Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu SARE

Foto: Shutterstock – 2

Sarea de masă, adică clorura de sodiu, este vitală pentru noi. Chiar dacă suntem avertizați să nu consumăm prea multă, de sare nu ne putem lipsi, aceasta fiind în același timp și un remediu de sănătate. Se folosesc în mod obișnuit două tipuri de sare: sarea de mare, obținută prin uscarea apei de mare, și sarea de masă din saline, disponibilă, fie ca sare grunjoasă, fie ca sare rafinată.

O chestiune de dozaj

Așa cum se întâmplă adesea, prea multă sare este un lucru rău. Un exces permanent de sare ne deshi­dra­tea­ză, dăunează rinichi­lor și inimii, mai ales dacă, în tot acest timp, bem prea puține lichide. Can­ti­tatea recomandată pentru consumul zilnic nu ar trebui să depășească șase grame, ceea ce cores­punde unei lingurițe. Când facem acest calcul nu trebuie neglijată sarea “ascunsă” din ali­mentele procesate.

Remedii cu sare

Apă de gură cu sare de mentă

– Pentru o gură sănătoasă și o respirație proaspătă –

Ingrediente: 300 ml de apă de izvor, 1 mână de frunze proas­­pete de Mentă sau Salvie, 100 g sare de masă.

Mod de pre­parare: * Se aduce apa la punctul de fier­bere și se opă­rește jumătate din cantitatea de plante aroma­tice și se lasă la infuzat, timp de aprox. 15 minute. * Separat, se toarnă sarea într-un pahar mai mare și se strecoară ceaiul de plante peste ea. * Se lasă să se răcească și se adaugă restul ierburilor. Lăsați la infuzat într-un loc întunecat, timp de 2-4 săptămâni. Ames­tecați din când în când. * Se strecoară ierburile și se toarnă soluția într-o sticlă cu picurător, de culoare închisă.

Utilizare: Se toarnă 2oo ml de apă într-un pahar și se adaugă aproximativ 30 de picături de soluție salină (1,5 ml). Clătiți-vă gura cu ea dimineața și seara, după ce vă spălați pe dinți.

Soluție salină izotonică

– Pentru răceli și pentru curățarea căilor respiratorii –

Ingrediente: 1 lin­guriță sare de bucă­tărie.

Mod de pre­parare: * Puneți la fiert un litru de apă. * Luați cratița de pe foc. * Puneți sarea în apă, apoi lăsați-o să se răcească. Păstrați-o la frigider.

Utilizare: folosiți soluția pentru dușuri nazale, în caz de răceală, pentru gargară, în cazul dure­rilor de gât, sau pentru inhalare cu un pulverizator (de 2-3 ori pe zi, timp de 10 -20 minute).

Comprese cu apă sărată

– Pentru leziuni sau tensiune musculară –

Ingrediente: 2 linguri de sare.

Mod de preparare: * Se dizolvă sarea într-un litru de apă rece. * Se înmoaie un prosop în soluție și se stoarce.

Utilizare: Împăturiți prosopul și puneți-l pe zonele afectate ale corpului. Puneți dea­supra un alt prosop uscat, acoperiți cu o pă­tură caldă de lână și lăsați să acționeze timp de o oră.

Pentru leziuni acute, cum ar fi entorse, luxații sau o criză de gută, puneți prosopul înmuiat în apă sărată, în congelator, timp de două ore. Apoi scoateți-l și lăsați-l să se dezghețe puțin, până când este maleabil. Așezați-l pe zona afectată și lăsați-l timp de 10-15 minute. Repetați aplicarea de mai multe ori pe zi.

Baie de sare completă

– Pentru boli de piele și afecțiuni ale cartilagiilor –

Ingrediente: 10-35 g de sare (sare de mare sau sare gemă) la un litru de apă de baie

Mod de prepa­rare: * În funcție de mărimea băii, adăugați în cadă cantitatea necesară de sare.    Umpleți cada cam cât o palmă cu apă foarte caldă și dizolvați bine sarea în ea, amestecând (acest lucru durează cam 30 de minute). * Umpleți apoi cada cu apă caldă. Apa din cadă trebuie să ajungă la aproximativ 38 de grade. * Se amestecă din nou înainte de a face baie.

Utilizare: * Îmbăiați-vă timp de 15-20 de minute, apoi ștergeți-vă pielea și relaxați-vă, întinși în pat, acoperiți cu o pătură, timp de 15-30 de minute. Repetați procedura o dată pe săptămână.

Masaj cu sare

– Pentru îngrijirea corpului –

Ingrediente: 2 linguri de miere lichidă, 1 lingură de sare, câteva picături de ulei de Lavandă.

Mod de preparare:  * Încălziți ușor mierea într-un bol mic. * Adăugați sa­rea, amestecați, apoi încorporați uleiul de Lavandă.

Utilizare: Se masează pe pielea umedă, cu mișcări circulare, și se lasă să acționeze pentru scurt timp. Clătiți apoi cu apă caldă și ștergeți-vă.

Șosete cu sare

– Favorizează circu­lația sângelui și ajută în cazul scăderii febrei, al transpirației picioarelor, al durerilor de picioare și al gutei –

Înmuiați șosete de bumbac într-o soluție de sare de 3 până la 5 % (3-5 g de sare la 100 ml de apă) și stoarceți-le ușor. Trageți șosetele umede pe picioare și puneți peste ele șosete groase de lână,    cel puțin o jumătate de oră. Aplicați de mai multe ori pe zi, la nevoie.

Săpun de sare simplu

– Pentru piele iritată sau inflamată –

Ingrediente: 500 g săpun din glicerină vege­tală, 5 linguri de ulei de măsline, 20 de pi­cături de ulei esențial (La­vandă, Mușețel, Lemn de santal), 200 g sare fină.

Mod de prepa­ra­re: * Se taie să­punul de glicerină în bucăți mici și se topește pe bain-marie, ameste­când. Es­te important să nu se supraîn­căl­zească, tem­peratura de topire este de 59 de grade. * Se adaugă mai întâi uleiul de măsline, apoi uleiul aromat în săpunul topit. * La final, se amestecă bine sarea. * Se toarnă săpunul lichid în forme mici, se lasă să se în­tărească cel puțin o zi, apoi se scoate din forme.

Utilizare: Se spală bine pielea iritată sau inflamată cu săpun și se clătește cu apă curată din abundență. Pentru a preveni uscarea pielii, aceasta trebuie lubrifiată după spălare cu unt natural sau cu unt de shea pur.

Pastă purificatoare

– Pentru picioare cu miros neplăcut –

Ingrediente: 2 linguri de sare, 2 linguri de ulei vegetal, 1 linguriță de Salvie proaspătă sau uscată, tocată mărunt.

Mod de pre­parare:    ames­tecați bine toate in­gredientele într-un bol.

Utilizare: Ma­­sați uleiul pe pielea ume­dă, cu mișcări cir­culare ușoare. Lă­sați să ac­ționeze timp de 5 minute, apoi clătiți-vă cu apă caldă. Uscați-vă bine picioarele.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian