Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii orientale pentru digestie

• Sunt ani buni de când remediile orientale se află în fruntea tratamentelor naturale. O fi și un pic de modă la mijloc (vin la pachet cu yoga și gimnastica chinezească), dar eficiența lor nu poate fi pusă la îndoială. Multe din ele erau utilizate și pe vremea bunicii, cu mult folos. E bun și ce-i nou, dar câteodată e înțelept să alegem ce-i vechi și sigur •

Coriandru

• Deranjamente stomacale, dureri, balonare •

Foto: Shutterstock

* Opăriți o linguriță de semințe de Coriandru mă­­cinate cu o cană de apă clocotită, lăsați la infu­zat 15 minute, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, după mesele principale.

* Tinctură sau ulei de Coriandru – se iau câte 15 picături de tinctură, diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi, sau câte 3 picături ulei esen­țial de Coriandru, amestecat cu o linguriță de miere tot de trei ori pe zi.

Ghimbir

• Greață, balonare, facilitarea digestiei, grăbirea eliminării fecalelor •

* Sub formă de con­di­ment proaspăt – o ju­mă­­tate de linguriță de Ghimbir dat pe ră­ză­toare se ia în tim­pul sau la sfârșitul unei mese mari și bogate în pro­teine.

* Decoct de Ghim­bir: se pun pe foc 300 ml apă, și când fier­be se a­da­ugă o lin­gu­riță de Ghim­bir proas­păt, dat pe răză­toare. Se fierbe 1-2 minute, apoi se pu­ne la infuzat, cu capac, 30 de minute. Se bea câte o ca­nă de ceai, cu 15 minute înainte sau după mesele principale.

Lămâie

• Atât sucul, cât și coaja de lămâie pot fi folosite pentru a îmbunătăți digestia și tranzitul intestinal •

* Cu 20 de minute înainte sau după masă, beți câte o jumă­tate de pahar cu apă caldă, ames­tecată cu 2 linguri suc de lămâie. Lă­mâ­ia nu provoacă aciditate gastrică, așa cum se crede.

* Sucul de lămâie poate fi folosit și pentru a marina carnea și peștele înainte de gătit: proteinele conținute în aceste alimente devin mult mai ușor digerabile.

* Rețetă de slăbit: O lămâie bine spălată și tă­ia­tă bucăți, cu tot cu coajă, se fierbe în jumătate de li­tru de apă, timp de 5 minute. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de decoct înainte de mese.

Mentă

• Antiinflamator, dezinfectant hepatic, biliar şi intestinal, potolește vărsăturile, greaţa, diareea •

* Ceaiul de Mentă este cea mai bună moda­lita­te de a uşura o problemă digestivă: o lingură de frunze de Mentă proaspătă sau uscată se opărește cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, la 20 de minute după masă.

* Tinctură sau ulei esențial de Mentă. Se iau câte 30 de picături de tinctură de Mentă, di­lu­ate în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, sau câte 3 picături de ulei esențial de Mentă amestecat cu puțină miere, tot de trei ori pe zi.

Dafin

• Indigestie alimentară, stomac greu, abdomen umflat •

* Peste o linguriţă de frunze uscate de Dafin, turnaţi o cană de apă clocotită, lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi strecuraţi. Se beau două căni pe zi. Dar atenție! Folosit în ex­ces, Dafinul poate deveni toxic.

Scorţişoară

• Dezinfectant intestinal, grăbește digestia, are și efect anti-hipertensiv •

Important: pentru a ob­ți­ne beneficiile acestui con­­­diment, este im­por­tant să folosiți scor­țișoară „ade­vărată” – Ci­nna­mo­mum verum sau Ci­n­namo­mum zey­­la­ni­cum, și nu scor­ți­­­șoa­ră chine­zească (Cin­­­na­­­mo­mum cassia), care ar putea avea efec­te to­xice.

* Peste o linguriţă de scorţişoară măcinată se toarnă o cană de apă clo­cotită, se lasă la infu­zat 15 minute, apoi se stre­­coară. Se bea câte o ca­nă, la 20 minute după masă, de trei ori pe zi.

* O jumătate de linguriţă de pulbere de scorţi­şoară se amestecă cu o linguriţă de miere și se ia cu apă sau ceai, de trei ori pe zi.

* Ulei esențial de scorțișoară. Se iau câte 3 pi­cături de ulei esențial de scorțișoară, amestecat cu jumătate linguriță de miere, de trei ori pe zi.

Cuișoare

• Greață, vărsături, indigestie, arsuri la stomac •

* Consumați două-trei Cuișoare măcinate a­mes­tecate cu o linguriță de miere, seara, înainte de culcare.

* Infuzie: două Cuișoare pisate se opăresc cu o cană de apă clocotită; se lasă în vas acoperit 10 mi­nute și se strecoară. Se bea câte o cană de ceai înainte sau după mese, de două ori pe zi.

Fenicul

• Crampe și gaze intestinale, digestie lentă •

* Peste 2 lingurițe cu semințe de Fenicul zdro­bite turnați o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Beți câte o cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte sau după mesele principale.

* Măcinați seminţele de Fenicul cu râşniţa de cafea, până se transformă în pulbere. Se ia câte o linguriță de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.

Chimen

• Balonări, abdomen umflat, crește producția de salivă și de sucuri gastrice •

* Cele mai bune beneficii ale Chimenului se obțin consumându-l sub formă de ceai. Sfărâmați o linguriță semințe de Chi­men, apoi turnați peste ele o cană apă clocotită. Lăsați să se infuzeze timp de 15 mi­nute, în vas acoperit, pentru a preveni eva­po­rarea ule­iu­rilor esențiale. Se fil­trea­ză și se beau 3 căni pe zi, de preferință după mese.

* Adăugați în salate și mâncăruri semințe de Chimen întregi sau sub formă de pulbere. Fac alimentele mai gus­toase și mai dige­ra­bile.

Smochine

• Laxativ, protector al mucoasei digestive •

* Consumați câte 2-3 smochine de trei ori pe zi, sau 4-5 smochine după masa de seară, până când simptomele se vor îmbunătăți.

* Ceai din frunze de Smochin. Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze de Smochin mărunțite. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se beau 2 căni pe zi.

* Tinctură de Smochin (PlantExtrakt). În­lătură rapid orice durere de stomac. Se adminis­trează conform prospectului.

Bame

• Previn și ameliorează constipația •

* Consumați de două ori pe săptămână bame gătite sub formă de mâncare scăzută.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian