
Sunt printre primele flori ale lunii Martie. „Pui” de margarete cu petale rozalii, adunate în jurul unui bănuț de aur. Bănuțeii sunt bucuria copilăriei, florile din care se împletesc coronițe de zâne sau se fac primele buchețele de dăruit mamelor. Cine să creadă că o plantă atât de mică și delicată ascunde, în gingășia ei, puteri miraculoase de sănătate? Dar este adevărat! De sute de ani, Bănuțeii sunt cunoscuți și prețuiți pentru puterea lor de a birui inflamațiile și infecțiile, migrenele, bolile de rinichi și ficat, neplăcerile legate de naștere și durerile uterine. Iar laudele abia urmează! Puține plante au, asemenea Bănuțeilor, puterea de a vindeca afecțiunile epidermei, tămăduind mai repede decât surorile lor din natură rănile, bubele, tumorile, herpesul și acneea. Suficiente motive ca să o alegem ca plantă de frunte în Farmacia de primăvară.
Tratamente de uz intern
Răceli de primăvară cu tuse – infuzie de Bănuței. 2 lingurițe de plantă proaspătă sau o linguriță de plantă uscată se opăresc cu 150 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 7 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi. Cura poate dura patru săptămâni.
Ceai depurativ de primăvară – se iau câte o linguriță de frunze proaspete de mesteacăn, flori și frunze de Bănuței, flori de violete și frunze de mentă și se amestecă. O linguriță de amestec se opărește cu 150 ml apă. Se lasă la infuzat 7 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Migrene, dureri de cap, comoții cerebrale – se beau 2-3 cești de suc de Bănuței, obținut în mixer, adăugând și puțină apă. Se poate obține și prin zdrobirea ușoară a plantei, cu pisălogul. Tocătura se pune într-o ceașcă, se toarnă apa, se lasă două ore la macerat, apoi se consumă cu lingurița, mestecând bine planta.
Infecții renale, boli de ficat – din frunzele și florile de Bănuței, bine spălate, se prepară o salată cu puțin untdelemn de dovleac, cânepă sau floarea-soarelui presat la rece. (Se găsesc la magazinele naturiste). Se adaugă un cățel de usturoi ras, facultativ, și puțin suc de lămâie. Se consumă dimineața, la prânz și seara.
Eliminarea retențiilor de lichid, a gazelor intestinale, ușurarea durerilor nașterii – vin de Bănuței. Preparare: trei pumni de frunze și flori de Bănuței se pun la macerat într-o jumătate de litru de vin alb, vreme de două săptămâni. Sticla se scutură zilnic. Lichidul se strecoară și se trece într-o sticlă de culoare închisă. Se ia dimineața, pe stomacul gol, câte o ceșcuță.
Dureri uterine însoțite de hemoragii – tinctură de Bănuței. Preparare: 5 pumni de plantă proaspătă (flori și frunze) se pun într-o sticlă sterilizată. Se toarnă deasupra alcool sau vodcă, cât să le acopere, și se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară. Se iau de 3-4 ori pe zi câte 10 picături, în puțină apă.
Tratamente externe
Răni, herpes, tumori – fiertură de Bănuței. 2 linguri de flori și frunze uscate de Bănuței se fierb 5 minute în 250 ml apă. După 10 minute se strecoară. Se aplică des comprese călduțe, pe locurile bolnave.
Inflamații oculare – un pumn de flori de Bănuței (proaspete) se pun la macerat, în 250 ml apă plată. Se lasă peste noapte, iar dimineața se strecoară. Se fac spălături locale, cu un tampon de vată.