Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… “Este important că europenii au început să conștientizeze dimensiunile reale ale pericolului rusesc”

– Cotidianul german “Bild” a publicat zilele tre­cute un document secret în care armata ger­ma­nă ia în calcul un scenariu care prevede desfă­şu­ra­rea a “sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război cu Rusia, în vara anului 2025”. Conform documentului, Rusia ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza “sprijinului ezitant occidental”, ar da rezultate în Iunie. Cât de rea­list e acest scenariu? Este Occidentul pregătit pentru un conflict direct cu Rusia?

– Nu facem predicții pentru viitor, dar scenariul prezentat în documentul publicat de “Bild” este confirmat de un recent discurs al ministrului britanic al apărării, Grant Shapps, care a vorbit deschis des­pre riscul crescut de război la nivel mondial, având în vedere că Occidentul se confruntă cu o serie de conflicte noi, generate și întreținute de “puteri ira­țio­nale”. Nu ne-am mai afla în perioada “postbe­li­că”, ci într-o perioadă “antebelică”, în care ordinea internațională bazată pe reguli este pe cale să se des­trame. Totodată, premierul britanic, Rishi Sunak, s-a dus la Kiev și a promis sporirea ajutorului militar și financiar. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că se va duce la Kiev luna viitoare și va trimite un număr sporit de rachete Ucrainei, iar noul premier francez, Gabriel Attal, a anunțat că va accelera planurile pentru realizarea unei forțe defensive europene comune. În concluzie, occidentalii se pregătesc de război sau, cel puțin încearcă să ajute Ucraina, astfel încât Rusia să nu ajungă la granițele NATO. Marea necunoscută de care depinde succesul apărării Occidentului este poziția SUA, unde perspectiva unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de la sfâr­șitul anului, îl va încuraja pe Putin să fie mai agresiv decât este deja, având în vedere că Trump a promis că va opri ajutoarele pentru Ucraina, iar Republi­ca­nii din Congres au blocat deja un nou pachet de aju­toa­re pentru Kiev. Mai mult, Trump detestă Europa și a declarat deja că nu o va ajuta în cazul unui conflict. Or, NATO fără SUA este prea puțin eficientă din punct de vedere militar, iar europenii abia acum s-au trezit că nu sunt pregătiți și anunță că vor accelera efortu­ri­le de dezvoltare a unei forțe defensive europene puternice. În concluzie, riscurile sunt reale și pre­găti­rea Occidentului pentru conflict relativă. Este im­portant, totuși, că europenii au început să conști­en­tizeze dimensiunile reale ale pericolului rusesc.

– Săptămâna aceasta a început la Davos, reuniunea Forumului Economic Mondial (WEF), “în contextul geopolitic şi economic cel mai com­pli­cat după mai multe decenii”. Vor participa, pe lângă elita economică a lumii, peste 60 de șefi de stat și de guvern. Care sunt principalele probleme de pe agenda discuțiilor de la Davos și în ce mă­su­ră întâlniri de acest gen pot rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă omenirea la începutul anului 2024?

– Forumul Mondial de la Davos nu este o orga­ni­zație oficială, în care se negociază chestiuni internaționale sau se iau decizii, ci un for informal pentru discuții și schimburi de opinii și experiență, în chestiuni internaționale majore. Este util un asemenea for, care nu rezolvă nimic, pentru că nici nu are mandat să o facă? Probabil că da, în măsura în care reunirea unor experți de top, de jucători economici și politici de prim rang este utilă pentru o mai bună înțelegere a fenomenelor și, mai ales, a riscurilor cu care se confruntă civilizația occiden­tală. În tot cazul, pe agenda de anul acesta a Foru­mului de la Davos s-a aflat o analiză a riscurilor la adresa ordinii mondiale actuale, iar concluzia a fost că ne confruntăm cu evoluții geopolitice periculoa­se, de tipul conflictelor din Ucraina și, respectiv, Gaza, cu consecințele lor pentru întreaga omenire. Președinta CE, Ursula von der Leyen, a avertizat că lumea a intrat “într-o epocă a conflictelor și con­fruntărilor, a fragmentării și a fricii”, ceea ce în­seam­nă că, deși deocamdată situația economică mondială este bună și inflația pare să fi fost învinsă, viitorul economiei globale este incert. Faptul că în 2024, în 8 din cele 10 state cu cea mai mare popu­lație din lume vor avea loc alegeri riscă să desta­bili­zeze atât ordinea economică, cât și pe cea politică. Iar contextul electoral accentuează alt factor de risc major, și anume, dezinformarea și manipularea care se intensifică pretutindeni înainte de alegeri și în care inteligența artificială va juca un rol covârșitor. De altfel, la Davos, unde au fost prezenți condu­că­torii marilor companii de IA, se apreciază că IA va duce la reconfigurarea ordinii mondiale în moduri pe care nici măcar nu le putem anticipa. Meritul Forumului este, deci, de a formula problemele cu care ne confruntăm, iar acesta este primul pas în di­recția găsirii unor soluții de către decidenții politici. Să sperăm că ele vor fi eficiente.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian