– Deși este printre cele mai mici organe ale corpului, are un impact mare asupra întregului organism –
Sunt obosit doar pentru că am dormit prea puțin noaptea trecută? Simt frigul pentru că m-am îmbrăcat prea subțire? Inima mea bate mai repede doar pentru că sunt stresat? Sunt aceste stări simple întâmplări sau niște semnale de avertizare ale unei boli, și ar trebui să consult un medic? Dar chiar și atunci, diagnosticul rămâne adesea incert. La puține alte disfuncții ale corpului nostru simptomele sunt atât de greu de interpretat ca în cazul glandei tiroide. Cu toate că are doar dimensiunea unei nuci, reglează întregul nostru metabolism. Are influență asupra stării noastre emoționale și asupra creșterii pielii, părului și unghiilor. Deci, sunt suficiente motive să ne ocupăm mai în detaliu de acest organ.
1. Ce riscuri ar trebui să luăm în considerare?
O funcționare excesivă a glandei tiroide poate să provoace aritmii cardiace, care pot duce la accident vascular cerebral. Un studiu realizat la Universitatea din Rotterdam a arătat că doar și valori ușor crescute ale hormonilor tiroidieni pot provoca accident vascular cerebral sau stop cardiac. De asemenea, riscul de a muri de moarte subită în următorii zece ani este crescut cu patru procente tot din cauza tiroidei. Motivul: metabolismul funcționează la capacitate maximă, ritmul cardiac este accelerat, tensiunea arterială crește. Dar și o funcționare deficitară foarte severă a glandei tiroide poate crește riscul de boli de inimă. Persoanele cu o afecțiune a glandei tiroide ar trebui să fie supravegheate de un endocrinolog.
2. Care sunt simptomele tipice ale unei funcții tiroidiene deficitare?
În cazul unei funcții deficitare a glandei tiroide, hormonii T3 și T4 sunt produși în cantități prea mici. Acești hormoni conțin iod și sunt responsabili pentru metabolismul nostru. Rezultatul este că metabolismul funcționează anormal de încet, iar performanța fizică și mentală scad. Simptomele tipice includ oboseală și slăbiciune, puls lent, slăbiciune musculară și de concentrare, creștere în greutate și intoleranță la frig. De asemenea, poate apărea o senzație de constricție în gât sau tuse frecventă.
3. Care sunt simptomele tipice ale unei suprafuncții tiroidiene?
Multe femei afectate de hipertiroidie se bucură inițial, deoarece pierd brusc kilograme, fără să își reducă aportul caloric. Dar binele e însoțit de rău. Alte simptome includ dificultăți de concentrare, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de somn și transpirație excesivă. Persoanele afectate nu tolerează bine căldura. În cazurile grave, pot apărea chiar tulburări de gândire sau halucinații. Una dintre principalele cauze ale suprafuncției tiroidiene este boala autoimună numită și Boala Graves-Basedow, în care sistemul imunitar produce anticorpi care stimulează glanda tiroidă să fabrice în mod constant hormoni tiroidieni.
4. Ce alți factori pot declanșa suprafuncția tiroidiană?
Un alt factor care poate declanșa o suprafuncție tiroidiană sunt așa-numiții noduli calzi. Ei apar adesea din cauza unui deficit de iod și a unei predispoziții genetice. Atunci când glanda tiroidă nu primește suficient iod pe termen lung, compensează acest deficit prin creșterea în dimensiune și formarea de noduli producători de hormoni. Nodulii, cu un diametru de aproximativ un centimetru în diametru, pot fi uneori detectați prin palpare. Detectarea lor este mai ușoară printr-o examinare cu ultrasunete sau printr-o procedură suplimentară numită scintigrafie.
5. Există și noduli „reci”?
Nodulii „reci” nu produc hormoni și nu sunt activi, fiind asemănători unui radiator stins. Aceste zone apar în culori albastru sau mov în cadrul scintigrafiei, de aceea sunt numiți reci. În foarte rare cazuri (aproximativ un procent), acești noduli pot suferi transformări maligne, ceea ce poate duce la apariția (foarte rară) a cancerului tiroidian.
6. Mă pot proteja în vreun fel?
Studiile au arătat că eliminarea deficienței de iod poate reduce frecvența nodulilor tiroidieni. Pentru a satisface necesarul zilnic de iod, un adult are nevoie de aproximativ 200 de micrograme (această cantitate se găsește în aproximativ 100 de grame de cod). Alte surse bune de iod includ: șalăul, laptele, algele, dar și sarea de masă iodată.