Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CÂTĂ APĂ SĂ BEM?

– Întrebări cheie privind hidratarea –

Foto: Shutterstock

Încă de mici suntem învățați că ar trebui să bem multă apă în fiecare zi. Dar câtă, exact, nu prea știm. Dacă nu consumăm destulă apă, funcțiile metabolice importante din organism ajung rapid să întâmpine diverse probleme. Apa de la robinet este în general potabilă în România. Ea ne poate așadar potoli setea, fără prea multă cheltuială, cu condiția să nu avem prin casă țevi vechi de plumb. Când cumpărăm apă de la supermarket, e indicat să ne asigurăm că este cât mai săracă în sodiu. Iată alte câteva lucruri de care este important să țineam seama:

Câți litri de apă trebuie să bem pe zi?

Există un calcul care ne poate ajuta să răspundem la această întrebare: în principiu, ni se recomandă să consumăm zilnic 30 până la 40 ml de apă la fiecare kilogram de greutate corporală: de exemplu, 1,8 litri de lichid,la o greutate de 60 kg și 2,4 litri la o greutate de 80 kg.

Ne poate apa îmbunătăți dispoziția?

Există un studiu care zice că da! Dintre participanții testați, cei care au consumat în jur de trei litri de lichid, bând și mâncând, au avut cea mai bună stare de spirit. Cei care au băut mai puțină apă au avut, în schimb, o dispoziție semnificativ mai proastă. Din câte se pare, printre motive se numără faptul că, atunci când bem prea puține lichide, creierul se micșorează, iar nivelul de stres crește.

Să bem apă la masă sau mai bine nu?

Experții ne recomandă să consumăm lichide cu moderație, în timp ce mâncăm. Cantitățile mai mari de apă pot dilua acidul gastric. Iar asta riscă să ne perturbe digestia.

Putem bea preventiv, ca să ne facem rezerve de apă?

Nu, lucrurile nu funcționează așa. Intestinele noastre pot absorbi doar aproximativ 500 până la 800 ml de apă pe oră. De fapt, este foarte nesănătos să bem mai mult de cinci litri de apă în câteva ore, deoarece lichidul în exces poate reduce semnificativ concentrația de sare din celule. Printre posibilele consecințe se mai numără aritmiile cardiace, problemele renale sau dureri de cap severe, cauzate de cantitatea prea mare de apă din țesutul cerebral.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian