Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Haosul, la un click distanță

Într-un moment în care, pe plan mondial, crizele economice se amestecă tot mai mult cu conflictele militare, un alt pericol – poate mai mare decât toate celelalte de până acum, pentru că acționează pervers, subversiv – pân­dește omenirea: inteli­gența artificială. De fapt, nu in­teligența artificială în sine, cât faptul că, pentru mo­ment cel puțin, ea pare scăpată din mână chiar de cei care au dezvoltat-o, în contextul în care a ajuns să poată fi folosită de aproape oricine deține un telefon „deștept” sau un calculator obișnuit. Că rețelele sociale erau manipulate de întregi armate de „roboței” sau de omuleți plătiți să facă ori să scrie ce li se dictează, știam deja. Efectele s-au văzut inclusiv la importante runde de alegeri din țări cu mare tradiție democratică, la prezi­dențialele din Statele Unite ale Americii sau la votul pentru ieșirea din Uniunea Euro­peană a Marii Britanii. Admițând că marile trusturi care operează rețelele sociale nu fac jocul manipulatorilor – deși minciu­nile, știm bine, atrag mai puternic publicul decât plic­tisitorul adevăr – cum ar putea face față valului uriaș de falsuri pe care le răspândesc în lumea largă, când, bunăoară, Facebook are doar 35 de moderatori de conținut în România, 19 în Cehia sau 15 în Finlanda?!

Dar o nouă „unealtă a diavolului” a încăput, recent, pe mâna omului obișnuit – sau a manipulatorului versat: programele care pot genera imagini și, mai nou, filmu­lețe artificiale,    dar care arată, însă, foarte credibil pentru un ochi neantrenat. Un mare scandal a izbucnit recent peste Ocean, unde o cântăreață în mare vogă a apărut în ipostaze dintre cele mai umilitoare în niște filmulețe generate de Inteligența Artificială! Cum toate aceste invenții sunt de dată foarte recentă, reglementările în domeniu lipsesc aproape cu desăvârșire. Lucru care face ca și la noi să circule, intens și nestingherit, zilele acestea, tot felul de filmulețe „deep fake” (falsuri profunde), în care personaje cu mare priză la public, precum modera­toarea Andreea Esca de la ProTV sau guver­natorul Băncii Naționale a României, Mu­gur Isărescu, dau tot felul de sfaturi de investiții pentru românul de rând. Toate aceste falsuri par, acum, doar în perioada de testare. Dar să nu ne mirăm dacă ele vor fi folosite pe scară largă, pentru a compromite personaje publice, mai ales că vin alegerile!

„Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vezi un filmuleț pe Internet e să te gândești dacă nu cumva e fals”, averti­zea­­ză specialiștii în domeniu. Atât de de­par­te s-a ajuns, încât să fim nevoiți să punem la îndoială orice fotografie sau orice video apare pe ecran! Și, eventual, dacă avem vre­me și aptitudini, să și verificăm din câteva surse dacă e real sau fals ceea ce vedem. E o schimbare radicală, cu atât mai semnifi­ca­tivă cu cât Inteligența Artificială, cu ajutorul rețelelor sociale, știe deja o mulțime de lucruri despre obiceiurile și opțiunile noastre. Lumea întreagă se transformă, sub ochii noștri, în masă de manevră. Iar dacă guvernele nu vor lua rapid măsuri dure, riscul unui haos planetar e la doar câteva click-uri distanță. Până atunci, mai mult ca oricând, fascinantul Internet trebuie folosit cu maximă prudență.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian