Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Vestea-veștilor: Roșia Montană, salvată în justiție!

• Pentru cititorii și făuritorii revistei „Formula AS” nu exis­tă o știre mai fericită și importantă, decât aceea pri­vind salvarea în justiția internațională a Roșiei Montane. O victorie în spatele căreia se află și campania de presă a    publicației noastre, care a militat ani de zile pentru ca ves­tigiile aurifere din Munții Apuseni să nu încapă pe mâ­na unor aventurieri, acoperiți de corupta clasă politică de la București. O victorie în care societatea civilă din Româ­nia s-a implicat exemplar, dovedind curaj și patriotism •

Victorie istorică pentru România

După ani de temeri și așteptări, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources privind exploatarea aurului de la Roșia Montană. Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington a respins pretențiile companiei canadiene, în valoare de 6,7 miliarde de dolari. Potrivit deciziei, România va primi despăgubiri de 30 de milioane de lei și va recupera 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată, în total 10,2 milioane de dolari.

În Iulie 2015, Gabriel Resources a deschis un proces la centrul Băncii Mondiale pentru rezolvarea litigiilor legate de investiții, în care a reclamat că statul român a încălcat o serie de tratate bilaterale, pentru protejarea reciprocă a investițiilor, pe care părțile deja le agreaseră. Compania canadiană a cerut, atunci, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari. După ce Guvernul Cioloș a decis înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, ceea ce a anulat de facto posi­bilitatea exploa­tării, Gabriel Resources și-a majorat pretențiile la 6,7 miliarde de do­lari. Situl a fost inclus în patrimoniul cultural universal în 2021.

România, în topul destinațiilor balneare

Destinațiile balneare de top pentru anul 2024 au fost dezvăluite într-un son­daj rea­lizat recent de platforma SpaSeekers.com, pe baza da­te­lor oferite de motorul de căutare pe Internet Google. România se află pe pri­mul loc, cu o creștere de 233% (!) a căută­rilor de călătorii în sco­puri balneare. Studiul in­di­că, de asemenea, Franța, Chi­na și Canada drept desti­nații balneare care se remar­că în topul celor mai căutate zece locații.

Franța, situată pe locul doi, a înre­gis­trat o creștere cu 120% a căutărilor, în vreme ce Qatarul și Vietnamul se situează pe locul al treilea (creștere cu 85%) pentru cei care caută o destinație mai exotică, în timp ce China și Muntenegru sunt pe locul al cincilea (creștere cu 84%).

Casa Artelor din Sibiu devine școală de meșteșugărit

Muzeul ASTRA din Sibiu va inaugura anul acesta Casa Artelor, primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comer­cia­li­zarea obiectelor meșteșugărești de artă ro­mâ­nească. Investiția, care va depăși 2,5 mili­oane euro, include renovarea completă a cunoscutei case de patrimoniu din Piața Mică și trans­for­marea ei în spațiu pentru organiza­rea de ate­lie­re de meșteșugărit, o Galerie de Artă Popu­lară, dar și o cafenea culturală. „Prin Casa Arte­lor, ne-am dorit să aducem arta tradițională românească mai aproape de publicul tânăr, să o facem mai accesibilă și, totodată, să îi asigurăm longevitatea. Muzeele și locurile de cultură trebuie să facă eforturi pentru a se apropia de public, de copii și de tineri în special, pentru că aceștia vor duce mai departe moștenirea noastră”, crede Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Trei scriitorii români din Paris, vedete în „Le Figaro Litteraire”

Trei români celebri au apărut în deschiderea publicației „Le Figaro Litteraire” din 22 Februarie: Eu­gen Ionescu, Panait Istrati și Emil Cio­ran. Dosarul trece în revistă realiză­rile literare ale celor trei și relația lor specială cu Parisul, unde și-au petre­cut perioade importante ale vieții lor. Articolul din „Le Figaro Litteraire” nu e un simplu articol „de arhivă”, fiecare dintre cei trei autori români continuă să fie de actualitate pe piața culturală franceză. O parte dintre operele lui Eugen Ionescu au apărut recent în celebra colecție „Quarto”, de la Editura Gallimard, Panait Istrati este erou de bandă desenată în două volume,    iar 160 de scrisori ale lui Emil Cioran dintre anii 1930-1990 au fost publicate acum câteva zile, tot la Gallimard, în volumul „Manie epistolară”.

10 români, printre cei mai influenți 100 de europarlamentari

10 eurodeputați români, din totalul de 33, se regăsesc în topul celor mai influenți 100 de europarlamentari. Potrivit unui studiu realizat de EU Matrix, cea mai înaltă poziție în acest clasament îi revine lui Dragoș Tudora­che (ex-USR), actual reprezentant al Partidului Reper (lo­cul 10). Colegii săi, Dacian Cioloș (67) și Dragoș Pâs­laru (63), se regăsesc, la rândul lor, în acest clasa­ment. De la PSD, cel mai influent eurodeputat s-a do­vedit a fi Victor Negrescu (53), urmat de Corina Crețu (80). Din zona PNL, veteranul Marian Jean Marinescu (31), împreună cu Cristian Bușoi (34), au performat cel mai bine. Cu excepția lui Negrescu, niciunul dintre cei menționați nu mai are șanse să prindă un nou mandat.

„Ursul de Argint”, pentru actorul Sebastian Stan

Actorul de origine română Sebastian Stan a câştigat trofeul „Ursul de Argint” pentru cea mai bună interpretare în rol principal, în filmul „A Different Man” (SUA), în regia lui Aaron Schimberg. „Acesta este primul meu festival de film european. Pentru un «băieţel» din România, acest lucru înseamnă foarte mult, aşa că vă mulţumesc”, a declarat actorul la ridicarea premiu­lui obținut la cea de-a 74-a ediţie a Festi­va­lu­lui In­ternaţional de Film de la Ber­lin, 2024. Perso­najul inter­pre­­tat de Sebas­tian Stan este un ac­tor din New York, care trece prin­tr-o proce­dură medicală dras­­tică de schim­bare a fizio­nomiei.

Sebastian Stan s-a născut pe 13 august 1982 la Con­stanța şi s-a stabilit în SUA. Până la pre­miul de la Berlinala 2024, acto­rul era cunos­cut de publicul larg în special pentru rolul său din „Soldatul ier­nii”, o bi­ne­­cu­noscută serie de lung­metraje americane cu super­eroi.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian