
Într-un fel, mi-a părut foarte tânăr, deși tâmplele ușor cernite vestesc, discret, primăverile prin care a trecut. Dar are o fervoare lăuntrică, o pasiune în tot ce spune, care șterg de pe chipul lui orice vârstă. Părintele Antim Emil Nan a fost hirotonit diacon de ÎPS Ioan Selejan, pe atunci Episcopul Harghitei și Covasnei, acum 29 de ani. Patru ani a stat pe lângă el, patru ani care l-au marcat pentru totdeauna. La sfârșitul lor a vrut să vină și el în „ungurime”, în nordul Harghitei, la Gheorgheni. Originar din Sibiu, s-a zidit de viu în inima unui ținut în care românii sunt puțini și, mai mult decât atât, se împuținează văzând cu ochii. Conform ultimului recensământ, orașul pe care părintele Antim îl păstorește are o populație românească de sub 10%. Și totuși, părintele mi-a spus că aici se simte acasă. Dialogul nostru a început, cum altfel, de la lăcașul în care păstorește, o biserică ridicată cu jertfe, între 1929-1937.
Un preot martir

„Totul i se datorează părintelui Gheorghe Aurel Negoescu, de loc din Întorsura Buzăului. Ridicarea bisericii a fost încredințată unei mari întreprinderi de construcții bucureștene, la sugestia lui Nicolae Iorga. Lăcașul a fost sfințit pe 24 septembrie 1938 de ÎPS Nicolae Bălan, apoi, ca urmare a dictatului de la Viena, și biserica aceasta a fost vitregită – părintele a fost silit să plece, iar lăcașul a fost transformat într-o magazie de cereale. După eliberarea Ardealului, părintele Gheorghe s-a întors, a restaurat biserica atât la interior, cât și la exterior. Dar autoritățile comuniste l-au arestat și l-au trimis la Canal, unde a și murit. Mormântul său nu este cunoscut. Slujesc, așadar, în biserica unui martir. Tot timpul îl pomenesc. Cu mulți ani în urmă, în biserică a intrat o familie care nu era din Gheorgheni. Erau pregătiți pentru un parastas. O doamnă înaintată în vârstă mi-a spus doar că parastasul este pentru tatăl dânsei. Am aflat cu surprindere că era chiar părintele Gheorghe Aurel Negoescu. Am slujit în lacrimi amândoi. La final, am întrebat-o cum era părintele, iar dânsa mi-a răspuns simplu: «Neobosit.» Simt, așadar, pe umerii mei, o grea responsabilitate – să ajung și eu, ca și dânsul, un părinte neobosit”.
„M-am întâlnit cu Dumnezeu în clasa a XI-a”
– Cum ați ajuns preot?

– E o întrebare grea, dar îmi place să răspund, pentru că e viața mea. Mi-am dorit de mic să ajung preot. Dragostea de biserică și de slujire mi-a insuflat-o părintele copilăriei mele, preotul Romulus Bar, împreună cu care mergeam cu Boboteaza în Sibiul natal. Aproape zece ani am intrat cu dânsul în casele oamenilor, din clasa a șasea și până la facultate. Mi-a plăcut mult felul în care reușea să comunice cu credincioșii, deși pe unii nu îi cunoștea, pentru că parohia dânsului era mare. Am văzut în misiunea preotului un lucru extraordinar – acela de a fi aproape de oameni. Nu lipseam niciodată duminica de la biserică. Știți că vine un moment în viață când trebuie să te descoperi pe tine, să te găsești. Eu m-am trezit la realitate în clasa a XI-a, atunci mi-am dat seama că voiam să urmez doar Teologia, nimic altceva, deși era o concurență foarte mare și riscam să nu intru. Dar mi-am zis în sine – voi da la facultate până intru, nu contează de câte ori, pentru că eu altceva nu vreau să fac în viață. Am vrut să mă ia Dumnezeu în brațele Lui și să facă ce vrea El cu mine. Și Dumnezeu m-a ajutat și am intrat la facultate în anul 1991.
– Când îl afli pe Dumnezeu te afli și pe tine?

– Poate nu imediat, pentru că la Dumnezeu nu ajungem niciodată în salturi, ci treaptă cu treaptă. E ca atunci când ne rugăm, am vrea un răspuns imediat, dar El nu ni-l trimite imediat, pentru că nu ne este de folos. Așa și cu aflarea lui Dumnezeu, pe care-L găsești cu adevărat în împrejurările concrete ale vieții. Cred că atunci, în clasa a XI-a, a fost una din împrejurările concrete ale vieții în care L-am cunoscut pe Dumnezeu.
– Cum era Dumnezeul adolescentului Emil?
– Era o taină. Pe atunci, nu aveam, ca astăzi, acces la atâta informație. Ceea ce mă ținea pe mine viu era legătura cu preoții de la biserica din Strada Lungă. Abia așteptam duminica să merg la liturghie. Eu cred și astăzi că apropierea de Dumnezeu trece prin cel de lângă mine, drumul meu spre Dumnezeu trece pe la poarta săracului. Trebuie să-L văd pe Hristos în săracul de lângă mine. Și nu numai în sărac, pentru că toată coloana vertebrală a credinței noastre creștine este iubirea de vrăjmași. Trebuie să te faci aproapele celui care este departe de tine.
„Dumnezeu a spus: «Ia să văd eu de ce ești în stare»”
– Cum ați ajuns preot în Harghita, dumneavoastră, un sibian get-beget?

– Vă mărturisesc că, student fiind, am avut mereu o teamă – să nu ajung preot în Harghita. Eram în facultate și mă rugam: „Doamne, merg oriunde, dar te rog să nu mă trimiți preot în Covasna sau Harghita”. În mintea mea, aici era un loc în care preoții nu prea aveau cum să trăiască. Și cred că Dumnezeu a spus: „Ia să văd eu de ce ești în stare…” Așa că m-a trimis tocmai unde nu-mi doream… La terminarea facultății, părintele Mircea Păcurariu, care pe atunci era decan, m-a chemat la dânsul în birou și mi-a spus: „Te urci pe tren și mergi secretar eparhial al Preasfințitului Ioan Selejan”. Am făcut ascultare, m-am dus și am fost, timp de patru ani, secretarul Preasfințitului Ioan, ceea ce și-a pus amprenta asupra preoției mele. La trei luni după ce am venit la Miercurea Ciuc, m-am și căsătorit, ceea ce a fost o surpriză pentru părinții mei și ai soției, pentru că ne cunoscuserăm de curând. Dar cununia ne-a ajutat foarte mult, pentru că știam că, dacă suntem împreună, nu ne poate dărâma nimic. Iubirea nu poate fi dărâmată niciodată. Eram foarte tânăr și încercam să fac față unui program foarte riguros – ziua mea începea dimineața la ora șase, cu liturghia, apoi biroul, până după-amiaza, urma slujba vecerniei de la ora cinci și abia seara ajungeam acasă. Duminicile, Dumnezeu îmi purta pașii împreună cu ai Preasfințitului Ioan prin parohiile din Covasna și Harghita, care erau la începuturi. Așa am slujit ca diacon zi de zi, răstimp de patru ani. Când am primit taina hirotoniei ca preot, gândul meu a fost să fiu statornic. Statornicia ar trebui să fie mereu în inima preotului, pentru că adesea avem această ispită – ni se pare că ne-ar fi mai bine într-un alt loc. Și nu e bine. Cum a spus un avva din Pateric unui tânăr care l-a întrebat ce să facă să ajungă să fie plăcut lui Dumnezeu: „Oriunde vei merge, să ai înaintea ta pe Dumnezeu. Orice vei face, să dai mărturie din Sfintele Scripturi și oriunde ajungi, să nu te ridici degrabă.” Adică, să stai într-un loc pentru că, dacă ți-l tot schimbi, tragi o linie, aduni și nu știi ce reușești să aduni, până la urmă.
– De când sunteți preot în Gheorgheni?
– Am fost hirotonit preot în ziua de Rusalii a anului 1999. Am venit aici gândindu-mă că o să am o legătură mai adâncă, mai profundă cu credincioșii mei. Până atunci fusesem diacon și simțeam că îmi lipsea ceva – dorul arzător de a fi mai aproape de oameni, mai aproape de inima lor. Când m-a hirotonit aici, Preasfințitul Ioan le-a spus la predică oamenilor din biserică – „Îmi dau cămașa de pe mine pentru el”. Atât de apropiați am fost, nu o să uit niciodată anii aceia. Am venit aici cu dorința de a schimba lumea. Bineînțeles că nu a fost așa, pentru că trebuie să ajungem la Dumnezeu treaptă cu treaptă, nu în salturi. Preotul este un alergător de cursă lungă, care trebuie să aibă în minte permanent o idee – că trebuie să ajungă la sosire. N-am vrut să fiu un preot care să stea doar cu cartea în mână, nici să ridic doar ziduri, pentru că nu asta este misiunea preotului. El trebuie să ridice biserica vie din inimile credincioșilor săi.
– Și cum ridici această biserică vie?

– Nu cred că vă pot da un răspuns simplu, dar pot să enumăr câteva trepte pe acest drum. În primul rând, ca preot, nu ai voie să renunți la a te mai apleca cu dragoste asupra durerilor oamenilor. Apoi, e nevoie să fii un om firesc, simplu, niciodată complicat. Pentru că oamenii au nevoie astăzi în primul rând de trăire din partea preotului. Și mai au nevoie de curăția lui și de multă sinceritate, pentru că oamenii sunt foarte atenți la tot ceea ce faci. Nu degeaba se spune despre casa preotului că e o casă cu pereții de sticlă. Asta înseamnă că oamenii trebuie să vadă tot timpul cum este viața ta și a familiei tale. Trebuie să fim transparenți, iar asta cere multă sinceritate. Una este să mergi la liturghie, și alta este să trăiești în liturghie. Ce se întâmplă cu tine ca preot după ce termini slujba e la fel de important ca ceea ce faci în timpul slujbei. Și încă ceva – să vrei tot timpul să îți cunoști credincioșii. Mai ales la oraș acest lucru e complicat, pentru că pe om îl cunoști mai ales în scaunul spovedaniei și e greu la oraș să îi spovedești pe toți enoriașii tăi. Dacă ajungi să îi cunoști și să ți se spună, simplu, „părintele” de toată lumea, e un semn bun că ești pe cale. Inițial, eu eram „părintele cel tânăr”, acum sunt, pur și simplu, „părintele”, ceea ce mă bucură foarte tare. Îmi dă o stare de bucurie continuă. Nu în ultimul rând, cred că un preot ar trebui să nu își piardă niciodată elanul. Cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur – „Preotul trebuie să fie mereu ca o fântână, chiar dacă nu vine nimeni să bea apă din ea”. E ca și în iubire – iubirea nu trebuie să scadă niciodată odată cu înaintarea în vârstă, dimpotrivă, ea trebuie să crească. Iubirii trebuie să îi adăugăm, cu timpul, și celelalte virtuți. Sigur că nu poți să le ai dintr-o dată pe toate, ele vin în timp, cu anii, de multe ori prin încercări, pentru că încercările, dacă nu te prăbușesc, te zidesc. Știți că omul nu învață niciodată din succese, ci din eșecuri. Succesul e o bucurie de scurtă durată și e greu să înveți din el. Însă dintr-un eșec purtat în genunchi câștigi una dintre cele mai importante virtuți – răbdarea. De aceea la rugăciune stăm în genunchi și la împărtășanie în picioare. Ajungi des în genunchi, dar orice cădere trebuie să se sfârșească printr-o ridicare, iar pentru asta ai nevoie de multă răbdare. Preasfințitul Ioan mi-a spus când m-a trimis aici: „Copile, să nu ceri de la Dumnezeu înțelepciune, ci răbdare! Că înțelepciunea fie o ai, fie o mai dobândești, dar răbdarea trebuie să vină de la Dumnezeu”. Și dacă încă sunt aici se datorează faptului că am avut răbdare cu mine, chiar dacă printre lacrimi s-a mai iscat, câteodată, dorința de a pleca de aici. Dacă m-ați întreba care este cea mai mare realizare a mea, nu aș ști să vă răspund, dar cu siguranță vă pot spune că aici mă simt acasă. Asta este prima și unica mea parohie și de aici aș vrea, cu ajutorul lui Dumnezeu, să nu plec niciodată.
– Mi-ați spus că iubirea trebuie să crească. Dar cum faci acest lucru? Cum să te păstrezi proaspăt și viu în iubire?
– Eu cred că e un exercițiu continuu, ca și postul. Și nu e vorba aici să nu faci ceva, ci, dimpotrivă, să faci ceva clipă de clipă. Și mai e nevoie de un izvor din care să te adapi, din când în când, și de un sprijin. Și mai e nevoie să învățăm că a iubi înseamnă a ierta. Invers nu se întâmplă întotdeauna, pentru că atunci când ierți nu ajungi mereu să și iubești. Dar dacă iubești, atunci ierți întotdeauna.
„De la frații mei maghiari am învățat ce sunt omenia, respectul și punctualitatea”
– Părinte Antim, trăiți într-un loc în care românii și credința lor sunt minoritare. Cum faceți ca ea și ei să reziste?

– Noi, ca români, ne-am păstrat cultura și identitatea națională în pridvorul bisericii, acolo cultura noastră a putut să ardă ca o flacără. Ăsta este specificul nostru, le suntem datori pentru asta înaintașilor noștri. Și mai cred că ortodoxia românească are un fel de a fi dintotdeauna – a fost cuminte și, cred eu, a rezistat fără să rănească pe nimeni. A fi făcător de pace este un mare talant al fiecăruia dintre noi. Vă spun cu mâna pe inimă, de când sunt aici, nu am avut niciodată niciun conflict de ordin etnic sau interconfesional cu cineva. Aici nu am fost înjurat în oraș purtând reverenda, așa cum am fost înjurat acasă, în Sibiu. Aici există un respect extraordinar față de preot. Și aș spune chiar mai mult – că de la frații mei maghiari am învățat ce sunt omenia, respectul și punctualitatea. Nu că noi, românii, nu le-am avea, dar eu am învățat lucrurile acestea și de la ei și am legat aici prietenii adevărate, care sunt vii și astăzi. Când construiam casa parohială, m-au sprijinit mulți maghiari. Nu pot să îi pomenesc, lista ar fi prea lungă. Eram la început, aveam doar 26 de ani, iar credincioșii maghiari, care nu erau ortodocși și nici nu mă cunoșteau, m-au ajutat mult, inclusiv financiar. Nu mi-a fost ușor, de multe ori nu dormeam noaptea de griji, iar ei m-au ajutat atunci când mi-a fost greu. Chiar și astăzi ei spun că în „popa ortodox” au găsit un prieten autentic. Dumnezeu să îi țină sănătoși!
– Trăim vremuri tulburi, vremuri cum nu gândeam să apucăm. Cum să-și găsească liniștea în ele oamenii credincioși? Dumneavoastră ce îi sfătuiți pe cei pe care îi păstoriți?
– Eu cred că oamenii au căutat și caută tot timpul pacea în biserică, nu doar acum. Asta caută în primul rând. Și mai cred că datoria noastră, nu doar creștină, ci umană, este să ne găsim liniștea lăuntrică. Această liniște nu poate fi găsită decât în rugăciune. Și nu doar în rugăciunea de acasă, care este doar o pregătire pentru rugăciunea împreună cu ceilalți, din biserică. Pentru că rugăciunea are cea mai mare putere când o faci pentru cel de lângă tine. Ea te poate elibera. E ca atunci când mergi la spovedanie cu sufletul încărcat, iar când te ridici de acolo, poți să zâmbești. Înseamnă că ți-ai regăsit liniștea. Pentru mine, ca preot, nu e bucurie mai mare decât să văd acel zâmbet. Să văd cum vine la mine un om plângând și să plece zâmbind. Pentru mine, asta este taina bisericii și o confirmare că numai aici își poate găsi omul liniștea. Nicăieri altundeva.