Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DIABETUL – nu vă luați după prejudecăți

– În privința tulburării metabolice, circulă multe con­cep­ții greșite. Unele dintre ele au fost infirmate de mult. Iată ce ar trebui să știe cei afectați –

Boala are simptome tipice…

Foto: Shutterstock

E drept că senzația crescută de sete și foame, oboseala, precum și nevoia puternică de a urina, sunt indicii tipice pentru diabet. Dar în cazul multor diabetici, aceste simptome nu apar deloc. În plus, există alte semne ale diabetului, precum pierderea inexplicabilă în greutate, pielea extrem de uscată, mâncărimea sau o susceptibilitate cres­cută la infecții, care sunt adesea trecute cu vederea. Medicii ne sfătuiesc să ne verificăm per­manent valorile glicemiei, chiar dacă nu avem nici cea mai mică bănuială că am putea suferi de diabet.

Boala este incurabilă…

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit și nici nu poate fi vindecat. Terapia con­ven­țională se bazează pe trei componente: verificarea nivelului de zahăr din sânge, in­jectarea insulinei și calcularea car­bohi­draților din dietă. Potrivit studiilor, diabetul de tip 2 este în schimb vindecabil. Cel mai important pilon al tratamentului este terapia medicală nutri­țională.

Toți diabeticii trebuie să se injecteze cu insulină…

Nu este adevărat că fiecare pacient trebuie să-și injecteze acest hormon. După ce au fost diagnosticați, mulți dintre cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 reușesc să-și mențină ani de zile glicemia la un nivel stabil făcând multe exerciții fizice și urmând o dietă sănătoasă. Doar atunci când acest lucru nu mai este suficient, medicul prescrie me­di­camente pen­tru scăderea zahărului din sânge și, ulterior, terapia cu insu­lină.

Zahărul și alcoolul sunt tabu…

Nici unul, nici altul nu le este complet interzis diabeticilor. Cu toate acestea, în ceea ce privește alcoolul, acesta este o neurotoxină pe care chiar și persoanele care nu au diabet ar trebui să o evite. Un alt aspect: în cazul în care consumăm un pic de zahăr și sare, trebuie să mâncăm neapărat și grăsimi vegetale (nuci) și proteine vegetale (soia), precum și multe produse din cereale integrale și leguminoase.

Cele mai bune produse pentru diabetici sunt cele dietetice…

Nu există niciun motiv pentru care diabeticii ar trebui să consume un anumit tip de alimente. Me­dicii sunt chiar împotriva produselor dietetice. Motivul ține de faptul că multe dintre aceste ali­mente speciale conțin cantități prea mari de gră­simi și înlo­cuitori de zahăr, care declan­șează fluctuații gli­cemice și favorizează obe­zi­tatea. Iar conform ultimelor studii, acesta este unul dintre prin­cipalii factori de risc pentru diabet. În plus, acest tip de mâncare este de obicei mai scump. Ideal e ca pacienții să-și gătească sin­guri, folosind cât mai multe legume proaspete, dacă este posibil, din regiunea în care trăiesc.

Întotdeauna există obstacole

Vești bune: dacă se organizează așa cum tre­buie, diabeticii pot duce acum o viață complet nor­mală, cu puține restricții. Și pacienții cu diabet de tip 2, care fac suficiente exerciții fizice și mănâncă sănătos, se pot bucura, din când în când, de câte un festin. Cu o condiție: cei care iau medicamente tre­buie să le aibă mereu cu ei în timpul excur­siilor, când sunt invitați la masă, și să-și verifice gli­cemia cu sfințenie. Viața diabeticilor a fost ușurată într-o mare măsură și de mijloacele moderne de măsurare a glicemiei.

SINGURI ACASĂ

– Cum ne putem descurca în cazuri de urgență –

– Medicii specializați în medicină de urgență au câteva sfaturi, care ne pot ajuta să ne descurcăm dacă ni se întâmplă ceva când suntem singuri acasă –

Am alunecat în cadă

Dacă în urma alunecării ne-am ales, de pildă, cu o contuzie, ne poate fi greu să mai ieșim din cadă. În acest caz vă pot ajuta pro­soapele de baie (este    bine să le aveți la înde­mână), pe care le puteți întinde pe fundul căzii. Ele oferă susținere pi­cioa­relor când ieșiți din cadă. Apoi sunați la me­dicul dvs. sau la Urgențe, chiar dacă sunteți siliți să mergeți în patru labe, pentru a ajunge la telefon. Important e de asemenea să nu răciți.

M-am înecat violent

Înecarea cu apă sau cu mân­care, când glota se blochea­ză și riscăm să ne sufocăm, este o experiență – nu doar foarte neplăcută, ci și foarte    periculoasă. Important în a­ceas­tă situație este să încercați să rămâneți calmi, să vă aplecați și să tușiți cât mai puternic. În gene­ral, corpul stră­in din gât poate fi astfel înde­părtat. Res­pirați apoi liniștiți.

Mă confrunt cu o durere lombară acută

Prima măsură pe care o puteți lua este să vă puneți pe spate un încălzitor electric sau o sticlă cu apă fierbinte, timp de circa 30 de minute. Asta vă ajută la detensionarea muș­chilor. Adoptați apoi așa-numita poziție în trepte. Întindeți-vă pe spate pe podea și ridi­cați-vă picioarele în unghi drept, pe un sca­un sau pe o canapea. Mențineți poziția până când vă simțiți mai bine. În cazurile acute de dor­salgie joasă s-au dovedit eficiente și ge­lurile speciale cu ingrediente antiinfla­ma­toare. Să le aveți permanent în casă.

Am dureri severe în piept

În primul rând, păstrați-vă calmul, așe­zați-vă, slăbiți strânsoarea hainelor și des­chideți ferestrele pentru a îmbunătăți aportul de oxigen. Asemenea simptome sunt de obi­cei cauzate de contracturi musculare. Dacă vă confruntați cu o senzație de pre­siu­ne în piept, cu durere, cu scă­derea tensiunii arteriale, cu creșterea pul­sului, cu dificultăți de respirație și aveți pielea palidă, transpirați și vă e greață, e important să știți că acestea sunt simptome tipice ale unui atac de cord. În acest caz, sunați imediat la urgențe (112).

Am un atac de panică

Dacă este pentru prima dată când vă aflați într-o asemenea situație, s-ar putea să vă fie greu să interpretați unele simptome, precum respirația îngreunată sau pulsul rapid. În multe cazuri, ne poate ajuta să luăm distanță față de situația în care ne aflăm, plecând, de pildă, din cameră. Uneori este suficient să închidem ochii și să respirăm conștient, sau să ne concentrăm pe altceva. Remediile hemeopate sau pe bază de plante ne pot de asemenea ajuta rapid.

ALIAȚII OBOSELII

– Vă treziți sleiți de puteri, deși dormiți su­­­ficient? În acest caz, informațiile de mai jos v-ar putea ajuta să iden­tificați și să eli­minați posi­bi­lele sur­­se ale epuizării –

Creșterea în greutate

Studiind cauzele epuizării, o echipă internațională de oa­meni de știință a ajuns la următoarea concluzie: chiar și o creștere în greutate cu doar două kilograme ne sporește gradul de oboseală. Asta, întrucât inima este supusă unei presiuni mai mari, făcându-ne să ne simțim mai repede epuizați. Dacă doriți să slăbiți, e indicat să vă asigurați că beneficiați de un aport suficient de vitamine și minerale în timpul dietei – pentru că o carență poate la rândul ei reduce nivelul de energie.

O cantitate insuficientă de oxigen

Aerul proaspăt conține oxigen în proporție de aproximativ 21% și doar 0,04% dioxid de carbon (CO2). Dar dacă stăm cu mai multe persoane în aceeași încăpere, nivelul de CO2 crește rapid. Asta duce la acidificarea sângelui. Astfel, ajungem să ne scadă tensiunea arterială, iar hemoglobina, pigmentul care determină culoarea roșie a sângelui, poate transporta mai puțin oxigen. Iar asta ne induce o stare de oboseală. Evitați, așadar, spațiile aglomerate și aerisiți periodic încăperile.

Postura incorectă

Oamenii de știință americani au studiat efectele pe care le poate avea o postură incorectă. Ei au ajuns la concluzia că persoanele care umblă mereu cu umerii aduși în față ajung să se confrunte cu oboseala. „O ținută corectă conduce în schimb la creșterea nivelului de energie”, a declarat cercetătorul care a condus acest studiu.

Dezordinea

Pentru a face față fluxului zilnic de informații, creierul nostru trebuie să decidă în permanență care impresii sunt importante și care nu. Iar asta este epuizant. Pentru ca organul nostru de gândire să se poată regenera cât stăm acasă, ar trebui ca fiecare lucru să stea frumos la locul lui. Asta ne ține în formă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian