– Protecție sigură într-o lume plină de boli –
BROCCOLI
Blochează cancerul
În marea familie a verzei, este cel mai bogat în niște substanțe, sulforafani, care contribuie la limitarea dezvoltării anumitor tipuri de cancer și de bacterii. Este, de asemenea, una dintre cele mai bogate legume în vitamina C.
Cum puteți profita de el?
Broccoli trebuie cumpărat foarte proaspăt (să fie tare și de un verde frumos) și consumat repede, pentru a profita de binefacerile sale. Se fierbe scurt, în două-trei clocote (să fie crocant), pentru a evita distrugerea enzimelor. Buchețelele de broccoli se pot mânca și crude sau rase și amestecate în salate.
Doza optimă
O dată pe săptămână (cel puțin!). În alternanță cu alte crucifere: varză verde, varză de Bruxelles…
SHIITAKE
Stimulează sistemul imunitar
De când se vinde și în farmaciile românești, ne-am învățat cu numele ei. Ciuperca cultivată de aproape un mileniu în Asia este numită și „elixir de viață lungă”. Bogată în antioxidanți, stimulează sistemul imunitar și e utilizată chiar și în timpul tratamentelor anti-cancer, pentru a întări puterea de apărare a organismului.
Cum puteți profita de ea?
Se folosește la fel ca și ciupercile obișnuite, dar întotdeauna fiartă. Se găsește la supermarket-uri, atât în stare crudă, cât și uscată (trebuie rehidratată în apă călduță).
Doza optimă
O dată pe săptămână.
VARZA MURATĂ
Deliciul florei intestinale
Ca toate legumele fermentate, varza acră este o mică „bombă” cu probiotice, bacteriile bune care protejează flora intestinală și întăresc imunitatea. Fermentația sporește și conținutul de vitamina C, care favorizează activitatea globulelor albe, „soldățeii” sistemului imunitar.
Cum puteți profita de ea?
În general, este preferată varza murată crudă, pentru că fierberea distruge o parte dintre calitățile ei binefăcătoare. Se consumă sub formă de salată (simplă), cu ulei, piper și boia sau combinată cu mere, sâmburi de nucă, merișoare…
Doza optimă
O dată sau de mai multe ori pe săptămână, pentru că e ușoară și digestă.
CURCUMA
Mirodenia antiinflamatoare
Este tot o plantă orientală, ajunsă în România ca urmare a reputației anti-cancer. Protejează celulele de vătămările pe care le produc radicalii liberi și atenuează răspunsul organismului în timpul agresiunilor (antiinflamatoare). În plus, curcuma protejează intestinele, diminuează tulburările digestive și combate gastro-enteritele.
Cum puteți profita de ea?
„Singură, curcuma este greu de asimilat, trebuie asociată cu un aliment gras, care-i favorizează absorbția, și cu piper negru, a cărui piperină îi potențează efectele”, recomandă dieteticienii. Ca toate mirodeniile care vin din țări îndepărtate, trebuie să fie bio, pentru a fi siguri că a fost ferită de pesticide și alte toxine. Este vorba și de curcuma proaspătă, sub formă de rizomi, care se curăță de coajă și se taie cubulețe.
Doza optimă
Un vârf de cuțit pe zi. Se presară în sosuri (de ex. sosul vinegretă) și peste mâncărurile gătite.
USTUROIUL
Ucigașul microbilor
Antioxidant, antimicrobian, anticancer, anticolesterol… Usturoiul este un super-aliment care-și dovedește binefacerile în numeroase boli, datorită conținutului său în compuși sulfurici. În plus, acest antibiotic natural atacă bacteriile rele, fără să se atingă de cele bune!
Cum puteți profita de el?
Fierberea distruge o parte dintre principiile active ale usturoiului și de aceea este mai bine să-l consumați crud sau să-l adăugați când mâncarea e aproape fiartă. Cei ce digeră greu îl pot tăia în două și pot scoate germenele pe care să-l zdrobească. Usturoiul se poate consuma în alternanță cu alte aliacee (ceapă, praz…).
Doza optimă
Doi-trei căței de usturoi cruzi (sau fierți) pe zi.
MIEREA
Elixir antibacterian
Dacă există vreun remediu de pe vremea bunicii, la fel de apreciat și astăzi, ca acum o sută de ani, acesta este mierea. Numeroasele ei arme de apărare a organismului (vitamine, polifenoli, oligo-elemente) acționează în sinergie și îi conferă proprietăți cicatrizante, antimicrobiene și stimulante.
Cum puteți profita de ea?
Mierea nu se încălzește (sau se încălzește cât mai puțin posibil) și se consumă în anul următor recoltării. Cea mai mare putere antibacteriană au mierea de levănțică și mierea de cimbru. Se adaugă o linguriță în ceai, pentru a-l îndulci, se încorporează în brânza de vaci, în creme sau în orezul cu lapte, când e aproape fiert.
Doza optimă
Un ceai cu miere în fiecare seară. Dacă infecția s-a „instalat”, se recomandă un ceai de cimbru, cu lămâie și miere, și o linguriță de miere amestecată cu tinctură de propolis. Dar mierea conține zahăr, deci nu abuzați!
LĂMÂIA
Bună pe toate fronturile
E bogată în antioxidanți care protejează celulele de radicalii liberi, cei ce slăbesc organismul, făcându-l vulnerabil la infecții. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la absorbția fierului, combate oboseala și stimulează sistemul imunitar. În plus, lămâia susține activitatea ficatului, a cărui sarcină este detoxifierea organismului.
Cum puteți profita de ea?
Se stoarce lămâia într-un pahar de apă sau se stropește mâncarea cu suc de lămâie. Nu se încălzește, pentru a păstra vitamina C.
Doza optimă
O lămâie pe zi, sub formă de limonadă sau amestecată cu miere, un firicel de zeamă de lămâie peste peștele fiert sau prăjit, într-un sos vinegretă, în muesli, într-o salată de fructe sau într-o băutură răcoritoare.
KIWI
Un „soldat” de linia întâi
Un kiwi acoperă necesarul zilnic de vitamina C, care acționează pe toate fronturile: stimulează imunitatea, favorizează absorbția fierului (anti-oboseală), facilitează cicatrizarea și protejează celulele de radicalii liberi.
Cum puteți profita de el?
Consumându-l crud, pentru a nu distruge vitamina C, atât de prețioasă, dar sensibilă la căldură: pasat împreună cu alte fructe, pus într-o salată sau, pur și simplu, tăiat în două și mâncat cu lingurița. Profitați de sezonul lui din noiembrie până-n aprilie – și bucurați-vă de vitaminele aflate la-ndemână!
Doza optimă
1 sau 2 kiwi, de mai multe ori pe săptămână, în alternanță cu alte fructe bogate în vitamine: portocale, grepfruit, mango…
KOMBUCHA
Aliatul digestiei facile
Originar din Asia, este un ceai dulce și fermentat, care conține un cocktail de substanțe binefăcătoare: probiotice, enzime, acizi organici… Protejează flora intestinală și ușurează digestia.
Cum puteți profita de el?
Se bea un pahar, la începutul mesei, pentru a digera mai bine și pentru a absorbi nutrienții incluși în meniu. Este un produs activ, de băut în cantități rezonabile. Se poate face o cură cu ceai, la schimbarea anotimpurilor.
Doza optimă
1 sau 2 pahare pe zi, vreme de 2-3 săptămâni.
MERIȘOARELE (Cranberries)
Aliatele femeilor
Aceste fructe canadiene, cu gust dulce-acrișor, conțin antioxidanți cu o eficiență demonstrată în prevenirea și tratarea infecțiilor urinare, împiedicând fixarea bacteriilor E.coli pe pereții vezicii urinare.
Cum puteți profita de ele?
La noi se găsesc mai ales merișoare uscate. Înlocuiesc stafidele în salate sau muesli, dar cea mai mare eficiență o au atunci când se înmoaie în apă (se lasă la frigider, într-un recipient, și se adaugă zilnic, dimineața sau peste zi, în iaurt). Nu trebuie să conțină zahăr (uneori se adaugă, pentru a le îndulci aciditatea).
Doza optimă
1 iaurt cu două-trei lingurițe de merișoare, în fiecare dimineață. În cazul unei infecții urinare recidivante, se recomandă sucul bio.
IAURTUL
Regele intestinelor
Un pahar de iaurt natural (făcut în casă sau cumpărat de la țărani) conține miliarde de bacterii bune, vii, numite probiotice, inexistente, în schimb, în iaurturile din magazine, preparate la 80 de grade, deci moarte). Iaurturile „adevărate” favorizează digestia, stimulează tranzitul intestinal și întăresc imunitatea.
Cum puteți profita de ele?
Consumându-le repede, pentru că numărul probioticelor scade cu timpul. Și asociindu-le, uneori, cu alimente bogate în probiotice (banane, orz, ovăz), fibre speciale, pe care bacteriile bune le folosesc pentru a se dezvolta.
Doza optimă
1-2 iaurturi pe zi.
PÂINEA CU PLĂMĂDEALĂ
Remineralizantă
Majoritatea pâinii se fabrică cu drojdie, care face aluatul să dospească imediat. Plămădeala (aluat fermentat) este mult mai sănătoasă: conține enzime și bacterii lactice, care ameliorează absorbția mineralelor (magneziu, fier, zinc… mai ales dacă făina e integrală), fac pâinea mai digestă și-i reduc indexul glicemic.
Cum puteți profita de ea?
O tartină dimineața, cu puțină miere, sau cu un sandvici cu somon afumat și crudități, pentru un mic dejun expres.
Doza optimă
40-60 g pe zi (adică 2-3 felii).
PEȘTELE GRAS
Paznicul inimii
Acizii grași Omega 3 sunt necesari pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, dar au și efect antiinflamator, care previne numeroase maladii. Se găsesc în anumite uleiuri vegetale (de rapiță, de nucă) și în toți peștii grași. Aceștia conțin în plus și vitamina D, destul de rară în alimentație și importantă pentru activitatea sistemului imunitar.
Cum puteți profita de el?
Optați pentru peștii grași mărunți, precum macrourile, sardinele sau heringii, mai puțin poluați decât peștii mari (de ex.: tonul, care trebuie situat la „coada” meniurilor). Cei mai sănătoși sunt peștii proaspeți, dar merg și conservele.
Doza optimă
1-2 ori pe săptămână.
STRIDIILE
Reginele oligoelementelor
Ca toate vietățile ce trăiesc în apele mărilor, stridiile prezintă o bogată paletă de substanțe minerale. Conțin cea mai mare cantitate de zinc, un oligoelement care participă la formarea ADN-ului și la reacțiile imunitare. Sunt, de asemenea, o sursă bună de seleniu antioxidant, de fier anti-oboseală și de cupru, care întărește puterea de apărare a organismului. Și toate acestea, la un aport caloric foarte redus. Din păcate, sunt scumpe.
Cum puteți profita de ele?
Se mănâncă crude, stropite cu zeamă de lămâie, pentru „decuplarea” acțiunii binefăcătoare.
Doza optimă
Cât de des se poate… Mai ales la sfârșit de an, de sărbători, momente când infecțiile fac ravagii.
SUCUL DE RODIE
Antiinflamator și anticancer
Rodiile conțin o cantitate mare de molecule antioxidante, care acționează în sinergie. Stârnesc interesul cercetătorilor pentru acțiunea lor antiinflamatoare și anticancer. Sucul este mai interesant decât fructul întreg, pentru că prin stoarcere se extrag și antioxidanții existenți în membrane.
Cum puteți profita de ele?
Anumite sucuri de rodie – din comerț – conțin un adaos mare de zahăr. De aceea este bine să obțineți sucul acasă, în centrifugă, și să-l diluați, apoi, pentru a-i mai reduce din aciditate.
Doza optimă
Un pahar în fiecare dimineață.