• Cine ajunge primăvara într-o piață și vede explozia de verdețuri de pe tarabe se gândește, în primul rând, la stomac. În sfârșit, au apărut trufandalele! Poftă bună! Dar țineți minte că tot ce puneți verde în farfurie are și valoare de medicament •
1. LEURDA
– pentru inimă și vasele de sânge
Modul de preparare

Pentru a obține o porție de salată, se ia o mână de frunze proaspete, se spală cu apă rece și apoi se taie, nu foarte mărunt (în fâșii de 3-4 centimetri). Se combină într-un vas cu o linguriță de ulei de măsline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurițe de oțet de mere și puțin mărar tocat. De obicei, nu se pune sare, excepție făcând doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.
Cura
De regulă, se consumă două asemenea salate pe zi, ca aperitiv la începutul mesei de prânz și la începutul mesei de seară. O cură durează minimum 3 săptămâni. Frunzele de leurdă se pot păstra în frigider, puse în pungă de plastic, până la 5 sau chiar 7 zile, dacă sunt proaspete și dacă nu au fost spălate înainte de a fi puse la rece.
Cele mai importante efecte terapeutice
Este un puternic reglator al tensiunii, fiind indicată în mod special în cazul hipertensiunii arteriale. Are efecte fluidifiante sanguine și antitrombotice, motiv pentru care este folosită cu mult succes contra tromboflebitei și a trombozelor, contra arteriosclerozei, hemoroizilor, varicelor. Are, de asemenea, efecte de scădere a colesterolului din sânge, fiind excelentă ca mijloc de prevenție și tratament în ischemia cardiacă ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, dar și în cea asociată trombozelor.
2. SALATA VERDE
– pentru tubul digestiv
Modul de preparare

O salată de mărime medie se spală bine în apă călduță, după care se taie, se pune într-un vas în care se adaugă oțet de mere după gust, ulei, sare și mărar tocat. Se consumă în mari cantități la fiecare masă, fie ca aperitiv, fie ca garnitură la diverse mâncăruri. Secretul acestui remediu este chiar doza – cu cât mai mare, cu atât mai bine, în condițiile în care reacțiile adverse la consumul salatei verzi sunt practic nule.
Cele mai importante efecte terapeutice
Datorită fibrelor alimentare nedigerabile pe care le conține, salata verde este o adevărată mătură pentru tubul digestiv, fiind utilă în cazurile de constipație, colită de putrefacție, intoxicare cronică a organismului. Apoi, conține principii active amare, care stimulează secreția de sucuri gastrice, precum și peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandată în dispepsie, gastrită hipoacidă, digestie dificilă (oțetul natural din salată este și el un excelent tonic digestiv), atonie gastrică sau intestinală.
3. RIDICHILE DE LUNĂ
– pentru rinichi și căile urinare
Modul de preparare

Opt ridichi de mărime medie, împreună cu frunzele verzi și proaspete de la două dintre ele, se spală foarte bine și apoi se taie cât mai mărunt. Imediat se amestecă într-un vas cu zeama de la o jumătate de lămâie, cu un vârf de cuțit de sare și cu o linguriță de ulei virgin de măsline. Se consumă pe stomacul gol, de trei ori pe zi, adică la micul dejun, la prânz și la cină. Dacă există probleme reno-urinare grave se lasă un interval de 15 minute între consumarea salatei și masa propriu-zisă. Dacă vrem doar să prevenim o afecțiune, atunci putem consuma salata normal, ca aliment.
Cura
O cură de ridichi durează între 12 și 40 de zile, perioada maximă de cură fiind recomandată în cazul bolilor cronicizate, iar perioada minimă, în cazul în care este folosită ca mijloc de prevenire.
Cele mai importante efecte terapeutice
Salata de ridichi este, în primul rând, un excelent diuretic și stimulent al activității rinichilor, fiind indicată în cazurile de retenție de apă în țesuturi, edeme, oligurie, cistită cronică, nefrită și pielo-nefrită cronică. Nu în ultimul rând, salata de ridichi ajută la eliminarea nisipului și a pietrelor la rinichi, stimulând eliminarea și chiar mărunțirea acestora. Cea mai eficientă este salata de ridichi în cazurile de litiază reno-urinară cu urați și fosfați.
4. FRUNZELE DE PĂPĂDIE
– pentru ficat și vezica biliară
Modul de preparare

Se culeg de la păpădie frunzele tinere și cât mai fragede din rozeta bazală a plantei. Culesul și cura cu această salată este cel mai bine să se facă în aprilie și la începutul lui mai, când frunzele păpădiei sunt foarte bogate în colină, un principiu activ foarte eficient în bolile hepato-biliare. Pentru o porție de salată ne trebuie 15-25 de frunze, care se spală în jet de apă rece, apoi se taie și se amestecă bine cu oțet de mere și sare, după care se consumă pe stomacul gol, cu 15-20 minute înainte de masa principală.
Cura
O cură, în cazul bolilor cronice de ficat, durează 40 de zile minimum, iar pentru întreținerea organismului, se ține de la 12 zile în sus, în funcție de cum simțiți că aveți nevoie.
Cele mai importante efecte terapeutice
Principala recomandare a acestei salate sunt hepatitele virale de toate tipurile: A, B, C. Este important ca această cură cu salată de păpădie să se facă într-o fază cât mai puțin avansată a bolii, studii medicale arătând că păpădia proaspătă încetinește sau în unele cazuri chiar stopează evoluția bolii, dar nu poate face minuni în stadiile avansate. Salata de păpădie mai este recomandată în cazurile de dischinezie biliară și este un excelent profilactic pentru litiaza biliară. Persoanele care suferă de migrene pe fond biliar ar trebui să încerce neapărat această cură, care le va lua suferința „cu mâna”. Este, de asemenea, recomandată pentru persoanele care „forțează” ficatul prin consumul de carne și de prăjeli, pentru persoanele care consumă regulat alcool (chiar și în cantități mici), care au suferit de diverse tipuri de intoxicații sau otrăviri.