Borșul

În mod tradițional, în medicina populară românească, borșul era folosit ca remediu de „prim ajutor” pentru o sumedenie de „neplăceri” care apăreau la vreme de sărbătoare. Neplăceri la fel de actuale și în vremurile de azi, pe care le puteți combate după următorul program:
* Beția – borșul are proprietatea de a trezi din beție. O doză-șoc de doi litri de borș, băută pe parcursul a una-două ore, redă acuitatea simțurilor, ajută la redobândirea echilibrului, duce la recăpătarea în bună măsură a capacității de a judeca.
* Mahmureala – este eliminată consumând dimineața un litru de borș și apoi, pe parcursul zilei, bând borș în loc de apă. Pentru o mai mare eficiență a tratamentului, se va mânca pe parcursul zilei respective ceva mai des, însă în porții mici, iar înainte de fiecare masă, se va consuma obligatoriu borș.

* Migrena – apare adesea în timpul sărbătorilor, din cauza excesului de hrană și/sau de băutură, din cauza statului prelungit în casă, ori din cauza reactivării unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat că durerile de cap însoțite de greață sau vertij cedează dacă bem pe parcursul unei zile un litru de borș. Asociați acestei terapii și câteva fricționări ușoare cu oțet de mere pe tâmple și ieșiți neapărat câte două ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor întârzia să apară.
* Glicemia crescută – este un fenomen care apare frecvent de sărbători, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicațiile specifice diabetului, poate fi combătută cu două remedii tradiționale: borș și ceapă crudă. Dacă aveți probleme cu glicemia, consumați mari cantități din cele două alimente pe timpul sărbătorilor.
* Durerile de ficat și de bilă – se bea pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, câte o cană de borș. În medicina populară românească, pentru o mai mare eficiență, se punea în cana de borș și puțin praf de Pelin.
* Pentru a slăbi rapid – se face un tratament pe cât de puțin complicat, pe atât de eficient: zilnic, vreme de o săptămână, consumați un preparat obținut din jumătate de litru de borș proaspăt, doi litri de apă de izvor, zeama de la o lămâie și trei linguri de miere. Toate componentele se pun într-un vas și se amestecă bine, până la totala omogenizare, după care se trage în sticle care însă nu se vor păstra la rece, ci la temperatura camerei. Se consumă cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veți putea constata în scurt timp.
Moarea de varză

Este zeama rezultată după scurgerea verzei murate, un extract 100% natural, îmbogățit cu fermenți și enzime prezente în murături. Moarea de varză a fost destul de puțin studiată de către știință, deși cu siguranță va veni vremea când și ea va declanșa o mică revoluție în lumea medicamentelor naturale. Până atunci, vă prezentăm câteva găselnițe ale medicinei populare românești, referitoare la utilizarea de sărbători a acestui remediu nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sănătos:
* Apetitul excesiv – se poate regla și cu ajutorul moarei de varză. Se beau înainte de fiecare masă câte 2 pahare de moare (nu mai puțin, deoarece în doze mici și medii, moarea de varză este, din contră, un stimulent al apetitului).
* Constipația – 3-4 pahare de moare de varză stimulează digestia, deblochează eliminarea și ajută la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este și motivul pentru care, în multe sate românești, în timpul meselor tradiționale de Crăciun și de Anul Nou se servește moare de varză din belșug înainte de felurile de mâncare mai grele, precum și la sfârșitul ospețelor. De asemenea, prin stimularea tranzitului intestinal, este un foarte bun remediu pentru a slăbi în mod natural.
* Ficatul mărit – este o problemă care apare frecvent, mai ales la bolnavii hepatici cronici, în urma meselor îmbelșugate de sărbători. În medicina populară românească, această problemă se tratează cu jumătate de litru de moare de varză, băută dimineața pe stomacul gol, și cu un litru de ceai de Sunătoare băut pe parcursul zilei.
* Sensibilitatea la frig – prin conținutul său de vitamine și enzime, precum și datorită faptului că mărește tensiunea arterială, moarea de varză stimulează circulația sângelui și, implicit, favorizează încălzirea corpului, inclusiv a extremităților (mâini, picioare). Se consumă zilnic 1-2 pahare de moare de varză.