
Grigore e numele unui cățel găsit de fetița prietenei noastre sub acoperișul unui garaj vechi. Era mic, slab, obosit și cu blănița năpârlită. După adopție, vrând să-i dea un nume, l-a strigat Pif, Rex, Adolf, Arct, Azorică, Lizică, dar el n-a răspuns decât la Grigore, și așa i-a rămas numele. La câteva zile după adopție, Grigore s-a înviorat. Și-a refăcut blănița și a devenit stăpânul unei curți de invidiat. Își apăra proprietatea doar lătrând puternic, pentru că în toată viața lui de câine fidel nu a mușcat pe nimeni. A devenit prietenul întregii familii, și mai ales al copiilor, pe care voia să-i facă fericiți, pentru că îl salvaseră. Era așa de amuzant să-l vezi cum “juca perinița” și scotea și niște sunete asemănătoare cu melodia.
Între timp, copiii au crescut, și azi, când prietena noastră le scrie în străinătate, unde au plecat la studii superioare, îi arată lui Grigore pozele lor, iar el stă alături, “citind” fiecare cuvânt din scrisori. La sfârșit, “mama bună“ îi ia lăbuța și i-o introduce în călimara cu cerneală. El știe gestul ce urmează, așa că imediat își aplică foarte mulțumit “iscălitura” în finalul epistolei. Dar cea mai impresionantă faptă a lui Grigore a fost acum câțiva ani, iarna, când bolnavă fiind, prietena noastră zăcea în pat și nu putea să se ridice. Curentul a deschis ușa camerei și gerul pătrundea năvalnic. Ea îl striga cu puteri slăbite pe soțul ei, dar copleșit de treburi și aflat în celălalt capăt al casei, el nu o auzea. Grigore și-a dat seama că erau strigăte de disperare, s-a dus la ușa unde era “tata bun” și a început să latre fără întrerupere. Crezând că era cineva la poartă, stăpânul a pornit într-acolo, dar Grigore l-a apucat hotărât de pulpana hainei, ducându-l unde era nevoie de el. Prietenul din curte se dovedise “semper fidelis”.
La vizita noastră din acest an, Grigore a fost mai afectuos ca niciodată: ne-a primit cu scâncete alintate, a stat mereu lângă noi la masa din curte, ne-a însoțit în grădina cu flori, iar la plecare, s-a așezat în fața mașinii, și niciun gest, chiar mai brutal, nu l-a clintit de acolo. Prietena noastră l-a scuzat, că e bătrân și surd. O fi! Dar orb sigur nu e! Eu cred că la mijloc e altceva. Simte și el bătrânețea și vrea să fie înconjurat de cât mai mulți prieteni. O suferință împărțită i se pare mai ușor de suportat. O, biete animale, ce sensibile, înțelepte, atașate și pilduitoare puteți fi!
ELENA – Iași