– Tratamentele cu plante aromate câștigă teren, mai ales când e vorba de bolile sezonului rece. Tot mai indiferente la medicamentele de sinteză, mai ales afecțiunile respiratorii pierd lupta în fața lor. Și sufletului îi plac miresmele. Iar biruințele pornesc de la el –
CIMBRUL
Majoritatea noastră am crescut alături de bunici care atârnau în bucătărie, printre vasele puse pe cuptorul înalt, legături uscate de cimbru. Și majoritatea lor știau să îl folosească nu doar ca pe un condiment nelipsit din mâncăruri, ci și ca pe un medicament. Antiseptic puternic al căilor digestive și respiratorii, Cimbrul este dușmanul toxinelor și regularizează circulația sângelui. Proaspăt sau uscat, se recurge la el în boli de plămâni (răceală, bronșită) și intestinale (enterită etc.).
Afecțiuni pulmonare, bronșite, tuse – puneți la fiert într-un litru de apă un pumn de plantă întreagă, uscată sau proaspătă, și lăsați-o să fiarbă până se reduce la jumătate. Adăugați 250 ml miere și luați câte o lingură din oră în oră.
Anemie, oboseală fizică și intelectuală – luați, între mese, 3-4 cești pe zi cu infuzie preparată din vârfurile înflorite ale plantei, uscate sau proaspete. Se pune o lingură plină de plantă la 1 litru de apă.
Angină pectorală, dureri de gât – faceți gargare frecvente cu un decoct de Cimbru, preparat din 3 lingurițe de plantă, fiert în două pahare de apă. Adăugați miere.
Căderea părului – faceți frecții zilnice cu decoctul descris mai sus pentru afecțiuni pulmonare, dar fără miere.
Hemoragie nazală – pentru a opri hemoragiile și a vă degaja căile respiratorii, prizați pe nas pulbere obținută din Cimbru uscat și măcinat. Se ia cum se trăgea pe nas tabacul odinioară.
Insomnie – Beți seara o infuzie de Cimbru, îndulcită cu miere (2 g de plantă uscată la cană).
Paraziți – clătiți-vă capul cu un decoct de Cimbru, o lingură plină la 1 litru de apă. Spălați-vă pe cap seara, înainte de a vă culca.
Pișcături de insecte – aplicați o cataplasmă cu infuzie de Cimbru sau, pur și simplu, frecați locul cu puțin cimbru strivit.
Viermi intestinali – iată o rețetă vermifugă pentru adulți: faceți o infuzie de Cimbru (50 g) tăiat în bucăți mai mici, într-un litru de apă. Beți lichidul peste zi, și dacă efectul nu este imediat, continuați tratamentul trei zile.
BAIE REVITALIZANTĂ DE CIMBRU
Adăugați în apa de baie un decoct preparat din 500 g Cimbru, fiert 5 minute, în 4 l de apă. Lăsați-l să se infuzeze 10 minute. Adăugați lichidul strecurat în apa din baie. Stimulează funcțiile respiratorii și cutanate. Se recomandă copiilor anemici.
TARHONUL
Mai puțin cunoscut și folosit în sudul țării, Tarhonul este un condiment nelipsit de pe masa bănățenilor și ardelenilor. Proaspăt sau pus în borcane cu sare și cu oțet, este prezent în toate ciorbele drese cu smântână și ou, mai ales în ciorba de miel de la Paști, în mâncăruri marinate cu carne, în salate și, mai ales, în supe de fasole cu afumătură. Gustul ușor iute și foarte aromat arată însă că pe lângă însușirile sale alimentare, Tarhonul are și putere terapeutică, asemenea majorității plantelor aromatice. Interesantă este și originea lui: Tarhonul este o plantă siberiană, căreia îi place mult frigul, în comparație cu majoritatea celorlalte plante aromate, care își au originea în Orient.
Tratamente
Uz intern
Tulburări digestive – se consumă proaspăt, pus în mâncăruri sau conservat cu sare și cu oțet.
Boli de ficat și rinichi – infuzie dintr-o linguriță de pulbere de plantă uscată, peste care se toarnă 200 ml apă în clocot. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se bea conținutul unei căni pe zi.
Anorexie – puneți tarhon verde sau conservat în cât mai multe feluri de mâncare. Este un puternic stimulent al foamei.
Uz Extern
Reumatism – 2 lingurițe de frunze de Tarhon se macerează într-o jumătate de pahar cu oțet. Se acoperă cu capac și se lasă 10 zile, apoi se strecoară. Se fac frecții pe locurile dureroase.
Pulpită, dureri de dinți – se prepară un macerat din 1 linguriță rădăcină pisată la 100 ml oțet. Se lasă 10 zile, apoi se strecoară. Se ține în gură și se clătește.
Din rețetele bunicii
Unt de Tarhon – 50 g Tarhon spălat bine se pune într-un vas cu apă fierbinte și se fierbe 5 minute. Se scurge și se toacă mărunt. Se freacă untul spumă, se amestecă cu Tarhonul tocat, se potrivește de sare și de piper și se dă la rece. Se consumă ca atare, cu pâine prăjită, sau se folosește pentru a unge sandviciurile cu brânză. Are un gust minunat.
DAFINUL
Coroanele de Dafin încununau în Antichitate frunțile eroilor. Grecii și romanii prețuiau în mod deosebit această plantă, pe care o dedicaseră soarelui, crezând că îi apără de tunete. Dar acestor calități istorice glorioase, Dafinul își adaugă și proprietățile terapeutice conținute în frunzele și fructele sale, asemănătoare cu niște mici măsline verzi, născute din flori alb-verzui care spre maturitate se învinețesc.
Frunzele au calități antispasmodice și digestive, boabele sunt diuretice, febrifuge, expectorante și antireumatismale.
Dinți – pentru a vă păstra dinții și gingiile sănătoase, mestecați în fiecare dimineață o frunză de Dafin, culeasă de pe arbustul pe care ar fi bine să-l aveți în grădină sau în casă. Frunzele uscate n-au aceleași proprietăți.
Dureri de stomac, dispepsii, bronșită cronică, balonări, gripă – faceți o infuzie din 40 g frunze de Dafin, puse într-un litru de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 5 minute. Beți 2-3 căni pe zi, fie imediat după masă dacă vreți să acționeze asupra digestiei, fie la trei ore după masă în caz de bronșită cronică sau de gripă.
Reumatism – beți regulat, în fiecare dimineață și seară, înainte de masă, o cană de infuzie preparată din 40 g fructe fără sâmburi și zdrobite, la 1 litru de apă. Lăsați să se infuzeze între 5 și 10 minute.
Din rețetele străbunicii
Contra reumatismului cronic
Beți în fiecare zi trei căni din compoziția următoare: 30 g fructe de Dafin, 30 g de Cimișir, 1 felie de lămâie. Totul se pune la fiert într-un litru și jumătate de apă, pe foc mic, până se reduce la o jumătate de litru. Strecurați și beți cât mai fierbinte.
De asemenea, vă puteți masa zonele dureroase cu un unguent realizat prin macerarea pe baie de aburi, vreme de 4-5 ore, de frunze și fructe zdrobite de Dafin, într-o cantitate dublă de grăsime topită de porc.