• Mulți oameni care s-au confruntat cu coronavirusul trec în prezent printr-o experiență stranie: deși au depășit deja de o bună bucată de vreme faza acută a infecției virale, ei continuă să se simtă profund epuizați, chiar și în urma celor mai mici eforturi fizice și mentale. Motivele nu au fost încă pe deplin cercetate din punct de vedere medical. Terapia holistică, naturistă, ajută însă organismul să iasă din această stare, înlăturând obstacolele care stau în calea vindecării •
40% dintre persoanele care au avut Covid se confruntă cu probleme de sănătate pe termen lung
Infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă mult mai mult decât o simplă răceală sau gripă. Este o boală multisistem complexă, pe care pentru a o depăși, organismul are nevoie de multă forță și timp. Mulți pacienți consideră că acest proces durează uneori foarte mult timp. Deși aparent s-au vindecat de infecția acută, ei, pur și simplu, nu pot sta pe picioare vreme de săptămâni sau chiar luni la rând. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de simptome diferite ale acestei afecțiuni, grupate sub numele de Long Covid, Post Covid sau Post Vac (post vaccin). Ele pot varia de la dureri de cap și în corp, epuizare și probleme legate de somn, până la pierderea gustului, erupții cutanate și căderea părului ori anxietate și simptome psihologice. Conform studiilor, cel puțin 10% dintre toți oamenii infectați ajung să sufere de Long Covid, iar un studiu recent demonstrează că 40% dintre toți pacienții care s-au recuperat în urma bolii se confruntă cu probleme de sănătate pe termen lung, indiferent dacă au fost grav bolnavi, dacă au avut simptome ușoare de Covid sau au fost asimptomatici. Pacienții se plâng cel mai adesea de oboseală cronică. Ei se află într-o stare constantă de epuizare, pe care nu reușesc să o curme prin somn, odihnă sau relaxare. În cazurile în care apar și probleme de concentrare și pierderi de memorie, așa-numita ceață cerebrală, precum și probleme de somn, dureri de corp sau de cap, se vorbește despre sindromul cronic de oboseală postvirală. El afectează în special persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Femeile suferă de acest sindrom mai des decât bărbații. Oamenii de știință caută în prezent să afle de ce se prezintă situația în acest fel și ce determină producerea acestor schimbări pe termen lung, în corpul celor care s-au confruntat cu Covid-19. Există multe dovezi care sugerează că boala este declanșată de sistemul imunitar, fie pentru că acesta rămâne activ după ce infecția a fost depășită, și nu se reglează singur, fie pentru că declanșează în creier procese inflamatorii cronice, care cauzează respectivele simptome. Acesta este motivul pentru care naturopatia holistică funcționează concomitent pe mai multe planuri: ea sprijină organismul să scape de reziduurile virusului și dă sistemului imunitar impulsuri menite să-l determine să reintre în normal. În același timp, combate inflamația și asigură un mediu propice în țesuturi și intestine, făcând astfel tot posibilul pentru a crea condițiile care să-i permită organismului să se recupereze mai ușor.
Reducerea inflamațiilor ascunse
Dacă organismul reacționează exagerat când se luptă cu virusul, apare o reacție imunitară crescută sau direcționată greșit și astfel putem ajunge să ne confruntăm cu o inflamație ascunsă. În asemenea cazuri, după combaterea infecției acute cu coronavirusul, organismul rămâne într-o stare permanentă de inflamație. Sistemul imunitar continuă să fie în alertă, deoarece îi lipsesc puterea și impulsul de a iniția încheierea procesului inflamator.
* Acizii grași omega-3
Inițiază reducerea inflamației. Deoarece s-a constatat că nivelurile de omega-3 la bolnavii cronici sunt adesea prea scăzute, mulți medici naturopați ne recomandă să luăm zilnic 10 ml de ulei de pește sau alge, bogat în omega-3.
* Uleiurile esențiale aromatice
Și-au dovedit de mii de ani eficiența în combaterea bacteriilor, virusurilor și fungilor. Se recomandă o combinație de ulei de cuișoare, cu ulei de lămâie, ulei de coajă de scorțișoară, de eucalipt și ulei de rozmarin, o rețetă veche de peste 500 de ani, care a fost redescoperită într-o arhivă medievală. Uleiul de cuișoare este foarte bun la neutralizarea radicalilor liberi de oxigen, în timp ce uleiul de lămâie sporește, între altele, concentrarea și reduce ceața cerebrală. De asemenea, uleiul de scorțișoară are efect antiseptic, eucaliptul alungă oboseala persistentă, iar uleiul de rozmarin poate reduce epuizarea mentală și emoțională, readucând o stare de echilibru. În plus, toate substanțele amintite au puternice proprietăți antiinflamatorii. În fazele acute și cronice ale Covid-19, puneți o dată pe zi o picătură de amestec de uleiuri pe vârful limbii și presați-o pe cerul gurii. Ingredientele intră direct în fluxul sanguin și ajung prin intermediul acestuia la celulele corpului. Acolo activează sisteme de apărare ale organismului, ajutându-le să combată infecția în mod activ. Utilizat astfel, acest amestec de uleiuri aromatice a ajutat mulți pacienți să pună capăt cercului vicios.
Întărirea sistemului imunitar
Multe probleme din timpul și de după Covid-19 apar după cum am mai spus, deoarece sistemul de apărare a organismului suferă un dezechilibru și reacționează în mod exacerbat. Dacă sistemul imunitar este întărit, capacitatea lui de a funcționa normal se îmbunătățește. Putem atinge acest obiectiv adoptând un stil de viață sănătos, caracterizat printr-un somn de calitate, suficientă mișcare, pauze regulate și o dietă echilibrată, bogată în substanțe nutritive. Însă în timpul convalescenței și, de asemenea, atunci când ne confruntăm cu Long Covid, se întâmplă adesea ca asta să nu fie suficient. În asemenea situații, ne poate ajuta să ne repunem pe picioare administrarea de vitamine și oligoelemente. Un impact semnificativ îl pot avea de asemenea plantele medicinale.
Recomandări:
* Vitamina D a jucat un rol uriaș în pandemia cu coronavirus. Unii medici chiar au ajuns la concluzia că există o legătură între Covid-19 și deficitul de vitamina D. Cu cât această vitamină, care este produsă de piele, la contactul cu lumina soarelui, este prezentă în organism în cantități mai reduse, cu atât mai mare este riscul infectării cu SARS-CoV-2. Dar administrarea de vitamina D nu reprezintă un sprijin important doar în prevenirea, ci și în tratarea Covid-19. Recomandabil este ca adulții să ia 4000 UI pe zi sau cel puțin 2000 UI, de preferință la prânz sau seara, împreună cu un aliment gras. Absorbția vitaminei D în organism se îmbunătățește astfel de cinci ori. Dacă diagnosticele de laborator relevă valori inițiale foarte scăzute pentru pacienții Long Covid, medicii recomandă adesea doze deosebit de mari, de 10.000 de unități de vitamina D, care ar trebui administrate întotdeauna împreună cu vitamina K2.
* Vitamina C este implicată în 15.000 de procese metabolice. Ea activează, între altele, puterea de apărare a organismului și susține în mod direct celulele de apărare ale sistemului imunitar. De aceea, este recomandabil ca în cazul unei infecții, să consumăm cantități mari de vitamina C. Diverse studii au arătat că stimularea sistemului imunitar în timpul și după o infecție cu SARS-CoV-2 se realizează cel mai eficient cu ajutorul unor infuzii cu doze mari de vitamina C. Alternativele dovedite sunt: fie să luați zilnic un comprimat efervescent, care conține 1000 mg, fie să luați de mai multe ori pe zi comprimate care conțin 300 mg de vitamina C. Acest lucru se poate face cu ușurință timp de trei până la patru săptămâni, fără efecte secundare, cu condiția să nu aveți probleme la rinichi.
* Zincul – al doilea cel mai frecvent oligoelement din organism, este, de asemenea, activ în multe sfere ale sistemului imunitar. Împreună cu cuprul, controlează linia de apărare a organismului în cooperare cu macrofagele (fagocite). În plus, carența de zinc poate duce la perturbări ale metabolismului energetic și, prin urmare, la o pierdere a performanței și la o lipsă de energie – ambele simptome tipice ale oboselii asociate cu Long Covid. În astfel de situații pot fi de ajutor tabletele de zinc (20 până la 30 mg de zinc pe zi).
* Seleniul activează numeroase enzime importante, pe care celulele le folosesc pentru a elimina produsele metabolice finale. În cazul unei carențe de seleniu, infecțiile pot provoca reacții inflamatorii mai puternice, iar din acest motiv reacțiile imune pot slăbi. Consumați zilnic trei nuci sau luați o pastilă cu 200 μg de seleniu pe zi.
* Plante medicinale. Medicii naturiști recomandă pentru tratarea oboselii post-Covid și a altor sindroame ale Long Covid o cură cu suc proaspăt din ovăz. Sucul de ovăz este un tonic cu eficiență dovedită. El conține din belșug calciu, fier, zinc, mangan și vitamine B, care favorizează transmiterea impulsurilor nervoase. În timpul curei de recuperare, luați timp de șase până la opt săptămâni, de preferință înainte de masă, 15 ml de suc de ovăz diluat într-un pahar cu apă. Pentru efecte maxime, evitați în această perioadă zahărul.
În ceea ce privește Echinacea, una dintre cele mai cunoscute plante medicinale utilizate pentru susținerea sistemului imunitar, se recomandă ca ea să fie administrată cu prudență, dacă suferim de Long Covid. Motivul este acela că Echinacea are un puternic efect imunomodulator, stimulând celulele sistemului imunitar să devină deosebit de active, pentru o lungă perioadă de timp. “Echinacea nu trebuie folosită în cazurile de Long Covid și boli autoimune, deoarece sistemul imunitar este în aceste cazuri complet scăpat de sub control și atacă propriile structuri ale organismului”, avertizează specialiștii.
* Okoubaka este cel mai important medicament homeopat folosit în perioada de recuperare de după bolile infecțioase. Acest remediu nu doar că rezolvă tot felul de blocaje metabolice, dar este totodată principalul agent de detoxifiere folosit în medicina naturistă și ajută organismul să elimine orice reziduuri de virus care ar putea fi încă prezente în corp. Or, atunci când reacția imună din organism este perturbată, se întâmplă adesea ca ea să nu fie finalizată și să nu fie transmise suficiente celule imunitare pentru a elimina reziduurile de virusuri și deșeurile celulelor distruse de acestea. Se ține o cură care durează câteva luni: la început se ia Okoubaka D4 timp de trei luni, câte cinci granule de trei ori pe zi, apoi Okoubaka D6, timp de trei luni, tot câte cinci granule de trei ori pe zi și, în final, cinci granule de Okoubaka D12, de două ori pe zi. Medicii au observat că uneori este nevoie de multe luni până se produce reglajul, dar mulți pacienți constată că se simt mult mai bine după utilizarea D4 vreme de doar trei luni. Totuși, pentru vindecarea completă a unei afecțiuni cronice nu trebuie să întrerupem administrarea după primele semne de ameliorare, ci trebuie să continuăm tratamentul, ducându-l până la capăt.
Pe lângă remediul homeopat Okoubaka, și Acidum phosphoricum D6 și-a dovedit eficiența în combaterea oboselii persistente cauzate de Covid. În plus, acidul fosforic este util și în căderea bruscă a părului, după infecția cu SARS-CoV-2.
* Preparatele produse prin metoda fermentării nu furnizează organismului doar vitamine și minerale, ci și substanțe vegetale secundare, enzime și componente ale bacteriilor lactice sănătoase (postbiotice). Acest lucru este important pentru protejarea endoteliului, adică peretele interior al vaselor de sânge, care este adesea grav deteriorat de acțiunea coronavirusului.
Un mediu mai bun
Naturopații pun preț pe îmbunătățirea stării generale de sănătate a organismului. “Dacă am parte de un mediu sănătos, am un metabolism sănătos – dacă am “germeni sănătoși” care nu sunt patogeni, atunci am un microbiom echilibrat nu doar în intestine, ci la nivelul întregului organism”, spun ei. Concentrarea atenției asupra echilibrului acido-bazic și microbiomului intestinal vine în cazul Long Covid în completarea conceptului de terapie holistică. Deoarece stresul, lipsa exercițiilor fizice și obezitatea, stimulente precum cafeaua, alcoolul și nicotina, dar și o alimentație incorectă, constând în mare măsură din produse de tip fast-food sunt, de asemenea, otrăvitoare pentru organism, ar trebui să facem tot ce ne stă în puteri pentru a evita exact aceste lucruri.
Cele 3 faze ale bolii Covid-19
Simptomele Long și Post Covid pot debuta în faza acută a bolii. Totuși, nu este neobișnuit ca ele să se dezvolte cu întârziere, după ce infecția acută a trecut.
* Faza acută a bolii: simptome de până la 4 săptămâni.
* Long Covid: simptome persistente de Covid-19, de la aproximativ 5 până la 12 săptămâni de la debutul simptomelor.
* Post Covid: dacă simptomele sunt încă prezente la 12 săptămâni după boală.
* Post-vacinare: simptome care sunt similare cu cele ale Long Covid pot să apară după ce facem vaccinul anti-Covid, caz în care ne confruntăm cu așa-numitul sindrom post-vaccinare.