Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de limpezit sărbătorile – BORȘUL și ZEAMA DE VARZĂ

Borșul

Foto: 123RF – 2

În mod tradițional, în medicina populară românească, borșul era folosit ca reme­diu de „prim ajutor” pentru o sumedenie de „ne­plă­ceri” care apă­reau la vreme de sărbă­toare. Neplăceri la fel de actuale și în vre­murile de azi, pe care le puteți com­ba­te după următorul pro­gram:

* Beția – borșul are pro­prietatea de a trezi din beție. O doză-șoc de doi litri de borș, băută pe parcursul a una-două ore, redă acui­tatea simțurilor, ajută la redobândirea echili­brului, duce la recăpătarea în bună măsură a capaci­tății de a judeca.

* Mahmureala – este eli­minată consumând dimi­neața un litru de borș și apoi, pe parcursul zilei, bând borș în loc de apă. Pen­tru o mai mare eficiență a trata­men­tului, se va mân­ca pe par­cursul zilei res­pective ceva mai des, însă în porții mici, iar înainte de fie­care masă, se va con­suma obli­ga­toriu borș.

Foto: Shutterstock

* Migrena – apare adesea în timpul săr­bătorilor, din cauza excesului de hrană și/sau de băutură, din cauza statului prelungit în casă, ori din cauza reac­tivării unor pro­bleme biliare etc. Practic, s-a constatat că durerile de cap însoțite de greață sau vertij cedează dacă bem pe parcursul unei zile un litru de borș. Asociați acestei terapii și câteva fricționări ușoare cu oțet de mere pe tâmple și ieșiți neapărat câte două ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

* Glicemia crescută – este un feno­men care apare frecvent de sărbători, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicațiile specifice diabe­tului, poate fi combătută cu două remedii tradițio­nale: borș și ceapă crudă. Dacă aveți probleme cu glicemia, consumați mari cantități din cele două ali­mente pe timpul sărbătorilor.

* Durerile de ficat și de bilă – se bea pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, câte o cană de borș. În medicina populară românească, pen­tru o mai mare eficiență, se punea în cana de borș și puțin praf de Pelin.

* Pentru a slăbi rapid – se face un tratament pe cât de puțin complicat, pe atât de efi­cient: zilnic, vreme de o săptămână, con­sumați un preparat obținut din ju­mă­tate de litru de borș proaspăt, doi litri de apă de izvor, zeama de la o lămâie și trei linguri de miere. Toate componentele se pun într-un vas și se amestecă bine, până la totala omogenizare, după care se trage în sticle care însă nu se vor păstra la rece, ci la tem­peratura camerei. Se consumă cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veți putea constata în scurt timp.

Moarea de varză

Este zeama rezultată după scurgerea ver­zei mu­rate, un extract 100% natural, îmbo­gă­țit cu fermenți și enzime prezente în murături. Moarea de varză a fost destul de pu­țin stu­diată de către știință, deși cu siguranță va veni vremea când și ea va declanșa o mică revo­luție în lumea medica­men­telor naturale. Până atunci, vă prezentăm câteva gă­sel­nițe ale medicinei populare româ­nești, referitoare la utilizarea de sărbători a acestui remediu nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sănătos:

* Apetitul excesiv – se poate regla și cu ajutorul moarei de varză. Se beau înainte de fiecare masă câte 2 pahare de moare (nu mai puțin, deoarece în doze mici și medii, moarea de varză este, din contră, un stimulent al apetitului).

* Constipația – 3-4 pahare de moare de varză sti­mulează digestia, deblochează elimi­narea și ajută la dezin­toxicarea traiec­tului digestiv. Acesta este și mo­ti­vul pentru care, în multe sate românești, în tim­pul meselor tra­diționale de Crăciun și de Anul Nou se ser­vește moare de varză din belșug înainte de felurile de mâncare mai grele, precum și la sfârșitul ospețelor. De ase­menea, prin stimu­la­rea tran­zi­tului intes­ti­nal, este un foarte bun re­mediu pentru a slăbi în mod natu­ral.

* Ficatul mărit – este o problemă care apare frec­vent, mai ales la bol­navii hepatici cro­nici, în urma me­se­lor îm­belșugate de sărbă­tori. În me­dicina popu­lară româ­neas­că, această pro­blemă se tra­tea­ză cu jumă­tate de litru de moa­re de var­ză, bă­ută di­mi­neața pe sto­macul gol, și cu un litru de ceai de Sună­toare bă­ut pe par­cur­sul zilei.

* Sensibilitatea la frig – prin con­­ținutul său de vita­mine și en­zi­­me, precum și datorită faptului că mă­rește tensiunea arte­rială, moarea de varză stimulează cir­culația sângelui și, implicit, fa­vo­rizează încălzirea corpului, in­clu­siv a extremităților (mâini, pi­cioare). Se consumă zilnic 1-2 pa­hare de moare de varză.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian