• Se aplică după spălat •

Pielea obrazului are o componentă acidă care dispare după ce ne spălăm sau ne demachiem. În principiu, când epiderma e sănătoasă, ea se reface, dar procesul poate fi sprijinit simțitor cu ajutorul unor loțiuni tonice. Cine refuză folosirea cosmeticelor industriale poate să recurgă cu mult succes la oțet de mere sau suc de lămâie diluate cu apă. Printre cele mai răspândite ape naturale de față se află sucul de castraveți sau de struguri. Într-o rețetă din secolul 15, este descris pe larg procedeul preparării apei de față cu castraveți, un „leac” pe care-l recomandă și unii medici dermatologi de astăzi. Multe sucuri proaspete de legume și fructe au, și ele, valori acide. Foarte active în sensul acesta sunt lămâile, strugurii, căpșunile, ananasul, gutuile, grepfruitul și mărul. Puteți prepara oricând un suc proaspăt din aceste fructe sau puteți să le folosiți chiar pulpa, frecându-vă cu ea pe obrazul bine curățat înainte. După câteva minute, fața se spală cu apă caldă.
Pe termen redus, infuziile, decoctul și tincturile de plante pot fi și ele întrebuințate. Substanțele active pe care le conțin își activează efectul atunci când vin în contact cu apa sau cu alcoolul. Asupra diverselor plante ce se pretează la o asemenea folosire vom reveni într-un articol viitor, nu însă înainte de a lansa un avertisment: Atenție! Produsele cosmetice industriale, loțiuni și ape de față, conțin alcool pur (nediluat cu apă, așa cum cer rețetele preparate acasă). Feriți-vă de ele, îndepărtează grăsimea obrazului prea radical. Numai într-o formă mai blândă, cu alcool diluat, apa de față își îndeplinește misiunea de împrospătare a obrazului, de dezinfectare și astringență.
Și mai există o problemă: nouă din zece femei nu se șterg cu prosopul după ce aplică apa de față, ci o lasă să se zvânte la aer. Greșeală! Acest procedeu are o acțiune catastrofală asupra feței, mai ales în cazul tenului uscat. Pielea umedă trebuie totdeauna ștearsă cu un prosop absorbant. Și încă un sfat: nu băgați mâna până la cot în borcanul cu cremă după ce ați folosit apa tonică. Dacă rămâneți acasă și nu trebuie să vă protejați obrazul de căldură sau frig, o piele sănătoasă, care funcționează normal, este în stare să producă singură grăsimea de care are nevoie.
COSMETICA NATURII
Apă de față cu gălbenele
Ingrediente: o linguriță tinctură de gălbenele, 100 ml apă de trandafiri, 3 picături de ulei aromat de geranium (toate se găsesc la magazinele naturiste).
Mod de preparare: se combină tinctura cu apa de trandafiri și uleiul aromat, se pun într-o sticlă de culoare închisă și se scutură energic (uleiul de geranium poate fi înlocuit cu orice altă esență – trandafir, lămâie etc.).
Mod de folosire: pe un tampon de vată ușor umezit se pun picături din tonicul cu gălbenele, apoi se șterg fața și gâtul cu mișcări ușoare. Lichidul are o acțiune imediată. Înviorează fața, strânge porii, activează circulația sângelui. Se recomandă cu precădere pentru persoanele cu ten gras, cu pori dilatați, piele obosită și palidă. (Unul din marii susținători ai florilor de gălbenele a fost preotul Kneipp. La inițiativa lui, planta a fost studiată și recunoscută oficial ca remediu medical.)