Cardamom, ghimbir, cuișoare: au un gust exotic, dar sunt, în același timp, remedii naturale, benefice pentru sănătate. Ayurveda folosește ca „medicamente” nenumărate mirodenii, dar și substanțe minerale sau ceaiuri de plante. Deși studiile menite să le confirme eficiența sunt puține la număr, aceste metode au fost „adoptate” cu încredere nu doar de oamenii care trăiesc în India sau în Sri Lanka. Ingredientele necesare se găsesc fie în stare pură, fie sub formă de amestecuri, la magazinele specializate sau la plafaruri, sub formă de prafuri, semințe ori plicuri pentru ceai.
GHIMBIR
– rău de călătorie
Ați mâncat ceva ce nu v-a căzut bine sau aveți, poate, rău de călătorie? Remediul salvator pentru stomacul „rebel” este ghimbirul proaspăt. Radeți puțină rădăcină într-o ceașcă, turnați peste ea apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Pentru prevenirea răului de călătorie, beți – în câteva reprize – câte o ceașcă de ceai (cam din jumătate în jumătate de oră) sau mestecați o bucățică de rădăcină.
ANASON
– diaree, balonări
Încercați următoarea combinație: amestecați cu puțină apă o linguriță de pulbere de anason, o linguriță de nucșoară rasă și 1/2 de linguriță de praf de ghimbir și beți-o zilnic, cu înghițituri mici.
SALVIE
– dureri în gât
Preparați un ceai „tare” din frunze de Salvie și faceți gargară de câteva ori pe zi. Un amestec, de asemenea benefic: preparați un decoct din o linguriță de semințe de Schinduf, 1/2 de linguriță de curcuma, 1 vârf de cuțit de piper negru, 1 vârf de cuțit de sare și 4 cești de apă. Se fierbe 5 minute, se lasă să se răcească și se face gargară.
SCHINDUF și CIMBRU
– răceală și guturai
Acest ceai împotriva răcelii vă va ajuta să respirați, din nou, mai ușor: amestecați o linguriță de Busuioc, o linguriță de semințe de Schinduf, 1/2 de linguriță de Cimbru și o felie de ghimbir, lăsați-le să clocotească în 1/2 l de apă și apoi să se infuzeze 10 minute. Celor „grăbiți” le recomandăm să prizeze – precum tutunul – pulbere de rădăcină de Obligeană.
BUSUIOC
– balonări
Presiunea neplăcută din abdomen poate fi oprită în felul următor: opăriți 2 lingurițe de frunze proaspete de Busuioc cu 1/4 l de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 15 minute, strecurați și beți câte o ceașcă de ceai de două ori pe zi.
NUCȘOARĂ
– dereglări de somn
Ayurveda apreciază – și ea – efectul calmant al laptelui fierbinte băut înainte de culcare (o ceașcă). Amestecat cu un sfert de linguriță de nucșoară, devine un adevărat somnifer.
CUIȘOARE
– dureri de cap, stres
Ați fost prea stresați în ultima vreme? Reduceți neapărat ritmul și faceți exerciții de relaxare. Pentru o „vindecare” rapidă, apelați la cuișoare: sugeți două cuișoare,vreme de 10 minute, pe stomacul gol.
FRUCTE USCATE
– constipație
Pentru a preveni această afecțiune, bolnavilor li se recomandă să bea lichide cât mai multe și să „ronțăie”, în mod regulat, fructe uscate: smochine, curmale.