Cătina
– Între cele mai puternice plante energizante și anti-cancerigene –
Ani de zile, virtuțile cătinei au fost ignorate, tocmai din cauza marii ei răspândiri. Cine să bage în seamă o tufă țepoasă, cățărată pe povârnișurile nisipoase din marginea drumurilor de țară, pe dealurile pietroase ori prin ostrovurile înconjurate de ape? În funcție de zonele unde crește, i se spune cătină albă, cătină galbenă, cătină de râu, gard viu, ea intrând în compo-nența numeroaselor ceaiuri, siropuri, uleiuri și siropuri energizante.
Recoltarea
Se face din Septembrie și până în Martie viitor. Acum, în luna noiembrie, cătina se află la deplină maturitate, numai bună de transformat în ceaiuri, siropuri, dulceață, gem și lichior. Se vinde sub formă de fructe proaspete (boabe portocalii) sau transformată în suc sau amestecată cu miere.
Un truc – ca să desprindeți mai ușor de pe ram boabele de cătină (se scot foarte greu), băgați peste noapte ramurile rupte în două în congelator. A doua zi, le scoateți afară și le bateți, așa înghețate, cu un obiect din lemn. Boabele se desprind și cad.
Acțiune terapeutică
Preventiv: Energizant puternic, dă rezultate rapide în recuperarea energiei după efort fizic și intelectual. Scade durata de convalescență după boală.
Curativ: preparatele din cătină albă, asociate cu orice alt medicament îi măresc acestuia considerabil efectul, scăzând totodată acțiunea negativă a medicamentelor de sinteză. Cătina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protecție pentru plajă), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv în cazul unei proaste circulații periferice. Având efect imunomodulator, se recomandă în cancer și HIV (SIDA). E bună în malnutriție, în boli fiziologice.
Preparate din cătină (fructe)
Suc de cătină în 3 variante
Rețeta de bază: 1 kg de fructe de cătină, puțină apă, zahăr în cantitățile recomandate mai jos.
Mod de preparare: fructele se spală în 2-3 ape, apoi se zdrobesc cât se poate de bine (cel mai simplu e să folosim storcătorul de fructe) și se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obținut se pune deoparte, iar peste resturi (semințe, coji etc.) se mai pune puțină apă (cam o cincime din cantitatea totală), se amestecă, se lasă 20-30 de minute și se mai storc o dată. Sucul rezultat se amestecă la rece cu zahăr, în următoarele variante:
* Varianta 1 – 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahăr. De exemplu: 500 ml suc și 500 g zahăr sau 250 ml suc și 250 g zahăr.
* Varianta 2 – 1 parte volum suc – 1,5 părți greutate zahăr. De exemplu: 500 ml suc și 750 g zahăr sau 250 ml suc și 375 g zahăr.
* Varianta 3 – 1 parte volum suc și 2 părți greutate zahăr. De exemplu: 500 ml suc și 1 kg zahăr sau 250 ml suc și 500 g zahăr.
Dacă nu se bea imediat, sucul de cătină se ține la rece sau se adaugă 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zahărului se face la temperatura camerei în care se prepară sucul, pentru a se păstra vitaminele și aroma. Gustul este foarte plăcut, seamănă cu un amestec de caisă și ananas. Culoarea este galben-portocalie, deosebit de plăcută.
Sucul de cătină se bea sub formă de sirop, adăugând apă sau apă minerală (20-30 ml sirop la 150-200 ml apă), în funcție de gust și de efectele constatate.
Sucul de cătină albă se poate asocia cu suc de struguri, zmeură, afine, mere, portocale, lămâie, morcovi, varză, asociate chiar 2, 3, 4 între ele. Se poate asocia și cu cafeaua neagră, micșorând baza acesteia, micșorându-i efectul și nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezintă riscuri în apariția pancreatitei și a hipertensiunii.
Fructe zdrobite
Pentru cei care au dinții buni, fructele de cătină se pot zdrobi cu furculița într-o farfurie, până ce se transformă într-un terci. Se adaugă zahăr sau miere (după gust), amestecând bine de tot. Se lasă 30 de minute. Se amestecă din nou, apoi se consumă ca atare, mestecând bine, pentru a fărâmița și cojile, și semințele. Ingerarea completă a fructelor este ideală pentru că nu se pierde nici una dintre comorile de substanțe pe care le conțin.
Cătină uscată
Se așează boabele de cătină pe o tavă. Se încinge cuptorul la temperatura maximă, se bagă fructele pentru a suporta un șoc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboară la 50-60 de grade (treapta mică a cuptorului). Când fructele sunt uscate, se scot și se lasă să se răcească. Se macină fin, prin râșnița de cafea. Se conservă în borcane de sticlă. Praful e bun pentru ceai: o linguriță de pulbere se opărește cu o cană de apă în clocot. Se lasă să se infuzeze, apoi se bea.
Preparatele de cătină au efecte benefice și în stările de stres. Nu se consumă mai mult de o dată pe zi, pentru că sunt foarte energizante și pot tulbura somnul (nu trebuie consumate după ora 23.00).
Alunul
– Mic de stat, dar cu puteri uriașe, Alunul e de folos sănătății cu toate părțile lui: fructe, scoarță, frunze și flori. Furnizor de energie mentală, corporală și sexuală, e de mare folos în lunile mohorâte de toamnă, când flacăra vieții se micșorează și are nevoie de carburant –
Folosirea alunelor ca aliment pare să coboare în preistorie, după cum rezultă din resturile fosilizate găsite în mormintele neolitice. E posibil chiar ca oamenii acelor timpuri, care nu cunoșteau conservarea fructelor, să fi adus alunul din păduri mai aproape de casă, pentru a-i avea fructele la îndemână. Cert este că în antichitatea romană, el devenise celebru, nu doar pentru virtuțile sale alimentare, ci și ca medicament. Astfel, Dioscoride recomanda alunul împotriva tusei și a bronșitei, în vreme ce Caton îl lăuda ca antidot pentru impotență. Chiar și astăzi, li se recomandă persoanelor obosite, confruntate cu stres sexual, să mănânce cât mai multe alune.
Arbust cu ramuri flexibile, dotate cu însușirea prea minunată de a descoperi izvoarele ascunse în pământ, alunul atinge 2-5 metri înălțime și crește mai ales în luminișurile din păduri. Fructele lui, îmbrăcate într-o cămașă verde, sunt foarte bogate în potasiu, calciu și fosfor și în hidrați de carbon. Pentru sănătate, se folosesc atât scoarța, frunzele și florile, cât și fructele (semințele din interior).
Afecțiuni interne
* Diabet – alunele trebuie incluse în mod constant în hrana diabeticilor. Ca supliment, se ia de două ori pe săptămână câte o linguriță de ulei de alune, dimineața, pe stomacul gol.
* Hepatită, emfizem pulmonar și silicoză pulmonară – infuzie din 1-2 linguri de muguri opăriți cu 250 ml apă clocotită. Se lasă ceaiul acoperit 15 minute. Se beau 2 căni pe zi.
* Obezitate – beți la discreție un decoct preparat din 30 g flori (amenți, florile masculine, în formă de ciucuri) fierte într-un litru de apă, vreme de un sfert de oră, pe foc mic. Se lasă să se răcească și se strecoară.
* Sânge (impurități) – preparați o infuzie din 25 g frunze de alun opărite cu un litru de apă în clocot. Strecurați, îndulciți cu puțină miere și beți trei cești pe zi, între mese.
* Tenie – se ia câte o lingură de ulei de alun, zilnic, pe stomacul gol, vreme de 15 zile.
* Tuse – luați 30 grame de alune decojite și spălate în apă caldă. Pisați-le într-o piuliță de lemn sau de piatră și vărsați apoi peste ele 150 ml de vin alb. Adăugați 30 ml de sirop de patlagină și amestecați. Veți obține o emulsie care se administrează în caz de tuse rebelă. Dimineața se bea o lingură pe stomacul gol, la prânz – după masă, iar seara, la culcare.
Afecțiuni externe
* Dureri de urechi – macerați, vreme de 7 zile, pețioli de crin alb în ulei de alune. Conservați-i într-un recipient închis ermetic, iar la caz de nevoie, înmuiați o vată în ulei și introduceți-o în conductul auditiv.
* Răni, zgârieturi – se prepară o infuzie din 25 grame frunze de alun la un litru de apă. Se aplică comprese pe locul bolnav.
* Reumatism – fricționați locurile dureroase cu un unguent preparat din frunze uscate de alun și de nuc, în părți egale. Adăugați o linguriță de scrum de țigară și un vârf de cuțit de sare fină. Se fierbe totul în ulei de măsline, vreme de o jumătate de oră, pe foc foarte mic. Se utilizează mixtura astfel obținută, cât este călduță.
* Ulcere varicoase, edeme – aplicați pansamente impregnate cu lichidul obținut după ce ați infuzat 50 g coajă uscată de alun cu un amestec format din o jumătate de litru de vin alb și o jumătate de litru de apă.