Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii exotice cu mirodenii

Foto: Shutterstock

Cardamom, ghimbir, cuișoare: au un gust exo­tic, dar sunt, în același timp, remedii naturale, bene­fice pen­tru sănătate. Ayurveda folo­sește ca „me­dicamente” nenumărate miro­denii, dar și substanțe mi­nerale sau ceaiuri de plante. Deși stu­diile menite să le confirme efi­cien­ța sunt puține la nu­măr, aceste metode au fost „adop­tate” cu în­credere nu doar de oa­me­nii care trăiesc în India sau în Sri Lanka. Ingredientele ne­ce­sare se gă­sesc fie în stare pură, fie sub formă de amestecuri, la ma­gazinele specia­lizate sau la plafaruri, sub for­mă de pra­furi, semințe ori plicuri pentru ceai.

GHIMBIR

– rău de călătorie

Ați mâncat ceva ce nu v-a căzut bine sau aveți, poate, rău de călătorie? Remediul salvator pentru sto­macul „rebel” este ghimbirul proaspăt. Ra­deți puțină rădăcină într-o ceașcă, tur­nați peste ea apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Pen­tru pre­venirea rău­lui de călă­torie, beți – în câteva reprize – câte o ceaș­că de ceai (cam din jumă­tate în jumătate de oră) sau mes­tecați o bucățică de ră­dă­cină.

ANASON

– diaree, balonări

Încercați următoarea com­bi­nație: amestecați cu puțină apă o linguriță de pulbere de anason, o lin­guriță de nucșoară ra­să și 1/2 de linguriță de praf de ghimbir și beți-o zilnic, cu înghițituri mici.

SALVIE

– dureri în gât

Preparați un ceai „tare” din frunze de Sal­­vie și faceți gar­gară de câ­teva ori pe zi. Un a­mestec, de a­se­me­nea be­­ne­fic: pre­pa­­rați un de­coct din o lingu­riță de semințe de Schinduf, 1/2 de linguriță de curcu­ma, 1 vârf de cu­țit de pi­per negru, 1 vârf de cuțit de sare și 4 cești de apă. Se fierbe 5 minute, se lasă să se răcească și se face gar­­gară.

SCHINDUF și CIMBRU

– răceală și guturai

Acest ceai îm­po­triva răcelii vă va ajuta să respi­rați, din nou, mai ușor: amestecați o lingu­riță de Busu­ioc, o linguriță de se­min­țe de Schin­duf, 1/2 de linguriță de Cim­bru și o felie de ghimbir, lăsa­ți-le să clocotească în 1/2 l de apă și apoi să se infuzeze 10 minute. Celor „gră­biți” le re­co­man­dăm să prizeze – pre­cum tutunul – pulbere de rădăcină de Obligeană.

BUSUIOC

– balonări

Presiunea neplăcută din abdomen poate fi oprită în felul următor: opă­riți 2 lingu­rițe de frunze proaspete de Busuioc cu 1/4 l de apă clo­cotită. Lă­sați să se infu­zeze 15 minute, strecu­rați și beți câte o ceașcă de ceai de două ori pe zi.

NUCȘOARĂ

– dereglări de somn

Ayurveda apreciază – și ea – efec­tul cal­mant al laptelui fier­binte băut înain­te de culcare (o ceașcă). A­mes­tecat cu un sfert de linguriță de nuc­șoară, devine un adevărat somni­fer.

CUIȘOARE

– dureri de cap, stres

Ați fost prea stresați în ultima vre­me? Reduceți nea­părat ritmul și fa­ceți exer­ciții de relaxare. Pentru o „vin­decare” rapidă, apelați la cui­șoare: sugeți două cui­șoare,vreme de 10 minute, pe stomacul gol.

FRUCTE USCATE

– constipație

Pentru a preveni această afecțiu­ne, bolnavilor    li se re­co­mandă să bea lichide cât mai multe și să „ronțăie”, în mod regulat, fructe uscate: smochine, curmale.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian