Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bojdeuca de lux

În mod normal, la câte obiective de patrimoniu au fost distruse ori au fost lăsate de izbeliște în ultimii 30 de ani, vestea unei renovări de casă me­morială ar trebui să fie, în România lui 2023, o veste de pus în ramă. Cu atât mai mult, dacă nota de plată e decontată de mult-hulita Uniune Europeană, cea care, vezi Doamne, atentează la tra­diția și la valorile neamului. Dimpo­trivă: UE are nenumărate programe prin care finanțează renovarea și pu­ne­rea în valoare a unor importante clădiri de patri­moniu – biserici, palate, cetăți, turnuri de cetate etc. Mai ales după pandemie, aceste fonduri sunt mai generoase ca oricând și sunt văzute ca o șansă reală de dezvoltare pentru comunitățile locale. Un obi­ectiv bine pus în valoare atrage turiști, atrage in­vestitori și profită, pe orizontală, de un număr con­sistent de mici afaceri. Dacă mâna de lucru româ­nească din construcții este la mare căutare în ultima vreme în Occident    este pentru că țările respective au reușit să tragă multe sute de milioane de euro, pentru a-și repune la punct patrimoniul. Italia întreagă este un imens șantier finanțat din bani UE!

Nu-i vorbă, și la noi au intrat destui bani, iar asta se vede dacă bați la pas Brașovul sau Clujul, Oradea sau Timișoara. Au intrat bani UE pentru patrimoniu și la Iași, aveam să aflăm zilele trecute. Și nu pentru clădiri de mâna a doua, ci pentru, poate, cel mai cunoscut obiectiv din zonă, dacă facem abstracție de Palatul Culturii, și anume – „Bojdeuca” lui Ion Creangă. Din păcate, ceea ce trebuia să fie o cele­brare a prețioasei moșteniri pe care ne-a lăsat-o „Bădia” s-a transformat în circ. În locul unei reno­vări în spriritul epocii și al personalității lui Ion Creangă, din banii UE s-a făcut o butaforie de secol XXI, din care mai lipsea doar plasma TV, încastrată în perete, spoturile luminoase prinse în tavan și jacuzzi-ul din baie. Incisiva presă din Iași, unul dintre ultimele bastioane ale jurnalismului de cali­tate, a scris tomuri întregi despre afacerile dubioase ale mai-marilor orașului și județului, pe numele cărora chiar există și dosare de urmărire penală. Nimic nu i-a clintit pe respectivii din funcțiile pe care le dețin, iar aroganța cu care își tratează electoratul local nu avea cum să nu se reflecte în „opera” pe care o lasă pe moșia lor. Căci, în loc să-l reprezinte pe patronul ei spiritual, Ion Creangă, noua „Bojdeucă” de la Iași ilustrează lipsa de cultură și gust a liderilor locali. Așa cum își „trag” viloace și case de vacanță, intrând în conflict flagrant cu estetica zonelor rurale, așa au făcut și bojdeuca lui Creangă! O bojdeucă de lux în care marele nostru povestitor împreună cu „fratele” Eminescu privesc cum se lasă seara în lume prin „termopane”.

Pedepsiți să refacă „Bojdeuca” din banii lor, și tot ar fi prea puțin pentru mai-marii de azi ai Iașiu­lui. Doar să se trezească „Bădia” Creangă și, cu gura lui slobodă, să le zică vreo două, de să nu le mai spele rușinea toată apa Ozanei și-a Prutului!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian