Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tenul la vreme de iarnă

– Paza bună trece primejdia rea –

Foto: Shutterstock

Când mercurul din termometre coboară vertiginos şi vântul rece îți arde obrajii, e semn că doamna iarnă își anunță sosirea și tre­buie să ne punem frumusețea la adă­post. Nu mai vreți buze crăpate, nas roșu și ten iritat, neplăcerile cu care vă luptați an de an, tocmai în pragul Crăciunu­lui? Soluția este doar una: luați măsuri, îna­inte ca răul să se producă. Aplicați fără întâr­ziere proverbul „Paza bună trece pri­mejdia rea”.

Iată câteva sfaturi de îngrijire, cu efect garantat.

Obrazul

* Evitaţi spălarea feţei cu apă fier­binte şi săpun. Dimineaţa şi seara, te­nul se curăţă cu lapte demachiant, apoi se şterge cu o loţiune tonică,    fără al­cool. De exemplu, infuzie de ceai ver­de sau Cimbru, în care aţi adăugat câte­va picături de lămâie, în cazul tenului gras sau mixt, iar în cazul tenului us­cat – infuzie Gălbenele sau Sunătoare.

* Aplicaţi o cremă nutritivă de zi, adaptată tipului de ten. Iarna cremele trebuie să fie mai grase ca vara.

* Folosiți creme de noapte. În tim­pul nopţii, pielea se regenerează, iar dacă este ajutată, dimineaţa vă treziţi cu un ten de prinţesă. Căutaţi creme cu acid hialuronic, retinol, extracte de plan­te, colagen. În pragul sărbătorilor, oferta e generoasă.

Buzele şi ochii

* Crema de faţă se aplică şi pe bu­ze, în strat subţire. Un tratament efici­ent pentru    a preveni şi trata uscă­ciu­nea lor este ungerea cu ulei de măs­line, de migdale sau cu miere, care se masează uşor, cu mişcări circulare, până ce este total absorbit. Nu ieşiţi din casă fără a da buzele cu cremă grasă sau un gloss protector.

* Pielea din jurul ochilor trebuie unsă, în fiecare seară, cu cremă spe­cială. În lipsa acesteia, puteţi folosi, cu efecte excepţionale de atenuare a ri­­du­rilor, unt proaspăt. Aplicaţi-l sea­­ra, în strat subţire, de jur împrejurul ochilor, cu masaj delicat, iar excesul îl ştergeţi cu un şerveţel de hârtie, prin tampo­nare.

Reţete contra intemperiilor

Comprese cu nalbă

Ingrediente: 3 linguri de rădăcină de Nalbă, o lingură de miere, o cană de apă.

Se fierb rădăcinile de Nalbă timp de 15-20 de minute. Decoctul obţinut se strecoară când e călduţ, apoi se    ada­­ugă o lingură de miere. Se aplică    pe faţă, comprese înmuiate în decoct, care se menţin 20 de minute. Cal­mea­ză şi con­feră pielii elasticitate. Sunt foarte potri­vite pentru    tenul sensibil    sau us­cat.

Comprese cu Roiniţă și Lavandă

Ingrediente: 2 linguri de Roiniţă, 2 lin­guri de Lavandă, o cană de apă.

Se pune apa pe foc şi când cloco­teşte se adaugă Roiniţa şi Lavanda. Se    lasă să dea în 2-3 clocote, se trage va­sul deoparte, se acoperă cu capac, iar du­pă 15 minute se strecoară. Aplicaţi com­prese înmuiate în decoct, timp de 20-25 de minute. Prin efectul de­con­gestionant, calmant, de stimulare a cir­culaţiei, ajută tenul uscat, sensibil sau iritat să facă faţă frigului.

Mască cu avocado, miere, gălbenuş și ulei

Ingrediente: jumătate de avocado bine copt, câteva picături de ulei de măsline (pentru ten uscat sau normal) sau ulei de struguri sau jo­joba (pentru ten gras sau mixt), o lin­gură de miere, o jumătate de gălbenuş de ou.

După ce l-aţi curăţat de coajă, pa­saţi avocado cu furculiţa, apoi adău­gaţi şi celelalte ingrediente şi ames­tecaţi până se transformă într-o pastă. Apli­­caţi-o pe faţă şi lăsaţi-o să acţio­neze 20-25 de minute, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă.

Este o mască cu calităţi nutritive de excepţie, care întârzie apariţia riduri­lor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian