Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]
Boala celiacă reprezintă o intoleranță autoimună, pe care unele persoane o au la gluten, și care afectează mai ales intestinul subțire, dar și alte organe. Cunoscută și sub denumirea de enteropatie glutenică, boala celiacă este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni digestive cronice. Dacă persoanele cu boală celiacă mănâncă alimente care conțin gluten, intestinul subțire declanșează o reacție imunologică prin care mucoasa intestinală este distrusă, iar nutrienții necesari organismului nu mai sunt absorbiți normal. Apariția bolii celiace are o componentă genetică, dar poate fi influențată de diferiți factori de mediu și de consumul alimentelor care conțin gluten. Câteva categorii de persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta această boală: cele care au rude de gradul unu diagnosticate cu boala celiacă și cele care suferă de alte afecțiuni autoimune, precum ar fi tiroidita Hashimoto sau diabetul de tip 1. Deși la unii pacienți, boala celiacă este asimptomatică, există și persoane care se confruntă cu simptome intestinale importante. Boala se poate declanșa atât la adulți, cât și la copii (cazul dvs.) și prezintă semne și simptome caracteristice, cum ar fi apatia, anorexia, tegumente palide, hipotonie generalizată, distensie abdominală, anemie, încetinirea procesului de creștere, scaune decolorate etc. La unii adulți care au această boală se pot observa scăderi în greutate, deficiențe de vitamina D și de calciu. Lipsa unui tratament sau o eroare diagnostică poate duce la diverse complicații, care se pot manifesta la nivelul întregului organism. Pe scurt, este vorba despre osteoporoză, malnutriție, infertilitate, endometrioză (la femei), creșterea enzimelor hepatice pe termen scurt, existând posibilitatea ca acestea să revină la normal dacă se recurge la tratament. Trebuie știut că tratamentul instituit celor care sunt diagnosticați cu boală celiacă este unul nutrițional. Este necesar un regim alimentar strict, din care să fie excluse produsele și alimentele care conțin gluten. Acest tip de tratament ajută la revenirea la normal a pacienților, la refacerea mucoasei intestinale și, bineînțeles, la evitarea complicațiilor mai sus amintite. Persoanele cu boală celiacă au voie să consume doar alimente care nu conțin gluten: salată verde, fructe și legume proaspete, cartofi, orez, pește, carne, ouă.
Unele persoane cu boală celiacă pot dezvolta și intoleranță la lactoză, din cauza acțiunii distructive produse de gluten la nivel intestinal. Aceste persoane trebuie să renunte nu doar la alimentele care conțin gluten, ci și la acelea care conțin lactoză.
Manifestările bolii celiace pot provoca un nivel ridicat de disconfort, care duce în timp la o degradare severă a stării de sănătate și la apariția altor afecțiuni. Evitarea complicațiilor bolii celiace trebuie gestionată prin controale medicale repetate, singura șansă viabilă pentru a primi recomandările adecvate.
Tratament naturist
Pe lângă alimentația restrictivă (alimente fără gluten) vă recomand unul sau mai multe remedii naturiste, după cum urmează: Evening Primrose Oil – necesar pentru vilozitățile intestinale, Super Mega 50, Clorofilă lichidă (orzul verde conține multă clorofilă), Complex vitaminic B, Vitamina D3, Jarro Dophilus+FOS – probiotic ce oferă suport organismului față de acțiunea diverșilor factori perturbatori.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LUCICA SIMA – Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze, Bucureşti, tel.: 0722/85.12.77, 0314/21.09.23, e-mail: [email protected] www.imunyze.me
„Vă rog să mă ajutați să scap de vitiligo” (Răspuns pentru VERGINIA – Timișoara, F. AS nr. 1585)
Vitiligo este o boală care afectează pigmentul pielii. Melanocitele, celulele responsabile de culoarea pielii, a părului și a ochilor, sunt distruse în cazul bolii vitiligo, astfel că rezultatul este apariția a diverse porțiuni albe. O alternativă naturală la tratamentele clasice de tip medicamentos a acestei afecţiuni este gama de produse naturale Imunyze, ce au la bază Imunoglobulina Y de tip aviar, al cărei producător suntem. Proteinele imunologic active din gama Imunyze în astfel de patologii asigură imunizarea pasivă a organismului şi au efect de modulare a funcțiilor sistemului imunitar. Recomandăm aplicarea terapiei pe cale generală, cu produsul Imunyze Defence 140 g (4 doze/zi în primele 30 de zile) și terapia locală cu soluția spray Imunyze Skin Repair 100 ml și Imunyze Skin Refresh 50 g. Terapia locală se aplică seara, în zonele afectate. Toate produsele conțin Imunoglobulina Y și sunt naturale, singura contraindicație fiind alergia la ou. Pentru mai multe detalii, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Imunyze.
Multă sănătate!
Health Laboratory S.R.L., Bucureşti, Strada Vasile Voiculescu nr. 26 sector 3. Cabinetul de Medicină Complementară Imunyze: Telefon: 0722/85.12.77, E-mail: [email protected]
„Am mâinile pline de crăpături” (Răspuns pentru AURORA PETCU – Iași, F. AS nr.1584)
Apariția crăpăturilor în palme poate fi însoțită de sângerări. Dacă tratamentul nu este efectuat în timp util, rănile pot deveni mai profunde. Prin urmare, este necesară o examinare dermatologică. Auto-tratamentul în acest caz poate fi ineficient, iar pierderea timpului va duce la agravarea problemei. Alternativa naturală a diferitelor remedii topice existente în comerţ sunt produsele Imunyze, ce conţin anticorpi cu specificitate pentru o paletă largă de microorganisme. În plus, produsele din gama Imunyze se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Terapia în astfel de situatii se aplică topic și pe cale generală. Menţionez faptul că produsele din gama Imunyze sunt naturale şi fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.
Multă sănătate!
ADRIAN UDREA – fitoterapeut, wellness coach, nutriționist – Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: [email protected]
„Am dureri mari de cap, care nu cedează la tratamente” (Răspuns pentru PUIU A. – Sibiu, F. AS 1582)
Durerea de cap persistentă se poate datora mai multor cauze. Din câte am înțeles, prin investigațiile medicale efectuate, s-a exclus posibilitatea existenței vreunei formațiuni de orice natură, inclusiv sinuzită (frontală sau etmoidală).
Conform abordării medicinei naturiste, există mai multe cauze care pot întreține sau declanșa aceste dureri de cap: – hidratare necorespunzătoare; – prezența unei inflamații sau infecții în organism; – alergii sau intoleranțe alimentare; – expunerea îndelungată la câmpuri electromagnetice, generate de telefonul mobil, tabletă, calculator și alte dispozitive asemănătoare; – lipsă de expunere la factorii naturali (soare, aer de pădure, mers desculț) și petrecerea unui timp îndelungat în spații închise; – deficit de minerale în organism; – alimentație procesată și cu mulți aditivi alimentari; – mese neregulate și stil de viață dezordonat.
Recomandări terapeutice:
– Asigură-te că vei consuma doi litri de apă plată pe zi, provenită din surse și mărci sigure: Carpatina, Borsec, Perla Moldovei, Bucovina. Cantitatea respectivă de apă se va consuma pe parcursul zilei, evitându-se a se bea imediat după masa sau înaintea mesei.
– Înlocuiește pâinea albă cu pâinea integrală. Dacă găsești pâine integrală din alac sau spelta, cu atât mai bine.
– Evită pentru o perioadă de o lună lactatele (lapte, iaurt, smântâna și brânzeturile). Citește eticheta produselor procesate pe care le găsești în magazine, pentru că unele conțin lactoză, inclusiv mezelurile.
– Închide toate sursele generatoare de câmpuri electromagnetice pe timpul nopții sau când nu le folosești. Închide telefonul mobil sau pune-l pe mod avion în timpul nopții. Și limitează conversațiile telefonice la discuții strict necesare.
– Ia două tablete pe zi, de B Complex Natural, și 500-600 mg de Magneziu (în formă de Citrat, Chelat, Bisglicinat sau Magneziu marin). De mare ajutor sunt și tinctura de Levănțică, Ghimbir și Mentă. Se pot lua cate 30 picături din fiecare, diluate în 100 ml apă, de două ori pe zi.
– Masarea capului dimineața, cu două picături de ulei esențial de Rozmarin, diluat în 4 picături de Lavandă (de uz intern).
– Implicarea într-o activitate fizică regulată, care să solicite musculatura (exerciții cu greutăți), cât și exerciții de întindere, gen Yoga.
– Alergatul de două ori pe săptămână, în parc, pădure, pe malul apei.
Integrând aceste sugestii în stilul de viață, cu siguranță vei culege beneficiil