– Lecție muzicală oferită de muzicienii de peste Prut –

Talentați peste măsură și bine școliți, basarabenii dau lecții pe piața muzicală din România. Este și cazul Lupilor lui Alex Calancea, o trupă ce îmbină cu mare succes muzica veche românească cu rockul și care anul acesta au început un turneu de lansare a noului lor album, “Lelea”. Primele concerte le-au dat peste hotare, în Canada și SUA, un turneu ce se va încheia în weekend-ul acesta, cu două spectacole, unul, vineri, în Sacramento, iar cel de-al doilea, sâmbătă, la Chicago. Urmează întoarcerea în România, unde vor avea un turneu în 11 orașe. Mare bucurie în așteptarea lor! Muzica lor “bântuitoare” este însoțită de spectacole halucinante. Concertele lor sunt ca niște povești, adevărate scenarii în care protagoniștii sunt îmbrăcați în cămăși țărănești și piei de lup. Nu este de mirare, având în vedere că mai toți membrii formației sunt absolvenți de teatru.
Întemeietorul formației este Alexandrin Calancea, cunoscut sub numele de scenă Alex, este producător, compozitor, orchestrator și chitarist talentat, are 47 de ani, născut pe 4 Ianuarie 1977, în Movileni, Moldova. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, iar imediat după aceea, a fost angajat ca lector de chitară bas. O vreme a lucrat cu Dan Bălan (fondatorul faimosului trio O-Zone), al cărui basist a fost, și a abordat alături de acesta genul pop-rock. Alex a avut colaborări cu producători din Los Angeles, dar nu a fost prins de mirajul Americii. Și-a creat propria formație, “Alex Calancea Band”, în 2008, acasă, în Basarabia. A organizat o serie de concerte – “Amintire de iubire”, “Alex Calancea și prietenii”, dedicate unor mari artiști de peste Prut, și a produs și filmul documentar “Bucurie de Noroc, la Orizont de Plai”, o istorie a muzicii basarabene din anii 1940-1998.
Inspirat de folclorul autentic moldovenesc, artistul se hotărăște să facă o schimbare în stilul lui muzical și se implică în colaborări de succes, cu Orchestra Lăutarii și Orchestra Fraților Advahov din Republica Moldova, dar și cu orchestre simfonice din România.
În 2016, Alex Calancea a lansat primul lui disc – “Basul Capricios”. Albumul este inspirat de locurile copilăriei artistului și cuprinde melodii cu influențe funk, folk, clasic și jazz, vedeta fiind chitara bas, la care cântă chiar el. În paralel, a creat și proiectul pop-rock “RUPT”, și a devenit producătorul mai multor artiști basarabeni.
La finalul lui 2017, a luat naștere cel mai nou proiect al lui – “Alex Calancea și Lupii”, un proiect ce aduce-n prim-plan baladele haiducești pe ritmuri contemporane, fuzionate cu muzică populară.
Primul album a fost lansat în 2017 și se numește “Inimă Sălbatică”. Acesta include compoziții ale lui Alex Calancea, melodii trap, folk și rock. Apoi a urmat pandemia și toate proiectele lor au înghețat, dar imediat ce s-au ridicat interdicțiile, Lupii lui Calancea au pornit din nou la drum, și în anul 2021, au început o colaborare fabuloasă cu Surorile Oșoianu. Au înregistrat împreună 12 cântece și a rezultat un nou album “LUPII lui Calancea & Surorile Oșoianu”. Anul trecut, “aliații din Basarabia” au horit prin toată țara, cu mare succes.
Azi, formația LUPII lui Calancea e compusă din: Alex Calancea – bas; Serghei Ivanov – instrumente cu clape; Dumitru Neculiseanu – trompetă, caval, fluier; Kristian Ursachi – voce; Toderașcu Vitalie – voce; Andy Oncea – chitară și Stas Poraico – tobe.
O altă reușită a fost și spectacolul caritabil “Povestea de iarnă a Lupilor”, un adevărat basm scenic, în care trupei lui Calancea i s-au alăturat Guz și Baletul Național JOC. Concertul a avut loc pe 20 Decembrie 2023, la Sala Palatului din București, și pe 22, 23 și 24 Decembrie, la Palatul Național din Chișinău, cu săli arhipline. O poveste pe care au dus-o acum și peste Ocean, cu mini-turneul american de luna aceasta. Înregistrarea spectacolului poate fi urmărită integral pe pagina de YouTube a “Lupilor”. A fost postată pe 1 Ianuarie 2024 și a strâns deja peste 74 mii de vizualizări.
La finalul anului 2023, artiștii moldoveni au lansat și prima lor piesă, intitulată “Lelea”, de pe albumul omonim, într-o fuziune de ritmuri incendiare, o nouă colaborare cu Baletul Național “JOC”. Videoclipul lansat pe YouTube are deja peste 200 de mii de vizualizări.
Și noaptea dintre ani și-au petrecut-o Lupii lui Calancea pe scenă, în Piaţa Mare din Sibiu, alături de Surorile Oșoianu.
“Lelea”, noul album al Lupilor, readuce în actualitate tradițiile din vremurile în care lumea se-ncingea în hore, iar chiuiturile și strigăturile de joc se auzeau până la hotarele lumii. La horele satului, dansurile erau însoțite de muzică instrumentală, pocnete din degete, bătăi din palme, pași bătuți și chiuituri. Iar când se așezau să-și tragă sufletul după atâtea hore, bunii și străbunii treceau pe un repertoriu de ascultat, cu povești de dragoste și viață.
Turneul LUPII lui Alex Calancea începe cu spectacolul din 19 Februarie, la Galați, după care “Lelea” va ajunge și la publicul din alte 10 orașe, astfel: Bacău (20.02), Constanța (21.02), Ploiești (22.02), Brașov (23.02), Iași (26.02), Suceava (27.02), Cluj (28.02), Timișoara (29.02), Chișinău (17.05), București (23.05).
Biletele s-au pus în vânzare online pe IaBilet.ro, și entertix.ro, dar și la casele sălilor de spectacol.