Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Inflație de aroganță

În Octombrie anul trecut, premierul Mar­cel Ciolacu publica pe rețelele sociale un filmuleț cu cumpărăturile sale de la Kaufland, menit să de­mon­­stre­ze, pe de o parte, patrio­tis­mul economic al liderului PSD, care cumpărase exclu­siv pro­duse „made in Româ­nia”, iar pe de altă parte, bogăția unui coș de cumpărături, sub 100 de lei. Pre­mierul a luat atunci 350 grame de salam, două doze de bere, 200 grame de ceapă galbenă, aproape un kilogram de mere, puțin peste un kilogram de cartofi albi, castraveți, o salată verde, 10 ouă, 140 g de ia­urt, 300 g de tele­mea de oaie, 500 g de pâine, un litru de ulei, o conservă de 200 g pateu și 1 kg de zahăr, totul pentru 93 de lei. Lista „de burlac” a lui Ciolacu a provocat imediat obiecții, căci în afara unor gustări, nu aveai ce pune pe masa unei familii de 3-4 persoane. La fel de evident era, încă de pe atunci, că lista i se va întoarce „îmbogățită” premierului, în con­dițiile in­fla­ției agresive cu care se confruntă Româ­nia.    Jurnaliștii de la „Turnul Sfatului” din Sibiu au refăcut, re­cent, cumpărăturile din Octom­brie ale pre­mie­rului, iar coșul costă mai mult cu peste 11%, în doar 4 luni!!! În plus, s-a do­vedit că nici plafonarea adao­sului comercial la pro­du­sele de bază nu are efect, degeaba s-au ieftinit uleiul și zahărul, câtă vreme s-au scum­pit ceapa, ouăle, pâinea și telemeaua. Ce­ea ce în octombrie era 93 de lei, în februa­rie 2024 face aproape 106 lei… În ritmul ăsta, până la alegerile parlamentare sunt toate șansele ca „Lista lui Ciolacu” să treacă de 120 de lei.

Dar nu doar prețurile o iau razna în ulti­ma vreme, în România, ci și aroganța politi­cie­nilor. Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Ro­bert Negoiță, declara, de pildă, că el mă­nâncă trei zile cu doar 46 de lei, sfidându-i pe cei cu venituri mici și familii mari (că nu vinde toată lumea mii de apartamente de bloc pe persoană fizică precum frații Ne­goiță). Genul ăsta de aroganță, pe care nici măcar nu se mai „stresează” să o ascundă, este marcă înregis­trată a politicianului ro­mân al anului electoral 2024. Că ea e afișată de oameni care se pretind de stânga, „de-ai poporului”, cum ar veni, e doar un detaliu, iar politicianul român nu se mai împiedică de­mult de detalii. Într-o țară în care încă se moare cu zile și în care avem epidemie de rujeolă pentru că lumea nu-și vaccinează copiii, ministrul Alexandru Rafila (cu pre­ten­ții prezidențiale, nu cu multă vreme în urmă), își dă singur 9 plus, pentru mandatul la Sănătate, în timp ce ne cere votul pentru Europarlamentare. Lista e lungă, inflația de nesimțire e în creștere, și nu se văd semne c-ar putea fi stopată curând.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian