Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stresul și tratamentele naturale

• Jumătate din populația lumii suferă de stres. Potrivit unui sondaj Forsa, recent realizat, 65% din cei chestionați și-au evaluat ni­velul de stres ca fiind „destul de ridicat” sau „foarte ridicat”. Iar stre­sul nu se ma­­ni­fes­tă doar psihic, prin tulburări de somn, iras­ci­bilitate și ner­vozitate, atacuri de panică și depresie, ci și prin ne­plăceri fizice, pre­cum tensiune mus­culară, pro­bleme cardiace și digestive. Ace­lași son­daj arată că suc­cesul în tra­tarea stre­sului și a urmărilor sale e mai de­grabă de partea tra­tamentelor naturale, decât de cea a medicinei ofi­ciale. Vă pro­punem o reca­pitulare a lor •

Plante adaptogene și ciuperci medicinale cu efect de echilibrare

Foto: Shutterstock – 3

Un loc de muncă solicitant, problemele de fa­milie, zgomote constante, anxietatea pe care ne-o trezește războiul care se desfășoară în apro­pierea granițelor noastre și amenințările pe care le im­plică schimbările climatice sunt doar câțiva fac­tori care declanșează stresul și în privința cărora nu avem aproape niciun control. Ce putem în schimb să facem e să ne creștem rezistența trupeas­că și sufle­teas­că la stres, apelând la o serie de plante și ciu­perci medicinale care ne pot ajuta să ne regăsim echilibrul interior.

Stresul cronic se dezvoltă în urma așa-nu­mi­tu­lui distres (stresul dăunător). Spre deosebire de eustres (stresul benefic), care ne ajută să ne îm­bunătățim performanța și să depășim împre­ju­rările dificile, distresul apare atunci când ajungem să ne simțim constant copleșiți de provocările cu care ne con­fruntăm. Odată ce tensiunea provocată de si­tua­ția de stres dispare, eustresul se reduce și, deoa­rece hor­­monii de stres nu se mai produc, este ini­țiată o fază de recuperare. În cazul distresului, si­tua­ția se pre­­zin­tă complet diferit: hormonii de stres, în spe­cial cor­tizolul, rămân constant la un nivel ridi­cat, ceea ce ne slăbește corpul, mintea și sufletul, prin intermediul unor mecanis­me complexe.

Plante medicinale pentru o rezistență mai bună la stres

Adaptogenii sunt substanțele vege­tale care aju­­tă organismul să se adapteze mai bine în situa­ții stresante. Ei reglează la nivel molecular echili­brul dintre hipofiză, hi­potalamus și glandele su­pra­renale, influențând eliberarea hor­mo­nilor de stres. Astfel putem face mai bine față so­licitărilor fizice și mentale, iar conse­cin­țele su­praso­licitării pe termen lung devin mai supor­tabile. Printre re­mediile cla­sice, cu efecte dovedite și în­de­lung testate, se numără Gin­sengul ori­en­tal, Ashwa­gandha și Rodio­la.

Ginsengul oriental (Pa­nax ginseng) este adaptogenul clasic prin ex­ce­lență: el combate obo­seala și stresul și întărește ca­pacitatea de în­vățare și memoria, precum și perfor­manța fizică și siste­mul imunitar. De asemenea, are un efect calmant și de îmbunătățire a dispoziției. Motivul este acela că ingredientele bioactive ale ginsen­gului sunt similare ca structură cu cortizolul. Ele se leagă de aceiași receptori ca acest hormon, dar, pentru că au un efect mai slab, reduc nivelul de stres. Studiile au arătat, totodată, că Ginsengul sti­mulează siste­mul nervos central și sprijină orga­nismul în trans­formarea substanțelor nocive pro­duse în timpul pro­ceselor metabolice, in­clusiv aci­dul lactic și piruvic, care sunt eliberate în cantități mai mari atunci când ne aflăm în si­tuații stresante. Efectele Gin­sengului diferă în funcție de momentul ad­minis­trării. Dacă biorit­mul se pregătește pentru faza de odihnă, această plantă ne poate ajuta să ador­mim mai ușor. Dacă sistemele proprii ale orga­nismului sunt orientate către starea de veghe, el are un efect revigorant. Cu toate acestea, este ne­voie de luni întregi de utilizare, pentru ca Ginsen­gul oriental să-și facă pe deplin simțite efectele.

Ashwagandha (With­a­nia somni­fe­ra) se nu­­mă­ră printre cele mai im­portante plante me­di­cinale din Ayur­veda. În cadrul aces­tui stră­vechi sistem terapeutic in­dian, rădăcinile și frunzele plantei sunt recomandate în mod tradițio­nal ca sedativ pentru tulburările de somn cauzate de stres. Efectul ră­dăcinii de Ash­wagandha se ba­zea­ză pe influența pozitivă pe care o exercită asupra glandelor su­pra­renale: atâta timp cât acestea func­ționează bine, ele produc, atunci când ne aflăm sub tensiune, hor­moni care ajută or­ga­nismul să amor­­tizeze, să echi­li­breze și să învingă stresul. In­gre­dientele conținute în rădăcina de Ashwa­gandha de­termină între altele organismul să eli­bereze mai puțin cortizol. Efectul de­pin­de de momentul ad­minis­tră­rii: Ashwa­gandha are dimi­neața un efect stimulant, în vreme ce seara, ne ajută să dormim bine.

Rodiola (Rhodiola ro­sea) este o plantă cu va­riate proprietăți anti­stres. Rădă­cinile acestei plante cu frunze late conțin substanțe care sti­mu­lează sistemul nervos sim­pa­tic să pună mai multă energie la dis­po­ziție, pentru a face cu mai mult succes față pro­blemelor cu care ne confrun­tăm. În același timp, rădăcina de Ro­diola activea­ză sistemul ner­vos parasimpatic, care se află la po­lul opus, indu­când organismului o stare de re­laxare. Această re­glare pe care o operează contri­buie la creșterea per­for­manței fizice și psi­hice. În plus, unele dintre cele peste 140 de ingre­diente ac­tive pe care le conține reduc eli­berarea de cortizol și au un efect po­zitiv asupra nive­lului de se­ro­tonină. Și în cazul rădă­cinii de Rodio­la este reco­mandată utili­zarea pe ter­men lung.

Ciuperci medicinale pentru un echilibru sporit

În rândul ciupercilor se numără și câte­va care au efect de reducere a stresului și de echilibrare. Utilizarea ciupercilor medi­cinale, care mai sunt numite și ciuperci terapeutice, este cu­noscută din medicina chineză, dar și la noi în țară sunt tot mai mulți oameni care s-au slu­jit cu succes de mico­terapie (te­ra­pia cu ciuperci medicinale). Deoarece prepa­ratele pe bază de ciu­perci sunt dis­ponibile la noi în țară doar sub forma supli­mentelor ali­men­tare, este important să fim atenți la cali­tatea acestora atunci când le cum­pă­­răm. Producători precum Terra Mundo sau Hawlik, care își vând pro­dusele și în unele far­macii, ana­lizează toate materiile prime în laboratoare certi­ficate și tes­tează reziduu­rile. Ca ciuperci anti-stres, s-au do­vedit deo­sebit de efi­ciente Heri­cium, Cordy­ceps și Reishi.

Hericium (Hericium erina­ceus), nu­mită și „coa­ma leului”, este bogată în vita­mine B și ami­noacizi esențiali, care sunt pre­cursori importanți ai neurotrans­mi­țătorilor dopa­mi­nă și serotonină. Această ciupercă ajută la îmbu­nătățirea dispo­ziției și la echilibrarea psihică și îmbună­tățește simțitor performanța cognitivă în cazul per­soa­nelor în vârstă.

Cordyceps (Cordyceps sinensis), numită și „ciu­perca tibetană”, e utilă atunci când glandele suprarenale nu mai pot ține pasul cu cerințele stării constante de alarmă și nu mai pot funcționa optim. Cordyceps poate ajuta în aceste cazuri micile fabrici de hormoni să func­ționeze din nou mai bine și să activeze hormonii responsabili cu reglarea cortizolului, care este eliberat în cantități mari în momentele de stres.

Reishi (Ganoderma lucidum) este con­­­si­­derată în Asia „ciuperca vieții veș­nice”. Ingre­dientele sale activează între altele sistemul imu­nitar și întăresc puterea de auto­vin­decare a orga­nismului. Reishi are și efecte de re­glare la nivel fizic și psihic, ameliorează tensiunea nervoasă, echilibrează sistemul nervos autonom și favorizează somnul.

Remedii florale Bach, pentru urgențe mentale și emoționale

Medicul englez Edward Bach a creat o metodă terapeutică blândă, care i-a împrumutat numele și care funcționează în primul rând la nivel mental și emoțional. Cel mai cunoscut dintre remediile sale este amestecul denumit Rescue Remedy, care este menit să fie utilizat în situații de urgență. Această combinație constând din cinci extracte florale (Ornithogalum, Helianthemum, Impa­tiens, Prunus cerasifera și Clematis) induce imediat o stare de relaxare și încredere, atunci când ne confruntăm cu situații de stres și de ur­gență. Amestecul poate fi procurat din comerț de la diverși producători sub formă de picături, dra­jeuri, spray-uri, creme sau granule. Din motive legale, denumirile diferă de la un producător la altul: cei de la Nelsons au numit de exemplu remediul Rescura, cei de la Lemon Pharma i-au spus „Nr. 39 Emergecy”, în vreme ce Murnauers Bachblumen comercializează amestecul sub denumirea de „Original Drops”.

Plante medicinale pentru liniște interioară

Numeroase medicamente pe bază de plan­te homeopatice și antroposofice, cu efecte cal­man­te și echilibrante, conțin diverse plante medi­cinale. Farmacistul vă va sfătui cu pri­vire la alegerea remediului potrivit pen­tru dvs. Iată o scurtă prezentare a câ­torva plante me­dicinale, care pot contribui la liniștea interioară.

* Valeriana (Valeriana offi­ci­nalis) – Uleiurile sale esențiale cal­mează stările de nervozitate și nu au efect somnifer dacă sunt admi­nistrate în doze mici.

* Ovăzul (Avena sativa) – Iarba dulce de ovăz are un efect revi­go­rant și totodată calmant.

* Hamei (Humulus lupulus) – Sub­stan­țele rășinoase și amare conținute în co­­nu­rile de hamei au un efect cal­mant și induc som­nul.

* Sunătoarea (Hypericum perforatum) – In­gredientele sale readuc în echilibru substan­țele me­sager ale organismului, îmbunătățindu-ne starea de spirit și readucându-ne bucuria vieții.

* Lavanda (Lavandula angustifolia) – Ule­iurile sale esențiale conțin peste 200 de in­gre­diente care, prin interacțiunea lor, au un efect ne­mijlocit de calmare a sistemului ner­vos central. Lavanda relaxează și induce un somn sănătos.

* Passiflora (Passiflora in­carnata) – Conține ingre­di­ente active, cu proprietăți cal­­mante, relaxante și anxio­li­tice și influențează comu­nica­rea dintre celulele nervoase ale cre­ierului – și, im­plicit, sta­rea de spirit.

Roinița (Melissa offi­cinalis) – Ingredientele sa­le active stimulează activi­ta­tea undelor alfa din cre­ier. Ele induc astfel o sta­re de calm și ameliorează stările de stres și nervozitatea.

MEDICINĂ TIBETANĂ

Plante și mirodenii cu efect de încălzire

Din perspectiva medicinei tibetane, stresul amplifică principiul vân­tu­lui (Lung). Dacă în or­ga­nism există prea mult Lung, acesta îi afectează funcțiile, precum și gân­durile și sen­timentele. Când există un ex­ces de energie Lung, sun­tem lite­ralmente „în voia vântului”. Calmul men­tal ne lipsește și gândurile ni se mișcă în cerc.

În scopul combaterii stresului și pentru o viață de zi cu zi bine structurată medicina tibe­tană pledează pentru alimente ușoare, cu efect de în­căl­zire. Suplimentar, pot fi administrate și anu­mite preparate pe bază de plante. Recomandate pentru echilibrarea energiei excesive de tip Lung sunt unele mirodenii, precum chimenul, nuc­șoa­ra, cuișoarele sau lemnul-dulce. Acestea se re­găsesc alături de alte șase plante și mirodenii, că­rora li se adaugă magneziu, în preparatul Ner­voTib, de la firma „Padma”.

Micronutrienți pentru glandele suprarenale: Magneziu și Vitamina B

Când este stresat, organismul folosește mai mult magneziu și complexul de vitamine B. Din acest motiv, e important să ne asigurăm că îi fur­nizăm organismului cantități suficiente, în spe­cial atunci când ne aflăm în situații stresante. Magneziul și vitaminele B reduc eliberarea hor­monilor de stres, adrenalină și cortizol în glan­dele suprarenale, și stabilizează transmiterea sti­mulilor la nivelul nervilor. În perioadele stre­sante, apar adesea cerințe suplimentare, care nu pot fi întotdeauna acoperite prin alimentație – magneziul se găsește în nuci, semințe și cio­co­lată, iar vitaminele B în carne, pește și produse din cereale integrale. Ca­ren­ța poate fi compensată și cu aju­torul suplimentelor care conțin mag­neziu și complexul de vitamine B.

Remedii homeopate pentru probleme legate de stres

Remediile homeopate sunt selectate pe baza simptomelor prin care se manifestă stresul. Doza standard este de cinci granule de două ori pe zi (trei granule pentru copiii de sub șase ani).

* China D6: când ne simțim atât de suprasolicitați, încât nu mai putem tolera stresul, iar asta se manifestă prin transpirație abundentă.

* Cocculus D12: când suprasolicitarea este însoțită de un deficit de somn, ceea ce ne face să ne simțim dezenergizați, irascibili și nervoși.

* Ferrum metallicum D12: când, din cauza suprasolicitării, ne scade rezistența fizică, ceea ce duce la infecții recurente și la scăderea performanței.

* Kalium phosphoricum D12: când suntem suprasolicitați, obosiți și epuizați și tindem să transpirăm chiar și la cel mai mic efort.

* Lycopodium clavatum D12: când ne temem că nu vom mai putea face față provocărilor, dar ne ascundem această slăbiciune față de ceilalți și avem o reacție inițială de ostilitate față de orice lucru nou.

* Nux vomica D12: când ne confruntăm cu stresul constant la locul de muncă, ceea ce conduce la un stil de viață dezordonat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian