Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cronică de FEBRUARIE

• Cer cenușiu, copaci dezgoliți, vești proaste… Nu există prea multe mo­ti­ve să fim veseli în Fe­brua­rie. Și totuși, în ba­na­litatea ce ne încon­joa­ră există o mulțime de sem­ne care să ne aducă zâmbetul pe obraz •

Fiori de primăvară

Urme în zăpadă

Prin ochiurile din crânguri și din păduri, pe întinderile de zăpa­dă ce încep să se în­moaie ușor, apar urme de animale. Ici a tre­cut o vulpe, colo un urs ieșit din bârlog, pe din­colo a sărit sprin­ten o veveriță… Pre­sim­țind primăvara, animalele din pă­du­re în­cep să dea târcoale prin lumi­ni­șuri, ca să vadă dacă este ade­vărat. Chiar dacă afa­ră e frig și mai cade câte un fulg de nea, mirosul lor simte din depărtare ma­rea schim­bare a ano­timpurilor.

Păsările încep să cânte

De cum apar prime­le zile cu soare, pri­mii grauri, sturzi și stăncuțe umplu pă­durile cu ciri­pi­tul lor cristalin. Cât de mult ne-a lipsit gla­sul lor! Natura în­trea­gă vibrează de bu­­­cu­rie, mai ales că trilul lor vestește apa­ri­ția primilor mu­guri pe ra­murile co­pa­ci­lor.

Primii ghiocei

Flori pe cale de dis­pariție în Occi­dent, pă­durile noastre sunt încă pline de ghiocei. Clo­po­țeii lor ima­cu­lați și ușor par­­fumați, pe care cea mai mi­că adi­ere de vânt îi face să tremu­re și să scoată un zvon subțirel, sunt pri­mii me­sageri ai pri­măverii mult așteptate. Natura are sem­nele ei. Primă­vara este aproape.

Brândușa de primăvară

Își scoate capul spre lumina încă rece a anotimpului, cu mult înainte de topirea zăpezilor. Legenda spune că floarea cu po­tir violet e alungată din pă­mânt de o mamă vitregă și hai­nă, dar bunul Dum­ne­zeu nu o lasă nici­o­da­tă să moară, fiind­că nectarul din peta­lele ei repre­zin­tă pri­ma hrană de pri­mă­vară pentru albine. În Ba­nat, la Moșii de mărțișor se dau de po­ma­nă niște colaci numiți brânduși, care au formă de om, cu cap, mâini și pi­cioa­re. Florile ser­vesc la vopsirea lânii și a ouă­lor de Paști.

Dragobete, șapte fete

§ Sărutatul ne dă putere. Un sărut este o armă infai­libilă contra stre­su­lui. La bărbați, pulsul crește la 110 bătăi pe minut, iar la femei, la 108. Circulația sân­gelui se dinami­zea­ză și hormonii stresului sunt alun­gați.

§ Cine se sărută mult și intens are mai pu­ți­ne riduri pe obraz. Mi­nu­nata atingere solicită 29 de mușchi, un exer­cițiu perfect pentru țesuturi.

§ Sărutatul slăbește. Ce-i drept, la un sărut se pierd doar 15 calorii, dar se eliberează tot atâția hormoni ai bu­curiei cât după o cutie cu bomboane de ciocolată.

§ În loc de cele 20 de respirații obișnuite pe mi­nut, după un sărut, tragem aer în piept de 60 de ori, an­tre­nându-ne în felul acesta plămânii.

§ Sărutatul ne apără și de infec­ții. Schim­bul de salivă care se pro­du­ce e com­parabil cu o in­jec­ție bu­vabilă. Bacteriile străine sporesc producerea de anti­corpi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian