare:

* Se toar­nă o cană de apă clo­cotită peste fructe și se a­coperă. * Se strecoară du­pă 10 minute.

Utilizare: beți câte o cană de ceai de do­uă ori pe zi.

Must din Scoruș de munte

– Crește sistemul imunitar; tuse și răgușeală –

Ingrediente (pentru 6 pahare, a câte 300 ml fiecare): 1 kg de fructe, apă cu oțet, 500 g suc de mere, cca 1 kg de zahăr.

Prepa­ra­re: * Se în­moaie fruc­tele în apă cu oțet peste noap­te. * Se clătesc, se pun în sucul de mere, care se pune la fiert și se lasă acoperite timp de apro­ximativ 20 de minute. Se lasă pe foc până se în­moaie. Se strecoa­ră printr-o sită, iar pulpa se pune din nou la fiert cu a­ceeași cantitate de zahăr. Se lasă la foc mare, ne­acoperit.

* Se fierbe timp de 10-15 minute, până când începe să se gelifice (se pune o picătură pe o far­furie rece pentru a testa).    * Se toarnă ames­tecul în borcane sterilizate, cu capac cu filet.

Utilizare: se ia în fiecare zi câte o jumătate de linguriță până la o linguriță din acest must.

Lichior de Scoruș de munte

– Stimulează fluxul de bilă și ajută la digestie –

Ingrediente:    500 g fructe de Scoruș de mun­te, apă cu oțet, 1 l țuică (32% alcool), 2 be­ți­șoare de scor­ți­șoa­ră, 250 ml vin alb, 125 g zahăr brun.

Preparare: * Se în­moaie fructele în apă cu oțet peste noapte, se clă­tesc cu apă, se ames­tecă cu țuică și scor­țișoară într-un re­cipient cu gura largă.    * Se pu­ne amestecul într-un loc cald, timp de cel puțin 6 săptă­mâni. Se amestecă din când în când, apoi se fil­trea­ză. * Se încăl­zește vinul alb cu za­hărul brun și apoi se ames­tecă cu filtratul obținut. * Se îmbute­liază și se lasă să se maturizeze timp de câte­va săptă­mâni.

Utilizare:    se bea câte un păhărel de țuică după mesele grele și îndestulate.

Castanul sălbatic

Totul la Castan este im­pu­nător: trunchiul masiv, flo­rile în formă de candelabru,    co­roana largă, frunzele mari și pal­mate. Impresionantă este și reputația de care se bucură în medicina popu­lară: leacuri interne din scoarță și flori de Castan, precum și leacuri externe obținute din fructele de Castan.    Cercetate pe scară largă, s-a dovedit că fructele sale posedă substanțe prețioase as­trin­gente, drenante, antiinflamatoare și analge­zice, care întăresc întregul sistem vascular și fac din Aesculus hippocastanum (numele său latin) unul dintre cele mai importante remedii pentru tratarea reumatismului, a gutei, durerilor muscu­lare, varicelor, picioarelor grele.

O abilitate extraordinară a Castanului constă în faptul că substanțele active din fructele sale pot sigila pereții fragili ai vaselor de sânge, care prezintă scurgeri.    În același timp, capilarele fine sunt stimulate să absoarbă și să transporte mai mult lichid tisular. Ambele pot contribui la re­ducerea umflăturilor și la ameliorarea discon­fortului. Totodată, ingredientele active ale cas­tanei stimulează metabolismul și circulația sân­gelui și favorizează fluxul de întoarcere a sân­gelui către inimă. Procesele inflamatorii ușoare, adesea asociate cu retenția de apă sau cu venele varicoase, pot fi, de asemenea, ame­liorate. Băile, frecțiile și împachetările sau com­presele pot fi de ajutor și în cazul picioarelor grele, al cram­pelor la gambă, al hematoamelor, al vânătăilor, entorselor, durerilor musculare, slă­biciunii țesu­tu­lui conjunctiv, reumatismului,    gutei și    dure­ri­lor articulare.

Ulei de castane

– Masajul picioarelor –

Ingrediente: Castane proaspăt adunate, ulei de măsline.

Preparare: decojiți castanele și umpleți cu ele un borcan cu capac filetat până la jumătate. * Adăugați suficient ulei, astfel încât fructele să fie bine acoperite. * Închideți borcanul și lăsați-l să stea timp de 4-6 săptămâni, pentru ca ingre­dien­tele active să fie absorbite în ulei. Agitați zilnic.    * Strecurați uleiul printr-o sită fină sau un filtru de cafea și turnați-l într-o sticlă închisă la cu­loare. Păstrat într-un loc întunecos și răcoros, ule­iul de castane se va păstra cel puțin 6-8 săp­tămâni.

Utilizare: după duș, masați uleiul pe picioare. Întărește venele, țesuturile și favorizează circu­lația sângelui în mușchi. (Se folosește și pentru a prepara cu el unguente.)

Baie cu castane

– Reumatism, gută, tulburări circulatorii –

Ingrediente: 2 kg castane.

Mod de pre­pa­rare și folo­sire: * Se taie cas­tanele gro­sier și se pun la înmuiat peste noapte în 10 l de apă. * Se pun la fiert, se stre­coară și se toar­nă decoctul în apa de baie. Se amestecă bine, după care se for­mează o spumă frumoasă, datorită efectului de saponificare. Baia stimulează circulația sângelui și ameliorează durerile.

Terci de castane

– Întărește țesuturile, favorizează circu­lația sângelui, are efect depurativ și astrin­gent –

Ingrediente: Castane proaspete.

Preparare: * Se decojesc și se toacă grosier castanele, apoi se pun într-o cratiță, abia aco­perite cu apă. * Se fierb 15-20 de minute, apoi se pasează castanele cu un blender.

Folosire: se aplică pasta pe locurile bolnave și se acoperă cu o pânză groasă.    * Se lasă timp de 60 de minute, apoi se clătește cu apă rece. Aplicați cât mai des posibil.

Diana Rouă

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian