Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ZMEURUL – aliatul femeilor

GEMOTERAPIE

• Ca extract gemoterapic obținut din mlădițe tinere, Zmeurul aduce cu sine protecția pentru persoanele de sex feminin, prin reechilibrare hormonală a aparatului genital, în multiple situații și afecțiuni care pot să apară de la pubertate și până la menopauză •

Zmeurul în perioada pubertății

* Cicluri menstruale neregulate

Foto: Sgutterstock – 3

Extractul din mlădițe de Zmeur ajută în cazul ciclurilor menstruale neregulate, cu durere în ab­do­­menul inferior (dismenoree), prin relaxarea mio­metrului (musculatura uterului), care atunci când se contractă excesiv, pentru a elimina mu­coasa uterină, provoacă durere în abdomenul in­ferior. Extractul din mlădițe de Zme­ur se va administra de 2 ori pe zi pe perioada mens­truației, precum și cu 1-2 zile înainte de instalarea aces­teia.

De asemenea, în cazul în­târ­zierii instalării menstrei (pri­ma menstră – menarha), Zmeurul ge­mo­terapic poate fi de ajutor.

* Acnee juvenilă

Tot pentru reechilibrare hor­monală, se apelează la Zmeur cu re­zultate foarte bune în acneea juvenilă la adoles­cente, care poate fi mai mult sau mai puțin evidentă și supărătoare și cu impact ne­ga­tiv asupra stimei de sine. În acest caz, se pot ad­mi­nistra (în acneea mai pro­nunțată) pe lângă Ex­tractul din mlă­dițe de Zmeur, și extracte gemo­terapice cu acțiune anti­inflamatoare și antibacteriană la nivelul pielii, cum sunt Extractul din muguri de Platan și Extractul din muguri de Nuc. Cure de 1-2 luni de zile, cu cele trei extracte gemoterapice, Nuc, dimi­neața, Zmeur, la prânz și Platan seara, pot aduce efectul dorit.

Zmeurul în sindromul premenstrual

Declanșat încă din adolescență sau mai târziu, sindromul premenstrual se spune că afectează 1 din 3 femei, iar manifestările fizice și psihologice de dinaintea și din timpul menstruației sunt variate și multiple: sâni dureroși, balonare, du­rere în ab­domenul inferior, dureri de cap, de spate, obo­seală, dificultăți de concentrare, stări de irita­bilitate etc.

Extractul din mlădițe de Zmeur, marele ree­chi­librant feminin, se poate asocia și cu alte extracte gemoterapice pentru anumite tulburări specifice: cu Extractul din muguri de Călin, pentru reducerea spas­melor musculaturii uterine, cu Extractul din mu­guri de Castan sălbatic, pentru ameliorarea circu­lației venoase, reducerea tensiunii mamare și a stazei pelvine, generatoare de durere la nivelul spatelui și abdomenului, a balonării.

De asemenea, Extractul din muguri de Măr pă­dureț, cunoscut în special pentru acțiunea tonică la nivelul sistemului nervos central, susţine și nivelul de hormoni steroizi şi potenţează acţiunea progeste­ronului, astfel încât, la nevoie, poate fi prescris în a doua parte a ciclului menstrual, ajutând la reglarea acestuia (începând cu ziua a 14-a).

S-a constatat că un procent de 3-5% dintre femei suferă de o formă extrem de severă a sindromului premenstrual (tulburare disforică premenstruală), când manifestările descrise anterior sunt exacerbate. Pentru aceste situații, se poate încerca o cură pre­lungită cu Extract din mlădițe de Zmeur și Extract din muguri de Salcie, acesta ameliorând stările de agitaţie (cu isterie) și tulburările de somn de origine nervoasă. Pe perioada menstrei se poate interveni cu complexul gemoterapic Polygemma 20-Pre­mens­­­tru­al. Este important însă ca, înainte de adminis­trarea extractului, persoanele în cauză să fie corect diagnosticate de medicul ginecolog, iar schema gemoterapică să fie stabilită individualizat, de un medic specializat în gemoterapie.

Zmeurul în afecțiuni genitale

✔ Fibroame și chisturi ovariene

Dintre afecțiunile genitale, destul de frecvente sunt fibroamele și chisturile ovariene. Controlul gi­necologic periodic este esențial, iar decizia medi­cului pentru intervenție chirurgicală trebuie respec­tată, mai ales atunci când boala a fost depistată într-o formă avansată. O reechilibrare hormonală cu Ex­tractul din mlădițe de Zmeur este însă benefică, mai ales la debutul acestor afecțiuni.

În cazul chisturilor ovariene, Zmeu­rul se va aso­cia cu Extractul din muguri de Coa­căz negru, cu ac­țiune antiinfla­ma­toare, în cure prelungite de 2-3 luni, re­petate la nevoie.

În cazul fibroamelor uterine, alături de Zmeur, se va administra și Extract din mu­guri de Arin alb și Ex­tract din mlă­dițe de Merișor, pentru efectul lor anti­scleros, timp de 2 luni, după care se poate continua cu o altă cură de 2 luni cu asocierea Zmeu­rului cu alte gemoterapice, cum este cel din mlă­dițe de Sequoia și cel din mlădițe de Mur (aces­tea din urmă, recomandate pentru redu­cerea infla­mației și a sclerozării țe­su­tului uterin). Dacă există și sângerare în afara menstrei (me­tro­ragie), se poate inter­veni cu Tinctură de Creți­șoa­ră, cu efect he­mostatic, și cu Ex­tract din mlădițe de Cătină roșie, cu acțiune anti­anemică, de stimu­lare a formării globulelor roșii.

Zmeurul în infertilitatea feminină

✔ Echilibru hormonal

Se știe faptul că există multiple cauze ale infertilității la femei, unele având o legătură directă cu problemele aparatului reprodu­cător feminin, iar în aceste cazuri, Extractul din mlădițe de Zmeur poate readuce echili­brul hormonal dorit. Un consult gi­necologic, urmat de o cură gemoterapică indivi­dua­lizată, stabilită de un medic specializat în ge­moterapie, poate rezolva de multe ori infertilitatea, adu­când bucurie prin sosirea pe lume a unui copil.

Zmeurul în afecțiuni ale sânilor

✔ Mastopatie fibrochistică, fibroadenoame mamare

Trebuie cunoscut faptul că Ex­trac­tul din mlădițe de Zmeur este efi­cient și în astfel de dezechilibre hor­monale care duc la afecțiuni ale sânilor, de tipul mas­topatie fibro­chistică (formarea de chisturi la nivelul sânilor) sau fibroa­de­noame mamare (for­mațiuni tumo­rale benigne). Puteți apela la me­dici specializați în gemoterapie, pentru o schemă gemote­ra­pică com­­plexă, stabilită pentru fiecare dintre aceste afecțiuni.

Zmeurul în perioada pre- și post-menopauză

✔ Bufeuri, palpitații, astenie, pierderi de calciu

Epuizarea funcției ovariene, ce poate să apară în jurul vârstei de 50 de ani, vine cu o serie de simp­tome deranjante, de la bufeuri, ce pot fi însoțite de pal­pitații, la dureri de cap, variații ale apetitului ali­mentar și implicit variații ale greutății corporale, te­gu­mente uscate (asociate cu mâncărime, așa-numitul prurigo senil), scăderea libidoului, stări de astenie, cu schimbări bruște ale dispoziției sau anxietate.

În afara acestor tulburări, care pot fi mai mult sau mai puțin deranjante, o serie de alte dezechilibre pot să apară și să evolueze în timp, precum pierderile de calciu de la nivelul matricei osoase, cu instalarea os­teomalaciei și ulterior a osteoporozei, dislipidemie și depuneri de calciu la nivelul arterelor, cu creșterea riscului de ateroscleroză și chiar de tulburări car­diace. Toate acestea sunt în strânsă legătură cu implicarea estrogenului în formarea matricei osoase, în metabolismul lipidic, precum și la nivel neuro­vegetativ. De aceea, curele periodice cu Extract din mlădițe de Zmeur pot întârzia instalarea menopauzei.

Bufeurile și schimbările de dispoziție pot fi mult ameliorate prin administrarea de Extract din mlădițe de Zmeur, de 2 ori pe zi. Dacă bufeurile sunt însoțite și de palpitații, Extractul din mlădițe de Zmeur, administrat o dată pe zi, trebuie asociat cu Extractul din mlădițe de Păducel, administrat de 1-2 ori pe zi.

În cazul dezechilibrelor cu variații ale greutății corporale, puteți completa cura gemoterapică cu Ex­tractul din muguri de Smochin și Extractul din mu­guri de Măr pădureț, administrate fiecare câte o dată pe zi.

Extractul din conuri de Hamei poa­te completa cura femeilor care se con­fruntă cu stări de agitație, iritabi­litate, insomnie, prin efectul calmant și ușor sedativ, dar și prin efectul estro­ge­nizant, potențând acțiunea reechili­bran­tă a Ex­tractului din mlădițe de Zmeur. Poate fi o opțiune în locul terapiei hor­monale de substituție a estrogenului, ce aduce de multe ori o serie de reacții adverse.

Să folosim forța de reechilibrare a Zmeurului gemoterapic, care ne poate ajuta în multe situații. Să nu uităm însă că, apelând la medici specializați în gemoterapie, vom putea primi schema gemoterapică individualizată pentru fiecare dintre noi.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian