– Hreanul este cultivat în Europa centrală încă de prin secolul al XII-lea. Rădăcina iute la gust s-a răspândit, treptat, din grădinile mânăstirilor medievale, în cele ale oamenilor. Planta poate fi găsită și în apropierea pajiștilor din zonele umede, a pâraielor și pe malurile râurilor. Hreanul conține de două ori mai multă vitamina C (170 mg/100 g) în comparație cu citricele –
Istorie și mitologie
Puterile vindecătoare și binefăcătoare ale hreanului sunt cunoscute și apreciate atât în bucătărie, cât și în medicina naturistă. Picturile murale din Pompeiul antic demonstrează că el era servit, încă din acele vremuri, ca tonic. În Evul Mediu, hreanul a fost folosit pentru tratarea infecțiilor bacteriene cu febră, precum și a tuberculozei. Vindecătorii cunoșteau și efectele sale diuretice. Hildegard von Bingen recomanda pentru bolile de inimă și plămâni hreanul sub formă de pulbere. Recomandări similare au fost făcute mai târziu de Lonicerus, care a descris folosirea apei de hrean: „Această apă se bea în trei reprize/ dimineața și seara/ curăță pieptul/ este bună la tuse/vindecă apostemele (abces, ulcer – n.r.) ficatului, întărește ficatul și combate congestia acestuia. Apa pusă în urechi/alungă durerea de ureche”.
Carte de vizită
La fel ca muștarul, ridichea și cresonul, hreanul aparține familiei cruciferelor (Brassicaceae) și este cel mai iute reprezentant al acesteia. Din rădăcina groasă și pivotantă se dezvoltă frunze de culoare verde închis, cu margini dințate, tulpinile putând ajunge până la un metru înălțime. Florile sunt mici, albe și numeroase. Materialul biologic pentru plantare se obţine din ramificaţiile laterale ale rădăcinilor plantelor ajunse la vârsta de unul până la doi ani. Se plantează primăvara, însă vara rădăcinile sunt dezgropate pentru a se înlătura ramificațiile laterale, iar apoi sunt din nou îngropate în țărână. Perioada de recoltare durează cam din Septembrie până în Februarie. Rădăcina este lungă, cărnoasă și inodoră, atunci când este nevătămată. Dacă este lăsată necultivată, crește puternic ramificat. Hreanul este o plantă perenă.
Recomandări
Părți utilizate: rădăcina proaspătă sau uscată.
Efect: antibiotic, antiviral, anticancer.
Domenii de aplicare: guturai, infecții ale tractului urinar, afecțiuni reumatismale, dureri musculare ușoare, stimularea digestiei și a apetitului.
Notă: Evitați cu orice preț contactul hreanului cu ochii sau cu membranele mucoase, deoarece poate provoca iritații severe. A nu se administra copiilor sub șase ani.
REȚETE CU HREAN
O soluție simplă pentru nasul înfundat
* Feliile de hrean vă pot desfunda nasul, atunci când sunteți răciți *
Ingrediente: 1 felie de rădăcină de hrean, de aproximativ 1-1,5 cm grosime, pe jumătate tăiată în partea din mijloc.
Mod de utilizare: Dacă aveți nasul înfundat, folosiți-vă de tăietura făcută la mijlocul feliei de hrean pentru a o prinde de nas ca pe un clește. Lăsați hreanul să acționeze timp de o oră, astfel încât ingredientele sale cu proprietăți dezinfectante să poată trece prin pereții celulari și să vă desfunde nasul.
Lapte de hrean
* Laptele de hrean este recomandat în cazurile de constipație. Încălziți-l și beți-l rapid *
Ingrediente: câteva bucăți de hrean, o jumătate de litru de lapte.
Mod de preparare: Curățați o bucată de hrean, mărunțiți-o și puneți într-o oală cu lapte. Fierbeți laptele timp de 5 minute. Strecurați laptele de hrean și beți-l cât e cald.
Unt de hrean pentru răceli
Mod de preparare și folosire: Amestecați circa 100 g de unt la temperatura camerei cu 2 linguri de hrean proaspăt ras. Asezonați după gust cu puțin suc de lămâie proaspăt stors, sare și piper. Acest unt se pretează la multe feluri de mâncare și e bun de uns pe pâine. Ajută la prevenirea răcelilor, ameliorează simptomele și contribuie la desfundarea nasului.
Compresă de hrean
* Ameliorează cefaleea de tip tensional *
Dacă vă doare capul, ca și când l-ar înconjura o bandă care îl strânge, vă poate fi de ajutor să aplicați pe ceafă niște hrean. Radeți o bucată de hrean de mărimea unei nuci, înfășurați hreanul ras într-o batistă și așezați-o pe ceafă. Acoperiți batista cu un șervet de bumbac. Lăsați să acționeze aproximativ cinci minute. Compresa va stimula fluxul de sânge către membranele mucoase ale sinusurilor, ajutând ca secrețiile nazale să poată fi eliminate mai ușor.
Miere de hrean
* Împotriva răcelilor și durerilor de gât *
Ingrediente: 3 linguri de rădăcină de hrean și de ghimbir rase fin, 6 linguri de miere de calitate, 2 linguri de suc de lămâie sau de limetă proaspăt stors.
Preparare și mod de utilizare: Amestecați toate ingredientele. Mierea va deveni destul de iute și nu le va mai da nicio șansă virusurilor. La primele simptome, precum disconfort la nivelul gâtului, lăsați să se dizolve încet în gură o jumătate de linguriță de miere. Repetați de mai multe ori pe zi. Mierea de hrean este foarte bună și pentru condimentarea legumelor de iarnă. Dacă este păstrată într-un loc răcoros, ea poate fi folosită timp de aproximativ 3 săptămâni.
Cataplasmă cu hrean
* Febră și dureri articulare *
Ingrediente: 1⁄2-1 rădăcină de hrean, 2-3 linguri de făină, 4 litri de apă, 2 șervete.
Preparare: * Tăiați rădăcina de hrean în bucăți mici și aduceți apa la fiert. Adăugați făina și amestecați continuu, până se formează o pastă groasă. * Luați oala de pe foc, adăugați bucățile de hrean și încorporați-le bine în amestec. * Întindeți terciul gros de hrean pe cele două șervete.
Mod de utilizare: Înfășurați șervetele acoperite cu terci în jurul zonei afectate, de exemplu în jurul labelor picioarelor, și puneți deasupra niște șosete. Lăsați împachetările să acționeze până când se răcesc. Sunt indicate ca adjuvant pentru tratarea durerilor articulare și de gât, precum și pentru combaterea inflamației.
Recomandare: Dacă aveți pielea sensibilă, puteți amesteca hreanul cu o cantitate egală sau dublă de brânză de vaci, la temperatura camerei. Folosiți mereu hrean proaspăt ras, pentru că ingredientele cu efect terapeutic sunt eficiente timp de doar aproximativ 15 minute.
Cine ar trebui să evite hreanul
* Persoanele cu stomacul sensibil ar trebui să evite rădăcina cu gust înțepător. * Același lucru este valabil și pentru cei care suferă de ulcer gastric sau intestinal, problemele renale, hipotiroidism și alergie. * Hreanul nu le este indicat nici persoanelor cu tulburări senzoriale sau copiilor mai mici de șase ani. Aplicațiile externe pot provoca iritații ale pielii.