Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GUTUILE

– Fructe delicioase, cu un parfum dulce-amărui, au fost apreciate încă din Antichitate, ca simboluri ale noro­cului și fertilității, precum și pentru proprietățile lor vindecătoare. Comete de aur poposite pe ta­ra­bele din piețe, vă îndeamnă singure să le cum­părați. Im­presionează prin conținutul lor de vitamine și mi­ne­rale –

Ulei de gutui

Foto: Shutterstock

Pentru piele iritată, uscată, psoriazis

Ingrediente: gutui proaspete, ulei de Floarea-soarelui.

Preparare:

* Curățați gutuile și puneți cojile într-un recipient.

* Turnați uleiul peste ele, cât să fie bine acoperite. Închideți vasul ermetic, apoi puneți recipientul într-un loc cald și uscat, agitându-l zilnic.

* Lăsați să se macereze timp de 4-6 săptămâni, apoi strecurați uleiul. Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, uleiul de gutui își păstrează calitățile pentru cel puțin 6 luni.

Folosire. Extern: aplicați uleiul pe piele zilnic, după ce vă spălați. Hidratează, hrănește și îngrijește pielea: Intern: are efecte antiinflamatoare și expectorante, în caz de tuse. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi. În plus, întărește sistemul imunitar. Uleiul de gutuie poate fi folosit și în bucătărie pentru a rafina diferite preparate.

Lichior de gutui

Inflamații gastro-intestinale, proble­me digestive

Ingrediente: 500 g gutui, 200 g zahăr, 750 ml palincă sau vodcă, coajă de portocală, coajă de lămâie verde.

Preparare: Spălați gutuile și tăiați-le în sferturi. Înde­părtați puful, semințele și partea lemnoasă.

* Puneți-le într-un borcan ermetic împreună cu zahărul și turnați alcoolul deasupra. Agitați bine totul și adăugați cojile de citrice.

* Închideți    borcanul și lăsați-l la macerat, într-un loc cald și lu­minos (pe pervazul ferestrei) timp de 4 săptămâni, agitând zilnic.

* Când timpul expiră, strecurați lichidul printr-o sită și lăsați-l să se odihnească încă patru săptămâni, la întuneric. (Se poate strecura și printr-un tifon.) Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, lichiorul este bun de consumat pentru cel puțin un an.

Folosire: Adulții pot consuma o lingură de lichior, de trei ori pe zi, la mese. Lichiorul de gutui calmează mucoasa gastrică, inhibă inflamațiile intestinale și reglează digestia.

Miere cu coji de gutui

Tuse, răgușeală

Ingrediente: 1-2 gutui, miere lichidă.

Preparare: Spălați gutuile, radeți-le coaja și adăugați-o în miere. Lăsați să macereze câteva zile.

* Bucățile de coajă pot rămâne în miere. Păstrată într-un loc întunecat și răcoros, mierea cu coji de gutui își păs­trea­ză calitățile pentru cel puțin 1 an.

Utilizare: Se ia câte o linguriță de miere de mai multe ori pe zi, după ne­cesitate. Calmează tusea, ușurează res­pirația, grăbește vindecarea și întărește sistemul imunitar. În plus, are un gust mi­nunat!

Suc de gutui

Gută, prevenirea bolilor reumatice

Ingrediente: gutui, opțional con­dimente (lămâie, scor­țișoară, va­nilie, Melisă, Trandafir, Mentă, La­vandă, Ghimbir, Cardamom, Cui­șoare).

Preparare: Curățați gutuile de puf, apoi tăiați-le în sferturi.

* Îndepărtați semințele și partea lemnoasă.

* Puneți sferturile de gutui într-o oală și adăugați apă, cât să fie bine acoperite. Fierbeți-le până când gutuile devin moi (45-60 de minute). Lăsați oala să stea cel puțin 12 ore.

* Strecurați totul printr-un tifon și colectați lichidul într-un re­cipient. Pentru a-l conserva, fier­beți sucul încă o dată, adăugați condimente după gust și turnați-l fierbinte în sticle curate. Păstrat într-un loc întunecat și răcoros, este bun de consumat cel puțin 6 luni.

Folosire: Luați 1 lingură de suc, de trei ori pe zi. Ajută la eli­minarea toxinelor și are efect anti­inflamator. Întărește organis­mul și stimulează forțele de vin­decare.

Pâine de gutui

Întărirea generală a organismului, convalescență

Ingrediente: 1 kg gutui, 1 kg zahăr tos, apro­ximativ 40 g mig­da­le tocate grosier, 20-50 g pul­bere de ghim­bir, puțin ulei, migdale măci­na­te (după gust).

Preparare: Spă­lați gutuile și tăiați-le în sferturi. Înde­părtați puful, se­min­țele și par­tea lem­noa­să. Puneți bu­cățile împreună cu zahărul într-o oală și fier­beți-le aproxi­mativ o oră, a­mes­tecând din când în când.

* Spre sfârșitul timpului de fierbere, adăugați migdalele tocate și ghimbirul. Separat, pregătiți o tavă de copt, așternută cu hârtie de copt și ungeți-o bine cu ulei. Întindeți masa de gutui răcită    pe tavă, într-un strat de aproximativ 1 cm grosime și lăsați-o să se usuce timp de 3-4 săptămâni, într-un loc cald.

* Tăiați „pâinea de gutui” în cuburi, treceți-le prin migdalele măcinate și păstrați-le în vase în­chise ermetic. Păstrată într-un loc întunecat și răco­ros, pâinea de gutui este bună de consumat vreme de cel puțin un an.

Folosire: Pentru întărirea generală a organis­mului, consumați câteva bucăți de pâine de gutui pe zi. Este o gustare sănătoasă între mese.

Ceai de semințe de gutui

Tuse, inflamații ale gâtului

Ingrediente: Semințe de gutui.

Pre­pa­ra­re: Scoateți se­mințele din gutui. Turnați 250 ml de apă călduță peste 1 linguriță de se­mințe și lăsați-le la infuzat timp de 1 oră.

* Dacă li­chi­dul devine vâs­cos, strecurați semințele. Pentru a pre­pa­ra o cantitate mai mare, pu­teți usca se­mințele câteva zile pe calo­ri­fer.

Folo­sire: La nevoie, con­sumați o ceaș­că de ceai, de trei ori pe zi, încălzit ușor. Prin înmuierea se­min­țelor, se eliberează un mucilagiu (o substanță gelatinoasă) care calmează mucoasa iritată a gâtu­lui în caz de răceală și reduce iritația provocată de tuse.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian